A fideszes városok jobban eladósodtak

A legnagyobb adóssága Pécsnek van, a sorban Szolnok, Kaposvár és Debrecen következik. Ezek a városok nem takarékoskodtak, inkább kötvényeket bocsátottak ki, amit a következő években kell fizetni.

A Progresszív Intézet legfrissebb kutatása a megyejogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatainak gazdálkodását veszi górcső alá, ezen belül is főként a hitelállomány alakulását. A tanulmány azt is mérte, hogy az adott önkormányzat teljesíti-e tájékoztatási kötelességét, vagyis, mennyire hajlandóak nyilvánoságra hozni a gazdálkodási adataikat (transzparencia).

Közepes a szociknak, kettes a fideszeseknek

Ebből a szempontból a legroszabb helyzet Egerben, Érden, Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron van, a legjobb pedig a főváros 13. kerületében, Békéscsabán, Szegeden és a 10. kerületben. Szombathely nem dicsekedhet, a lista utolsó harmadában szerepel, de így is megelőzi Pécset, Sopront, Zalaegerszeget, Szekszárdot, Tatabányát, és persze a legrosszabb helyzetben lévőket.

A legeladósodottabb önkormányzatok Forrás: Progresszív Intézet

A tanulmány megállapítja, összességében a transzparencia területén a szocialista vezetésű városok közepes osztályzatot kaptak, míg a fideszes önkormányzatok erős kettesre vizsgáztak. Ennek oka valószínűleg az, hogy az elmúlt négy évben inkább a kormánypárti MSZP-s városvezetők érezhették úgy, hogy el kell számolniuk tevékenységükkel. Az ellenzéki Fidesz viszont ezt nem tartotta fontosnak. Még egy érdekesség: a megyejogú városok sokkal jobban teljesítettek, mint a fővárosi kerületek.

Akik nagyon eladósodtak

A lista élén Pécs áll több, mint 30 milliárdos hitellel, majd négy – szintén fideszes – város következik: Szolnok, Kaposvár és Debrecen, egyaránt 20 milliárd körüli adóssággal. Az ötödik és a hatodik helyen szocialista vezetésű város van: Szeged, és ami nem igazán jó hír számunkra, Szombathely. Szeged adóssága is megközelíti a 20 milliárdot, Szombathelyé pedig 13 milliárd körül van.

Az egy főre jutó adósság mértéke Forrás: Progresszív Intézet
Progresszív Intézet

Tulajdonképpen a fentieknél pontosabb képet mutat, ha azt nézzük, mekkora az egy főre jutó adósságállomány, hiszen az előző grafikon nem veszi figyelembe a lélekszámot. Itt Szombathely valamivel jobban szerepel, a kilencedik helyen van a legeladósodottabb városok listáján, Hódmezővásárhely, V. kerület, Kaposvár, Szolnok, Sopron, Tatabánya. Pécs és a XXIII. kerület, ahol magasabb az egy főre eső adósságállomámy.

Szombathely így a középmezőnyben van az egy főre eső kb. 170 ezer forinttal. Hódmezővásárhelyen egy főre 425 ezer forintnyi adósság jut, a legjobb helyzetben lévő XIII. kerületben pedig ez a nulla felé közelít.

A neheze csak most jön

A tanulmány szerint a legszembetűnőbb, hogy – néhány kivételtől eltekintve – az önkormányzatok az utóbbi négy évben növelték jelentősen adósságállományukat. A kivételek közé tartozik a XIII. kerület, ahol négy év alatt sikerült az 1,3 milliárdos adósságot 191 millióra csökkenteni. De érdemes megemlíteni Győrt is, négy éve még 6 milliárddal tartozott a város, az idén viszont már csak 400 millióval.

Van még egy érdekesség. Debrecen például 2006 óta folyamatosan és meredeken növelte adósságát, Békéscsaba és Szolnok viszont 2008 óta stabilizálta költségvetését. A szerzők következtetése: a külső körülményektől (kormányzati politika, gazdasági válság) függetlenül alakul az egyes önkormányzatok gazdálkodása.

A tanulmány levonja a konzekvenciát: azért a fideszes vezetésű városok adósodtak el jobban, mert igazodtak a párt országos politikájához, amely ellenezte a megszorításokat és a közkiadások lefaragását. Így viszont csak a hitelfelvétel és a költvénykibocsátás maradt lehetőségként számukra. Amelynek negatív hatásai a következő években jelentkeznek, amikor törleszteni kell a kibocsátott kötvényeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet