„Sör, pogácsa, Orbán Viktor – Mi kell még?”

„Nem lehet pólóban járulni az isten színe elé” – mondja a szombathelyi Főtér egyik kávézójának teraszán egy fiatalember szürke zakóban, rózsaszín ingben. Korsó sörök mellett várják Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.

Aztán néhány perccel később megeresztenek még egy mondatot:

Sör, pogácsa, Orbán Viktor. Mi kell még?

A Fő téren szépen gyülekeznek a zemberek, pedig még jó óra van a Fidesz választási gyűlésének kezdetéig. A színpad mögött a helyi pártprominensek sétálgatnak, vannak köztük idegesebben nézelődők is lehet, nincsenek megelégedve a közönség számával, pedig nincs okuk panaszkodni. A színpad puritán, a hátterében nemzeti lobogók, és a már jól ismert átlátszó jegyzettartó.

A NASA és a szoci arcbőr

Sétálgatunk egyet, tényleg sokan vannak, a szervezők később ötezerre saccolják a létszámot. Szerintünk ez egy kicsit túlzás, de tény, tele van a Főtér vastagabbik vége. A tömegben aztán hirtelen feltűnik Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

Megjött az erősítés

– súgja egy kolléga, aztán helyet foglalunk a másik, nagyobb kávézó teraszán, ahol – mint közben megtudtuk – egy asztalt lefoglaltak a sajtó számára. Szóval, páholyból figyeljük az eseményeket.

Orbán Viktor Szombathelyen
Surján László dedikál
Mészáros Zsolt

Egyelőre azonban még a Boglya zenekar hangolja a közönséget, aki hálás is érte. Egy másik kolléga azt mondja, ez csak az előzenekar. Hét órakor színre is lép a következő fellépő, Hende Csaba országgyűlési képviselő. Nem okoz csalódást, a június 7-i választás önmagán túlmutató jelentőségű, meg kell mutatni, elég volt ebből a kormányból. Nagyjából ennyi a mondanivalója, persze kicsit felturbózva. Például azzal, hogy a válsággal nem magyarázható az ország állapota, el vagyunk adósodva, minden magyar állampolgárra 2,5 milliós adósság jut.

A kormány kész átverés show-t játszik, miközben tagjai offshore cégeken keresztül lettek milliárdosok. A pénzt kivitték az országból, és ezért vezetnek be új adókat. Eddig minden úgy hangzik, mint a központilag kiadott jelszógyűjtemény, Hende azonban szorgalmas, rátesz egy kicsit. Sztálin óta tudjuk, hogy ezeket különös anyagból gyúrják mondja, aztán – tényleg szellemesen – kijelenti, a NASA már érdeklődik a magyar szocialisták arcbőre, mint az űrrepülőgép burkolatának megfelelő anyag iránt.

Magvas gondolatok

A szombathelyi szocik arcbőre pedig még ennél is vastagabb, fokozza, és előhozza a megyéspüspök tiltakozását az MSZP szórólapja ellen. Hirtelen befejezi: Az

ősi Szombathely

polgárai azt mondják, elég volt. Aztán főnöke stílusában búcsúzik, hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

Orbán Viktor Szombathelyen
Hende Csaba bekeményít
Mészáros Zsolt

Jón a populista betét, négy szombathelyi polgár mondja el a saját (?) szavaival, miért is kell távoznia a kormánynak. Nagy az igyekezet, egyikőjük egy kicsit bele is sül a szövegbe, de a javítás sikeres. A közönség pedig hálás, de kicsit türelmetlen.

Jön a város másik parlamenti képviselője, Puskás Tivadar. Hasonló a szöveg, kicsit mosolygunk is, nem egyeztetett Hendével, ugyanazok a mondatok köszönnek vissza. De azért emleget elsöprő népakaratot, pontos értékelést, józan ítélőképességet. Mi is ezek után sóhajtozunk kávénk felett. Aztán elmegyünk a mosdóba, ahol a szomszéd piszoárnál álló távoli ismerősünk azt mondja, magvas gondolatok hangzanak el odakint. Bólogatunk, mást nem nagyon tehetünk ebben a helyzetben.

Hajrá, Ludas Matyi!

Közben kint vendégművész érkezik, az imént látott Surján László, aki most főként a KDNP EP-listavezetőjeként szerepel. Interaktivitásra kéri a közönséget, emelje fel a kezét, aki többet várt az elmúlt öt évtől. Nincs kockázata a dolognak, itt szimpatizánsok vannak, a szocik valószínűleg a Barátok közt-öt nézik otthon. Surján sorolja, a keresztények nem találják érdekeiket az EU döntéseiben, Magyarország pedig a trianoni döntés gyógyszerét. Brüsszelben a hazudozásról ismernek minket, mi pedig szeretnénk látni a fejlődést.

Orbán Viktor Szombathelyen
Orbán Viktor kezet fog
Mészáros Zsolt

Surján azért nem bántja az EU-t, nem az unió a felelős, hanem azok, akik ezekre a döntésekre szavaznak. Őket pedig nekünk kell elkergetnünk. Aztán gyorsan esküdtszékké alakítja a nagygyűlést, ahol ő az ügyész, a közönség pedig az esküdtek csapata. Vádolja a kormányt, hogy nem élt az uniós támogatások adta lehetőséggel, később azért elismeri, hogy hazánk többet kapott az uniótól, mint amennyit befizetett. Az esküdtszéknek pedig nem most kell döntést hoznia, hanem a választáskor. Ő is hajrával fejezi be, de cifrázza a dolgot: Hajrá, Ludas Matyi!

Viktor, Viktor!!!

Jön a főnök. Taps, skandálás fogadja a láthatóan fáradt Orbán Viktort, nem kell csodálkozni, délután Zalaegerszegen gyújtotta a fideszes tüzeket. Meglepően visszafogott, utal is rá, hogy vannak olyan országok, akik nem értik az Unió lényegét, ahol a közös érdekeket kell képviselni. Így a határon túli magyarok képviselőinek is a magyar érdekeket.

Előtte azonban – hiába, fáradt – kicsit belezavarodik mondandójába, nem jut eszébe senki, amikor

Szombathely tekintélyes, elismerést érdemlő embereiről

beszél. Mert ugye, Szombathely kivételes helyzetben van, aki itt nyer a választáson, az nyer országosan is. Aztán értékeli az előtte felszólalókat, Hende Csaba a kitartás szimbóluma, Puskás Tivadar pedig maga a megtestesült szövetség.

Orbán Viktor Szombathelyen
Orbán Viktor visszafogott
Mészáros Zsolt

Kis meglepetést is okoz, a korábbi Fidesz szólamok helyett most arról beszél, a június 7-i választás elsősorban arról szól, kik kapnak EP mandátumot. De szól belpolitikai kérdésekről is, ahol el lehet mondani a véleményünket a kormány tevékenységéről. Ostorozza egy kicsit a Bajnai csomagot, nem felejtve el Bajnait együtt említeni Gyurcsánnyal, kijelenti, Magyarországon félelemben kell élni, mert a kormány nem lép fel a veszedelmes bűnözők ellen.

Az MSZP-re is lehet szavazni, de…

Tehát, le kell zárni a Bajnai-Gyurcsány korszakot, amely minden magyar életét megkeseríti. Pedig a magyarok azt akarják, hogy legyen vége a

tolvajszellem korszakának

. Ő is elsüti az offshore cégek bonmot-ját azzal, hogy az így meggazdagodottak foglalják el a fontosabb székeket. Ami egyébként meg

civilizációs botrány

.

Közben asztalunk mellett sétál el Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés fideszes elnöke, országgyűlési képviselő. Csak úgy ingujjban, úgy látszik, nincs benne a hivatalos fogadógárdában. Közben Orbán már a pécsi eredménynél jár, ahol még baloldaliak is szavaztak a Fidesz jelöltjére, mert nekik is elegük lett a szocialistákból. Itt egy kicsit felkapjuk a fejünket, Orbán is említ magunkfajtákat, mint a jobbikos Morvai Krisztina.

Orbán Viktor Szombathelyen
A tömeg bizakodó
Mészáros Zsolt

De már azt kérdezi, kire érdemes szavazni. Persze, lehet az MSZP-re is (fújol a közönség), mondván, a Fidesz sem tudna mást csinálni. de a két program gyökeresen különbözik egymástól, szóval, csak a Fideszre érdemes szavazni. Azért, hogy erős Magyarország, erős kormány, erős parlament, erős többség jöjjön létre. Persze, ki fogják vizsgálni a gyanús ügyeket, erős gazdaságot és egymillió munkahelyet fognak teremteni. Mégpedig higgadtan, nyugodtan, illő szerénységgel.

Szemben az egész országgal

Óv a restségtől, hiszen a választások még nem lefutottak, és fontos, mekkora többséget tudnak szerezni. Kicsit kiesik az új stílusból, az EP választás tulajdonképpen az országgyűlési választások első fordulója lesz. Azért üzen a Jobbiknak is, mégpedig azzal, a jobboldalnak ne legyenek kétségei, kire kell szavazni. Azért nem határolódik el a szélsőjobbtól, gondolatmenete racionális, 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz nyert volna, ha nincsenek a szélsőkre leadott szavazatok.

Aztán ismét belebegteti az előrehozott választások képét, nem mondja ki, csak céloz arra, hogy a június 7-i eredmények lerövidíthetik a ciklus végéig hátralévő időt is. Jönnek a jelszavak, a baloldal az egész országgal áll szemben, minél tovább vannak hatalmon, annál nagyobb lesz irántuk a harag.

Orbán Viktor Szombathelyen
Orbán a központban
Mészáros Zsolt

Gesztus a nőknek, június 7-én a vasárnapi ebéd után az asszonyok vigyék el férjüket szavazni, mert a férfiak beszélni tudnak, az asszonyok pedig megoldani a dolgokat. Aztán politikai és lelki egység lesz, tartalmi változások, romoknak eltakarítása, felelősségre vonás, az ország újjáépítése. A felelősségre vonást pedig meg fogják csinálni, az MSZP is ezt tervezte 2002-ben, a fideszesek hónapokig járták a vizsgálatokat, ahol nem találtak semmit. Ők viszont fognak találni…

Egyszerűsödnek a mondatok, közeledik a vége,

meg fogjuk változtatni Magyarországot, most és a következő hónapokban

. Orbán Viktor ehhez pedig egészséget, erőt, szorgalmat és

jó szomszédokat

kíván. Aztán hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

A moderátor még belekezd egy Kossuth nótába:

Mindnyájunknak el kell menni…

, a tér gyorsan kiürül. Talán van még néhány perc a Barátok közt-ből…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet