Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Operatív törzs: további helyeken javasolt a maszkhasználat, a járvány felfutó szakaszban van

Olyan fiatalok is lélegeztetőgépen vannak most a koronavírus miatt, akik korábban teljesen egészségesek voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc beteg meghalt, csaknem ezer új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma így már 15 ezer fölött van Magyarországon - derül ki a szerdai koronavírus-adatközlésből . Az operatív törzs így szerda reggel is összeült, majd újra online sajtótájékoztatót hirdetett.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatokat elemezve azt mondta, a most elhunytak mind valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek, 48 és 69 év közöttiek, jellemzően szív-, érrendszeri betegek voltak, sok esetben cukorbetegek vagy rákbetegek. "Ugyanakkor 86 fő meggyógyult az elmúlt 24 órában" - mutatott rá. Újra nyomatékosította, hogy aki kontaktkutatás miatt kerül szűrésre, annak ingyenes a tesztelés.

Csaknem 600-an vannak kórházban, több mint 30-an lélegeztetőgépen. "A járvány felszálló ágában vagyunk" - figyelmeztetett. A szülők fokozott figyelmét kéri, mielőtt elengedik iskolába, óvodába gyermeküket. Megint csak kérte, hogy mindenki használjon maszkot, új "javaslat", hogy viseljünk maszkot

• sorban álláskor (távolságtartással)

• liftben

• taxiban

• várótermekben

• látogatáskor (hiszen nem tudhatjuk, hogy hordozók vagyunk-e)

• esküvőn (menyasszonytánc nem javasolt)

• bevásárláskor

• sporteseményen

• minden olyan helyen, ahol a másfél méteres távolság nem tartható.

A maszk levételekor ne nyúljunk a maszk felületéhez, mert az már fertőzött lehet. A karantén 14 napról 10 napra csökkentését magyarázva újra a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozott, ennyi idő lehet, amennyi idő alatt a nem tünetes személyek már nem fertőznek tovább.

Kérdések - válaszok

- Mennyire pontosak a szennyvíz alapján készített prognózisok? Lehet-e tenni valamit a jelzés után?

- Ezek tájékoztató jelzések, következtetést lehet levonni a várható fertőzöttszám-emelkedésről. Amikor a szennyvízben több tízszeres emelkedést látunk, annak van egy előzetes jósló értéke, ilyenkor 7-10 nap alatt emelkedik meg a fertőzöttszám. Egész Európában használják ezt a módszert.

- Az iskolákban miként oldják meg a használt maszkok elhelyezését? Ez veszélyes hulladéknak minősül.

- A maszkokat hulladékszempontból is meg kell különböztetnünk. Az egészségügyben történő maszkhasználat valóban veszélyes hulladékot "keletkeztet". De a hétköznapi maszkhasználatból nem ered veszélyes hulladék. Egy dupla falú zsákba kell tenni, 48 óráig pihentetni, aztán lehet kihelyezni a kommunális szemétbe.

- Ki ellenőrzi a "23 órás" szabályt?

- Az üzemeltetők tartassák be a szabályokat! Az áruátvétel, kiszállítás, fizetés miatt az alkalmazottakon kívül mások is lehetnek bent 23 óra után.

- Hány eü-intézmény, szolgáltató reagált Müller Cecília átvezénylős levelére?

- Őszintén reméljük, hogy mindenki reagált. A szolgáltatók nagy felelősséggel végzik a feladatukat. Adatokat a szolgáltatóknak folyamatosan szolgáltatniuk kell, ez része a védekezésnek. Az egészségügyi dolgozók átrendelése bármikor megtörténhet. A pici gyermekes édesanyákat nem lehet átrendelni.

- A mostani hullámban mennyire jellemzőek az atipikus esetek, előzmény nélküli betegek?

- Szerencsére nem jellemző, de jelen van ez. Van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki jó egészségi állapotnak örvendett korábban.

- Jelenti-e tovább a háziorvos a csak gyanús eseteket? Mi lesz ezekkel az adatokkal?

- Két rendszer halad párhuzamosan, amely később "összefésülésre kerül". Ez a járványügyi megfigyelő rendszer informatikai része.

- Az orvos által gyanúsnak minősített személyekre milyen szabályok vonatkoznak?

- A gyanús eset valamiért gyanús. Megerősítése mindenkor "kívánatos", laboratóriumi vizsgálat követi a gyanúsítást. Ha igazolásra kerül a gyanús eset, akkor kezdődik a kontaktkutatás és ekkor rendelik el a 10 napos járványügyi megfigyelést.

- Hogyan zajlik az influenzaoltás beadása, ha most főleg telefonálnak a háziorvosok?

- Főleg igen. De most is van azért orvos-beteg találkozás, ilyen lesz a védőoltás beadása is. Október második felében "terítjük" az oltást a háziorvosoknak. Az igénybevétel módjára azt javasoljuk, kérjenek telefonon időpontot a háziorvostól.

- A tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkhasználat. Mit tehetnek a sofőrök? Mi történik, ha nem tesznek eleget a felszólításnak az utasok?

- A járművezető felszólíthatja a maszkot nem viselő személyt. Amennyiben az utas nem tesz ennek eleget, rendőrt hívhat a sofőr, a közlekedést megszakíthatja.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés