Nem állta ki az idő próbáját, 15 millió forintnyi közpénzből újul meg az oladi templom párkányzata

Kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye a mindössze 20 éves templom rekonstrukciójára.

Elkezdődtek az oladi Batthyány-templom külső párkányzatának felújítási munkálatai – erről tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt Gaál Sándor plébános, Borsföldi Bence az Inda Nyugat Kft.-től és Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

A plébános arról beszélt, hogy a templom faszerkezete nem állta ki az idő próbáját és az időjárás viszontagságait, hiába igyekeztek folyamatosan javítani azt. Így most nagyon örülnek a 15 milliós kormányzati támogatásnak és a munkálatoknak, amelyek tartós megoldást ígérnek.

Ahogy más templomok, úgy ez sem csupán a hívő, templomba járó emberek örömét szolgálja. Ezek ugyanis olyan értékek, mondhatni nemzeti kincsek, melyeknek építése, óvása, szépítése közös feladatunk – mondta Gaál Sándor atya.

Batthyány Templom
Kattintson még több képért a templomról!
Mészáros D. Zsolt

Hende Csaba aztán arról beszélt, hogy bár ez a templom egy viszonylag új kincs, de mindenképpen óvni kell. Majd egy kicsit nosztalgiázott: úgy emlékszik, mintha csak tegnap lett volna, amikor 1998-ban, a második Orbán-kormány idején komolyra fordult az itt élők igénye egy templomra és a miniszterelnök az ő kérésére 163 millió forinttal hozzájárult a megépítéséhez. Ez pedig annak a 4 éves ciklusnak a legnagyobb egyházi beruházása volt országosan.

De az idő halad, a templom megépítése óta eltelt közel 20 év és aktuálissá vált egy nagyobb lélegzetvételű rekonstrukció, amihez most szintén hozzájárult a kormány. Hende, tősgyökeres oladi család sarjaként büszkén hozzátette, hogy ahogy a megépítésnél, úgy természetesen most is volt egy kis szava a támogatásban.

Batthyány Templom
Ezeket a párkányokat fedik le.
Mészáros D. Zsolt

Az Inda Nyugat Kft. mérnöke elárulta, hogy bár nagyjából háromévente kezelték a fapárkányokat UV-szűrős festékkel, 20 év alatt így is túlságosan elöregedtek ezek a felületek. Ez pedig nemcsak időigényes, hanem eléggé költséges is volt.

Ezért most egy olyan technikát alkalmaznak, ami hosszútávú megoldás lesz: duplán lefedik lemezekkel a párkányzatot, alá pedig műanyag eresz kerül. Ezután pedig már nem is fog karbantartást igényelni a párkányzat.

Batthyány Templom
Kattintson még több képért a templomról!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely