Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Opel borult fel az M86-os autóúton, egy érkező autós elvitte a sérülteket

Szép a jóindulat, viszont ilyet Ön ne tegyen.

Répcelak irányából Szombathely felé tartott az M86-os autóúton egy osztrák rendszámú Opel. Hegyfalu közelében egy balra ívelő kanyarban az autó padkára futott. Nagyjából 100 méter megtétele után a sofőr balra húzta a kormányt. Az Opel hirtelen áttért a belső sávba, érintőlegesen ütközött a szalagkorláttal, majd visszasodródott a menetirány szerinti jobb oldalra és még mindig nagy sebességgel ütközött a jobb oldali szalagkorláttal, aminek több lábát is kitörte.

Fejreállt Opel
Tánczos Mihály

Az Opel a padkán felborult, a hátulja rálógott a külső sávra. A balesetet észlelte egy autóvezető, aki megállt segíteni. Információnk szerint a vérző gyermeket látva felajánlotta, hogy elviszi az apát és a gyereket a szombathelyi kórházba. Értesítették a hatóságokat a balesetről, majd az úttestre lógó roncsot hátrahagyva elmentek. Úgy tudjuk, hogy a baleset helyszínére mentőautó is érkezett, de senkit nem találtak a roncs mellett.

A helyszíni szemle ideje alatt egy sávon haladhatott a forgalom, a baleseti helyszín mellett elhajtó gépjárművezetők feltűnően fegyelmezettek voltak, ezúttal senki nem száguldott el a roncs mellett lassítás nélkül. (Ami meglepő.) Információnk szerint a sofőrt a kórházban megszondázták és nem fogyasztott alkoholt.


Fejreállt Opel
Tánczos Mihály

Ne szállítsanak el sérültet baleseti helyszínről!

Bár a segítőt jóindulat vezette, de erre most mégis azt mondjuk, hogy inkább ne tegyék! Lehet, hogy nyernek 5-10-15 percet a mentőhöz képest, de a sérült nagyon sokat veszíthet. Lehet, hogy sokaknak furcsa, hogy a mentők nem "dobják be azonnal" egy hordágyon a sérültet a mentőautóba és nem száguldanak el vele azonnal a kórházba, de ennek komoly oka van.

A mostani konkrét esetben az Opel többször változtatott hirtelen irányt és kétszer ütközött - egyszer kifejezetten keményen -, mielőtt felborult. A segítő ránézésre nem tudja megállapítani, hogy az esetenként sokkos sérültek milyen sérülést szenvedtek. Lehet, hogy kívülről semmi nem látszik, de pl. egy elmozdult, vagy törött csigolya komoly bonyodalmak forrása lehet a szakavatatlan mozgatáskor.

Sokan az adrenalinlökettől egy ideig még azt sem érzik, ha pl. eltörik valamelyik végtagjuk. Találkoztunk olyan kamionsofőrrel, aki előttünk mászott ki egy felborult terményszállítóból és azt bizonygatta nekünk, hogy semmi baja, ne hívjunk mentőt, miközben az egyik karja szabályosan lobogott utána, ahogy rótta a köröket. Mire a mentők kiértek, már üvöltött a fájdalomtól.

A mentők a helyszínen megvizsgálják a sérülteket, kikérdezik őket és ha már kis esélyét látják annak, hogy szükséges pl. a nyakmerevítő, akkor már rá is applikálják a páciensre, hogy a lehető legbiztonságosabban szállíthassák kórházba. Olyan is előfordulhat, hogy bár nem látszik komoly külső sérülés, de a figyelmeztető jelek, a műszerek által mutatott értékek és a beteg állapota alapján mentőhelikoptert riasztanak a helyszínre.

A saját szakállra elszállított beteggel ráadásul kockáztat is a sofőr, hiszen a szituációtól ő is kerülhet erősen izgalmi állapotba, ha pedig romlik a szállított sérült állapota, akkor attól még nem roboghat át megkülönböztető jelzés híján a tilos jelzéseken. Kérjük tehát, hogy álljanak meg segíteni, de a sérültek mozgatását, szállítását hagyják a szakképzett mentőkre!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra