Ön tudja, ki volt Galamb József és Dr. Reismann Adolf? - Két új utcája is lesz Szombathelynek

Csütörtökön keresztelő lesz, térképpel segítjük a tájékozódást.

Nem valószínű, hogy politikai csörtéket okoz a csütörtöki közgyűlésben két új utca keresztelője, így két új szombathelyi utcanevet is megtanulhatunk a közeljövőben.

Galamb József utca

Ez a Söptei út melletti magánutakból áll össze, és az ipari terület fejlesztése érdekében kell nevet adni neki.

Megmutatjuk a térképen, hogy hol kell keresni a Galamb József utcát.

Kattintson a nagyításhoz!
Szombathely.hu

Mivel az utak környezetében nagyrészt az autóipari cégek vannak jelen, ezért jött szóba a 140 évvel ezelőtt született mérnök-feltaláló-járműtervező mint névadó.

De ki volt Galamb József?

Galamb József (Joseph A. Galamb) (1881-1955) a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotójaként vált ismertté. Makón született, 1903-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol 1905-ben állt munkába a Ford Motor Companynál Detroitban. Kollégáival, köztük a szintén magyar Farkas Jenővel együtt ő alkotta meg a híres Ford T-modell alkatrészeinek tervét. A Ford T-modelljét – kisebb módosításokkal – közel húsz esztendőn keresztül gyártották. Amikor 1927-ben leállították a gyártást, már 15 milliónál is jóval több futott belőle Amerika és a világ útjain. Később több személy- és tehergépkocsi-típus kifejlesztésében is szerepet játszott, részt vett a V-8 modell kialakításában, pályamunkás vagonokat és teherautókat is tervezett. Galamb József szervezte meg a gépkocsik futószalagon való gyártását 1913-tól. Olyan találmányai, mint a bolygókerekes sebességváltó vagy a villamos gyújtóberendezés, a kor gépkocsigyártási technikájának kimagasló eredményei voltak.

A Galamb József utca a Söptei útról nyílik
Mészáros D. Zsolt

Dr. Reismann Adolf utca

Ez az új utca az újperinti városrészen található a Temesvár utcáról nyílik, és azért kell nevet adni neki gyorsan, mert az egyik itt épült ház már használatbavételi engedélyt kapott, de a lakcímet – utcanév hiányában – eddig nem tudták bejegyezni.

Mutatjuk a térképen, hogy hol keresse a Dr. Reismann Adolf utcát.

Kattintson a nagyításhoz!
Szombathely.hu

A Szombathelyi Zsidó Hitközség és Horváth Boldizsár főorvos még 2020-ban kezdeményezte, hogy Dr. Reismann Adolfról kerüljön elnevezésre egy közterület, de akkor nem volt elnevezni való közterület. Most viszont van.

De ki volt Dr. Reismann Adolf?

Dr. Reismann Adolf (1867-1940) orvosprofesszor a felvidéki Vágújhelyen született, tanulmányait Budapesten végezte, ott volt asszisztens egy egyetemi szülészeti klinikán. Ő volt az alapító igazgatója a szombathelyi Magyar Királyi Bábaképző Intézetnek, amelyet a közoktatásügyi minisztérium létesített 1897-ben a város által felajánlott egy holdnyi területen. Ez volt az első bábaképezde a Dunántúlon, ellátta szakemberekkel, szülésznőkkel az egész Dunántúlt. Dr. Reismann Adolf 35 éven át töltötte be az Intézet igazgatói pozícióját, de maga is több ezer komplikált esetben segítette át az anyákat súlyos helyzetükön. Az 1928-ban a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszteriumban megtartott, a szülészetet oktató összes egyetemi tanárok és a bábaképző-intézetek igazgató-tanárai részvételével megtartott szakértekezleten őt bízták meg a „Magyar bábakönyv – A bábai hivatás gyakorlásáról” című könyv átdolgozásával. Fia, Reismann János fotóművész emlékét egy utca őrzi, a jelenleg elnevezendő utca közelében, a Sallaitelep városrészen.

A Dr. Reismann Adolf utca a Temesvár útcáról nyílik
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ön szerint Szombathely 681 utcájából hány van nőkről elnevezve?

Gondoljon egy számra, és kattintson, hogy eltalálta-e!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra