Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az MSZP-sek is Bajnait választanák

A baloldalon sokkal többen támogatják a volt miniszterelnököt, mint Mesterházyt. Igaz, Orbán mindkettőt veri.

Jelenleg nem is a kormány és az ellenzék között zajlik a legizgalmasabb verseny, hanem Bajnai Gordon és Mesterházy Attila között – írja legújabb kutatásának eredményeit elemezve a Medián. A közvélemény-kutatónál a miniszterelnöki alkalmasságra kérdeztek rá, és meglepő eredmények születtek.

Mesterházy és Vona egy szinten

A válaszadók 29 százaléka Orbán Viktort tartja a legalkalmasabbnak, a Fidesz szimpatizánsai egyértelműen őt támogatják. A második helyre azonban nem az MSZP elnöke, várhatóan miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila került, hanem Bajnai Gordon. Őt a teljes lakosság 16 százaléka támogatja, Mesterházy 9 százalék.

median.hu

Ez utóbbi megfelel egyébként Vona Gábor támogatottságának, a Jobbik elnökét szintén 9 százalék tartja alkalmasnak miniszterelnöknek. Gyurcsány Ferenc 4 százalékot kapott.

A Medián mérte a Jobbik nélküli ellenzéki pártok szimpatizánsait is. Közöttük Orbán Viktor 1 százalékot kapna, Vona annyit sem. Bajnai viszont 41 százalékot, ami jóval több, mint Mesterházy 28, és Gyurcsány 13 százaléka.

A bizonytalanoknál Bajnai veri Orbánt

Ha a választást két-két jelöltre korlátozták, akkor az Orbán-Bajnai párharc eredménye 32:28, az Orbán-Mesterházy versenyé 34:23 százalék lett.

Van egy szegmens, amiben viszont felborul a sorrend. Ők azok a választók, akik biztosra ígérik, hogy elmennek szavazni, de egyelőre nem tudják vagy nem akarják megnevezni, melyik pártra voksolnak majd. Náluk Bajnai megveri Orbánt, a párharc eredménye 26:19 százalék Bajnai javára. Mesterházy viszont ebben a körben is vesztes, őt 15, a jelenlegi miniszterelnököt 21 százalék támogatná, ha párharcra kerülne sor.

A Medián szerint figyelemreméltó, hogy az MSZP szavazóinak csupán 47 százaléka tartja a párt elnökét, Mesterházyt a legalkalmasabbnak, 26 százalékuk Bajnait, 14 százalékuk Gyurcsányt alkalmasabbnak tartja.

Összefoglalva: igaz, hogy az Együtt 2014 támogatottsága elmarad az MSZP-étől, de Bajnainak sokkal erősebb szavazatszerző képessége van, mint Mesterházynak. A baloldali ellenzék támogatói, valamint az aktív el nem kötelezettek egyértelműen Gajnai Gordont választják Mesterházy Attila helyett.

(Címlapfotó: hirado.hu)

(A felmérést 2013. március 22-e és 26-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra