Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor köztársasági elnök lesz?

Háttérbe szorítaná az országgyűlést, Lázár lenne a miniszterelnök.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már évekkel ezelőtt, az MSZP-SZDSZ kormány ideje alatt is szállingózott a hír, hogy ha a Fidesz egyszer nagyot nyer, akkor némi miniszterelnökösködés után Orbán Viktor egy megerősített pozíciójú köztársasági elnök lesz, és elnöki, vagy ún. félelnöki rendszert vezetnek be.

Lázár lehet a miniszterelnök

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Orbán erős köztársasági elnöki pozíciójáról már 2007-ben is szó esett, akkor Stumpf István lebegtette meg a kérdést. Aztán 2012-ben, már miniszterelnökként maga Orbán is azt mondta a Handelsblatt c. német lapnak, hogy foglalkozik vele, mert

egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris

- idézi a nol.hu.

Orbán Viktor szerint gond, ha gyenge a vezetés
Tánczos Mihály

Orbán hozzátette, a demokrácia

szenvedélyes híve

, de legyen szabad feltennie a kérdést,

vajon korszerűek-e még a demokratikus rendszerek vezetési struktúrái

. Ugyanis a jelenlegi demokratikus rendszerek

beépített problémája a vezetés gyengesége, és ezt nem szabad tabunak nyilvánítani

.

Sajtóhírek szerint a kormányzati struktúra éppen zajló átalakítása is ezt a célt szolgálja, hiszen a Miniszterelnökség önálló minisztérium lesz, élén Lázár Jánossal, aki így akár miniszterelnök is lehet. Orbán Viktor pedig köztársasági elnök lesz 2017-ben, amikor Áder János ötéves megbízatása lejár.

Lázár János miniszterelnök lesz?
sadness

A nol.hu információi szerint Orbán most, miniszterelnökké válása után szűk körben reális lehetőségként beszélt erről, mivel szerinte a harmadik miniszterelnöki ciklusa, és a mögötte álló parlamenti kétharmad jó alap mindehhez.

Mi is az elnöki rendszer?

Elnöki rendszer például az Egyesült Államokban van, ahol miniszterelnök sincs, az elnök nem csak a parlament döntéseit hajtja végre, önállóan is dönthet sok mindenben, igaz, utólag meg kell szereznie a szenátus és a képviselőház jóváhagyását. Félelnöki rendszerre Franciaországban és Oroszországban van példa, igaz, utóbbi egyre inkább eltolódik az elnöki rendszer felé.

A félelnöki rendszerben a miniszterelnök csupán egy a miniszterek között, szervező és koordinátori szerepe van, az elnöké a valódi hatalom, aki saját rendeleteket is kiadhat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés