Fél évig két polgármestere és két képviselő-testülete lehet a településeknek 2024-ben

A kormány új ötlete érdekes helyzetet idéz elő.

Szerencsétlen és személyfüggő helyzet lesz - mondta lapunk kérdésére Nemény András, Szombathely polgármesterét a kormány legújabb terve miatt hívtuk fel, ennek lényege, hogy 2024-ben májusban megválasztanánk az új önkormányzatot, de az csak októberben lépne hivatalba, addig maradna a régi vezetés.

Ha új lesz a polgármester, akkor érdekes helyzet lesz

Nemény szerint, ha a választásokon újraválasztják a régi polgármestert és maradnak a testületben a politikai arányok, akkor semmi gond nem lesz, csak folytatni kell a munkát.

De ha új polgármestert választanak, és új lesz a testületi többség is, akkor mindkét oldal, azaz a régi és az új vezetés számára is szerencsétlen lesz a helyzet. Hiszen az új vezetés tudja, hogy hamarosan ők következnek, de hagyniuk kell a régieket irányítani. A régi vezetés pedig, bár jogilag teljes körű jogokkal bír, mégsem tudja ugyanúgy irányítani a települést, mint korábban.

A polgármester azt mondja, a kérdés annyiban személyfüggő, hogy ha az átmeneti fél éves időszakban mindkét fél képes arra, hogy együtt dolgozzon, akkor az csak jót jelent a településnek. Példaként említette, hogy a pandémia alatt, amikor a polgármesterek egyedül vezethették az önkormányzatokat, voltak olyanok, köztük ő is, akik a döntések előtt egyeztettek a képviselőkkel.

De tud olyan önkormányzatokról, ahol a polgármester egyszemélyben hozott döntéseket, egyeztetések nélkül. Nemény hangsúlyozta, ezért is lesz személyfüggő az átmeneti fél év.

Megválasztják az új vezetést, de marad a régi

A következő önkormányzati választás nyerteseinek öt év helyett csak négy és fél évig szól majd a mandátuma - mondta Kocsis az Inforádiónak szerdán.

A Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője már június közepén is beszélt arról Valószínűleg előbb lesznek az önkormányzati választások 2024-ben 2022. June 14. 19:27 , hogy 2024-ben egy napon lehet az európai parlamenti és az önkormányzati választás. És ez nem is kivételes eset lesz, a tervek szerint később mindig együtt tartanák az önkormányzati és az EP-választásokat.

Az ügy azért nem ilyen egyszerű, hiszen a 2019-ben megválasztott polgármesterek és képviselők mandátuma öt évre, azaz 2024 októberéig szól, amit utólag nem változtathatnak meg.

Kocsis Máté szerint ezt úgy oldanák meg, hogy a 2024 májusában, az EP-választással egyidőben megválasztott önkormányzatok csak fél évvel később, októberben lépnének hivatalba, addig a mostani, 2019-ben megválasztott önkormányzatok vezetnék a településeket. 2024-ben aztán 2029 májusig határoznák meg az új önkormányzatok mandátumát.

Júliusban már szavaznak is róla

Mi tesszük hozzá, hogy a 2024 májusától októberig tartó időszak finoman szólva is érdekes lesz így, Gondoljunk bele, van egy győztes polgármester és új képviselő-testület, de fél évig nem szólhatnak bele semmibe. És van egy négy és fél évvel korábban megválasztott városvezetés, akik mellett a háttérben ott vannak az utódaik, akik egészen biztosan nem hagyják szó nélkül a leköszönő önkormányzat döntéseit.

Nem tudjuk, hogy ebbe belegondoltak-e a Fidesz döntéshozói, lehet, hogy azt mondták, ráérünk még ezen gondolkodni, van még idő addig. Mindenesetre július 19-én szavaz az Országgyűlés az Alaptörvény módosításáról, ami lehetővé teszi az önkormányzati és EP-választások együttes megtartását.

Nincs kétségünk, hogy a kormánypárti többség meg is szavazza a módosítást. Aztán majd elbíbelődnek a részletekkel 2024 tavaszáig. Mert az világosan látszik, hogy a Fidesz ebből politikai hasznot akar és fog cóis csinálni.

Ahogyan Palpatine főkancellár mondja a Star Warsban: 'Mit akar az, akinek hatalma van? Még több hatalmat."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet