Sárvár is sáros lehet: Vasban is elcsalhatták Tiborczék a közvilágitásra szánt közpénzt

Sárvár is felkerült arra a térképre, ahol az OLAF problémákat talált a közbeszerzéseknél. A városok egy részénél az OLAF szerint maffiamódszerekkel csalták el a közbeszerzéseket.

A Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Innovatív Zrt. közvilágítási pályázatokon elért sokmilliárdos sikerszériájának titkát kutató OLAF jelentéséből legutóbb egy hete írtunk Átlátszó, gusztustalan trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz István, Orbán vejének cégét Zalaegerszegen is 2018. February 15. 14:11 . Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala komoly szabálytalanságokat talált az Elios különböző önkormányzatoktól elnyert közvilágítási projektek kapcsán. Olyannyira, hogy 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet.

Az OLAF-vizsgálat kezdetén még Tiborcz István érdekeltségéhez tartozott a cég, 2015. áprilisában szállt ki belőle. Orbán veje, Tiborcz István volt cége, az Elios Zrt többek között például Zalaegerszegen egymilliárd forintos beruházást hajtott végre, ott is a cégre bízták a város közvilágításának felújítását.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala azt is feltárta, milyen módszerrel csaltak a pályázatokon, mit köszönhet az Elios Hódmezővásárhelynek, konkrétan az akkori polgármesternek, a jelenlegi kancelláriaminiszter Lázár Jánosnak.

Időközben térkép is készült azokról a magyarországi városokról, ahol az OLAF problémákat talált a közbeszerzéseknél

A városok egy részénél az OLAF jelentése szerint maffiamódszerekkel csalták el a közbeszerzéseket. Szinte nincs olyan régió, amely ne lenne érintett a történetben. (Akit érdekel, hogy az ő városában is elcsalták-e Tiborczék a közbeszerzéseket, ezen a linken nézheti meg.

A korrupciós ügyleteket sejtető térképen Sárvár neve is szerepel.

Utánakerestünk milyen sokmilliós közös projektje volt Sárvárnak és Tiborcz volt cégének, az ELIOS ZRT-nek

A közbeszerzési értesítő alapján egy darab szerződést kötött Sárvár az ELIOS-szal.

A közbeszerzési értesítőben szereplő adatok szerint az eljárást megindító felhívást 2014. december 19-én tették közzé. Az utolsó dokumentum 2015. májusában keletkezett, ekkor tették közzé a

Tájékoztatót az eljárás eredményéről

. Bárhogy is nézzük, e két dátum között zajlódhatott le a kérdéses közbeszerzés. (Az ELIOS hivatalosan 2015. áprilisáig volt Orbán Viktor vejének a cége.)

Az akkori hírek szerint:

a közvilágítás energiatakarékos átalakítása

címmel (a KEOP-5.5.0/K/14-2014-0002 pályázati kódszámú) Európai Uniós pályázat keretében nyílt lehetőség Sárváron is a korábbi lámpatestek ledesre történő cseréjére. A Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert vissza nem térítendő támogatás összege közel 386 millió forint volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet