Három pályázat után sem nevezték ki az Oladi Általános Iskola igazgatójává az egyedüli pályázót

A törvény semmire sem kötelezi a fenntartót, és nem számít senkinek a véleménye sem.

Háromszor írtak ki pályázatot az Oladi Általános Iskola intézményvezetői posztjára, és egyszer sem neveztek ki senkit. Információink szerint Favorido Erika volt az egyedüli pályázó, aki egyébként jelenleg "intézményvezetői feladatokat ellátó intézményvezető-helyettesként" irányítja az iskolát.

Azt nem tudjuk, hogy őt miért nem nevezték ki intézményvezetőnek, és nem is tudhatjuk, ugyanis a fenntartó nem köteles megindokolni a döntéseit. A fenntartó ebben az esetben az állam, pontosabban a belügyminisztérium, azon belül a közoktatási államtitkárság.

Az Oladi Általános Iskola
szombathely.hu

Míg korábban egy iskolaigazgató kinevezéséhez kikérték a tantestület, az iskolaszék, a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség véleményét, és azt figyelembe is vették, három éve ezt a szabályt eltörölték. A Köznevelési törvényt (2011. évi CXC. törvény) 2019-ben módosították, kivették belőle, hogy ki kell kérni a fentebb felsorolt szervezetek véleményét az intézményvezető kinevezéséhez.

Így államtitkári szinten nevezik ki az intézményvezetőket, és - ahogyan már írtuk - döntésüket indokolni sem kell. Ahogyan azt sem, hogy adott esetben miért nyilvánítanak érvénytelennek egy intézményvezetői pályázatot.

A törvény szerint ugyanis egy pályázat nem csak akkor lehet érvénytelen, ha a pályázók között nincs aki megfelel a szüksége feltételeknek, de akkor is, ha a fenntartó úgy dönt, hogy "egyik pályázó sem kap megbízást" a munkakör betöltésére.

A törvény így szabad kezet ad az államtitkárságnak, hogy indoklás nélkül utasítson vissza jelentkezéseket, ahogyan ez már több esetben is megtörtént. Mint most, egymás után háromszor a szombathelyi Oladi Általános Iskolában.

Az üggyel kapcsolatban feltettük kérdéseinket a Szombathelyi Tankerületnek, amint válaszolnak, visszatérünk a témára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet