Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán adósrabszolgaság felé tolja a lakosságot és az önkormányzatokat

A magyar kormány azt mondja: inkább adósodjatok el, de tőlünk támogatásra ne számítsatok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Orbán Viktor vezette kormány „adósrabszolgaság” felé tereli a magyar állampolgárokat és önkormányzatokat. Ugyanis a koronavírus-járvány magyarországi begyűrűzése óta a kormány szinte naponta elmondja, hogy nem fogja segélyezni az anyagi nehézségbe jutott polgártársainkat. A „segély helyett munka” szlogenje persze hangzatos, de elfedi azt a tényt, hogy átmenetileg igenis jelentősen megnőtt az igény arra, hogy az állam kivegye a részét az emberek megélhetésének fenntartásából, hiszen munkahelyek szűnnek meg, vállalkozások csődölnek be, és a jövőbeli új munkahelyek ígéretével nem lehet hosszú hónapokon keresztül kenyeret rakni az asztalra, pénz is kell hozzá. - írja a Mérce .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Tehát pénzbeli támogatásra nem számíthatunk a kormánytól, viszont a „gazdaságvédelmi akcióterv” részeként a kormány elkezdte durván ösztönözni a lakossági hitelezést. Az egyik legfontosabb ösztönzőt még márciusban jelentették be: a kormány 5,9 százalékban maximalizálta a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek THM-jét. Ez jelentős csökkentés, hiszen tavaly egy átlagos személyi hitel THM-je valahol 13 százalék között mozgott.

A probléma egyrészt azt, hogy ez a szint csupán év végéig érvényes, 2021 első napjától azonban újra meg fognak ugorni a törlesztőrészletek, a hitel felvevő pedig komoly összegeket veszíthetnek – írja a lap - Ami akár azt is jelenteni, hogy a most felvett hitelek törlesztésére újabb hiteleket kell majd embereknek felvenniük, vagy más módon, de mindenképp ráfizetve törleszteniük a válság idején felvett hiteleiket.

Elfordulás
Pixabay.com

A másik probléma, hogy miközben jól láthatóan nem akarja a bajba jutott háztartások megélhetését támogatni a kormány, azzal semmi gondja nincs, hogy hitelfelvételre buzdítsa őket. A magyar kormány tehát azt mondja az önhibájukon kívül, a válság miatt nehézségekkel küzdőknek: inkább adósodjatok el, de tőlünk támogatásra ne számítsatok.

Ugyanebbe az irányba mutat a szintén nemrégiben bejelentett új kedvezményes diákhitel is, amivel eddig már több ezren éltek, és amelyről a Hallgatói Szakszervezet nemrégiben így nyilatkozott:

„Ez nem más, mint a valódi segítségnyújtás helyett a probléma szőnyeg alá söprése, a gazdasági nehézségeket ugyanis nem emeli le a hallgatók válláról. Senki nem akarja az életét adóssággal elkezdeni és ez a lehetőség, sajnos a legkiszolgáltatottabbaknak nem kínál valódi alternatívát. Annyit mond mindössze, a nehéz helyzetért, amibe önhibádon kívül kerültél, bűnhődhetsz később is.”

A dolog ugyanígy áll a települési önkormányzatokkal is. Nem elég, hogy a gazdasági leállás alapból bevételkiesést okoz neki, sőt a járvány miatt plusz terheket is magukra kellett vállalniuk (idősgondozástól a munka nélkül maradtak megsegítésén), de még a kormány is jelentős összegeket von el a gépjárműadó elvételével, vagy épp az ingyenes parkolás elrendelésével. Már látszik, hogy ez a tendencia a jövő évi költségvetésben is folytatódni fog.

Mivel az önkormányzatok mozgástere amúgy sem túl nagy, több helyről is hallani, hogy bármilyen érdemi munka folytatásához több hitelhez kell folyamodniuk, ami újfent olyan helyzetet eredményezhet, amilyent már a devizahitelek bedőlése idején rengeteg települési önkormányzat megtapasztalt. Orbán pénteki bejelentése tehát nem csupán a „más szemében a szálkát” minősített esete, de ráadásul egy kimondottan cinikus és társadalmi szempontból igen veszélyes kormányzati irányvonalat leplez. - vonja le a következtetést a Mérce.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés