Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: 65 éve, hogy a szabadságért haltak meg emberek, 31 évvel ezelőtt a szabadság alapjait akarták megteremteni

Az október 23-i ünnepi közgyűlésen a szabad önkormányzatok mellett állt ki Szombathely polgármestere.

Két évvel ezelőtt, az önkormányzati választások után, 2019. október 23-án alakult meg az új szombathelyi közgyűlés. Így most három eseményről is megemlékeztek a városházán tartott ünnepi közgyűlésen: az 1956-os forradalom és szabadságharcról, a 31 évvel ezelőtti rendszerváltásról, amikor 1990 őszén megválaszthattuk az új, szabad önkormányzatokat, és a két évvel ezelőtti új közgyűlés megalakulásáról.

Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Nemény András polgármester beszédében a szabad önkormányzatok mellett állt ki, kijelentette, 31 évvel ezelőtt az első megválasztott képviselő-testület a pártállami bilincstől megszabadulva saját kezébe akarta venni és vette is Szombathely sorsát, életét.

Kiemelte, hogy a nem sokkal korábban hivatalba lépett Antall-kormánynak természetes volt, hogy nem csak feladatokat szabott meg az önkormányzatoknak, de forrásokat is adott azok ellátásához, és természetes volt számukra, hogy aki a saját tehetségével, képességével elér valamit, azt segíti és nem elvesz tőle.

Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Nemény szerint az önkormányzás nem más, mint a saját életünkről hozott döntések a saját szabályaink alapján, a saját felelősségünkre. De hozzátettem, ez csak akkor lehetséges, ha az állam biztosítja hozzá a feltételeket, az elmúlt évtizedekben azonban egyre szűkült a döntések szabadsága, ami mára elérte a kritikus pontot.

Kijelentette, ha nem lesz változás, az önkormányzat szóból csak a kormányzat marad, az önállóságból pedig csak az utasításoknak való feltétlen megfelelés lesz. Idézte Kósa Lajost, aki korábban a Megyei Jogú Városok Szövetségének korábbi elnökeként fogalmazta meg az önkormányzatok 12 pontját.

Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Ebben benne van az is, hogy az önkormányzatok vagyonát, jövedelmét az állam nem vonhatja el, és az önkormányzatnak joguk van az ellenálláshoz, ha az állam a létét, a törvényességet vagy az alkotmányosságot veszélyezteti.

A polgármester hangsúlyozta, meg kell védeni az önállóságot, a szabadságot, a polgárok szociális biztonsághoz, egészséghez, tanuláshoz való jogát, és azt a jogot, hogy a helyiekről szóló döntések helyben szülessenek, azt semmilyen hatalom el ne vonhassa.

Forrás: Facebook / Szombathelyi televízió

Az ünnepi közgyűlésen közreműködött a Kanizsai Dorottya Gimnázium kamarakórusa, Tóth Dániel, Batyi Norbert, Prikazovics Ferenc és a Weöres Sándor Színház művészei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra