Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább folytatódik az év fájának jelölt vasvári Öregharcos története

A Vazsvári Krónika Egyesület is megszólalt az ügy kapcsán.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábban már beszámoltunk az Év fája verseny Vas megyei jelöltjéről. Cikkünk kapcsán később lapunkat megkereste a helyszínre koncerteket szervező vállalkozó, aki akkor azt nyilatkozta , hogy szó sem volt az Öregharcos kivágásáról.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Legutóbbi cikkünkre reagált a Vazsvári Krónika Egyesület, akik megosztották velünk a szentkút környéki ősbükkös igazi történetét. Levelükben kiemelték, hogy az önkormányzat elfelejtette, hogy a terület Natura 2000 besorolású. Az pedig, hogy

vállalkozói elgondolásból

rendezvényeket tartsanak, úgy hogy a természeti értékeket nem tartják szem előtt, rendkívül felelőtlen döntés. A terület ugyanis nem alkalmas több száz fő befogadására, ahogy azt Németh Tibor, vállalkozó eredetileg elképzelte.

Pino Produkció

Szerintük Németh Tibor és Tóth Balázs, polgármester is rosszul emlékszik a történtekre. Németh Tibor szerint az eredetileg fakivágásokról szóló, március 20-án megrendezett fórum nem főként a fákról, hanem arról szólt, hogy a polgármester úr elmondja a lakóknak, hogy miért lesz jó a helyszín.

Mikor azonban sikerült megmenteni az Öregharcost, és ez több helyen is megjelent, már mindketten úgy emlékeztek, hogy egyetlen fát sem akartak kivágni. Amit pedig mégis azt kizárólag balesetveszély miatt. Az említett lakossági fórumon ugyan megígérték, hogy a kilátást zavaró két fa marad, az egyik azonban rejtélyes körülmények között eltűnt.

Az egyesület teljes levele:

A fatörténet igazi oldala

A Szentkúti Színpadnál tervezett fakivágásokkal kapcsolatban a Vasvári Újság márciusi számában az alábbiak jelentek meg (címlapon):

Az önkormányzat az ülésen támogatta azt a vállalkozói elgondolást, miszerint a tavaszi-nyári szezonban minőségi előadók, együttesek élő koncerteket adjanak a varázslatos szentkúti színpadon.

Tóth Balázs /polgármester/ megjegyezte, hogy egy helyszíni bejárást a vállalkozóval és Gergye Rezsővel, a kulturális központ igazgatójával már megtettek. Természetesen az erdészettel, mint tulajdonossal is egyeztetni kell.

Németh Tibor /vállalkozó/ úgy látja, hogy az egyik elszáradó fát biztosan ki kellene vágni, de van még két olyan fa, ami zavarná a koncertek láthatóságát.

Az önkormányzat testülete az elképzelést a kért négymillió forinttal támogatta.

Ízlelgessük, tudatosítsuk a márciusi újságban megjelent szavakat:

vállalkozói elgondolást

,

van még két olyan fa, ami zavarná a koncertek láthatóságát.

Ezek után nézzük, mit nyilatkozott Németh Tibor vállalkozó a Nyugatnak július végén: a

színpad láthatósága nem került szóba soha

. Ennyi talán elég is ahhoz, hogy képet kapjunk Németh Tibor vállalkozó úr hitelességéről, de azért nézzük meg a történetet egy kicsit alaposabban.

Az önkormányzat által támogatott

vállalkozói elgondolás

szépséghibája az volt, hogy elfejtették, hogy a terület Natura 2000 besorolású, vagyis olyan erdőterület,

amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

(Forrás: www.natura2000.hu)

Natura 2000 területen tehát nem az az elsődleges cél, hogy koncerteket és motoros találkozót szervezzenek, hanem hogy a természeti környezetet minél jobban megőrizzük, sőt helyreállítsuk. Persze lehet a hely szelleméhez illő koncerteket szervezni, de a környezet tiszteletben tartásával, nem pedig

vállalkozói elgondolásból

fakadó fakivágások árán.

A tiltakozás miatt összehívott március 20-i lakossági fórumon (melyen hangfelvétel készült) először a fakivágások szükségességét hangsúlyozta a polgármester, majd a hozzászólások hatására végül a fák egy részének megtartását ígérte.

A körülményeket illetően érdemes megjegyezni, hogy a lakossági fórum csupán két nappal az esemény előtt lett meghirdetve a város Facebook-oldalán. Ennek ellenére szép számmal képviseltette magát a lakosság. Szakmai vélemények megismerésére viszont nem volt mód, mivel sem a Szombathelyi Erdészeti Zrt, sem az Őrségi Nemzeti Park képviselője nem volt jelen, az idő rövidsége miatt talán meghívást sem kaptak.

A lakossági fórumon a polgármesternek bemutattuk azt a mintegy 550 aláírást, melyet a Szentkúti Színpad és a Mákfai Tőzikés egészséges fáinak védelmére gyűjtöttünk. Fontos hangsúlyozni, hogy mi mindvégig az egészséges fákat védtük, soha sehol nem mondtuk, hogy a korhadt fát akarjuk megvédeni. Hiába próbálják ezt azóta rendszeresen a szánkba adni és ezzel a favédő akciónkat nevetségessé tenni.

Sajátos egyébként az is, hogy Németh Tibor vállalkozó úr azt nyilatkozta a Nyugatnak, hogy

A polgármester közben egy lakossági fórumon igyekezett tisztázni a helyzetet, és elmagyarázni, hogy miért jó az új programhelyszín.

Vagyis a lakossági fórum céljára is máshogy emlékszik, mint ahogy az volt. Nem, kedves Németh úr, nem a programhelyszínről volt szó, hanem a fakivágásokról. Így szerepel a meghívó a város facebook oldalán:

találkozzunk a Szentkúton a színpadnál, ahol a fakivágás miatt lakossági fórumot tartok. Tisztelettel: Tóth Balázs polgármester.

Az önkormányzat kommunikációjában az hozott fordulatot, hogy az egyik érintett fát (amit sikerült megmenteni) a Vazsvári Krónika Egyesület

Az Év Fája

verseny döntőjébe juttatta, és ez több helyen megjelent a sajtóban. Ennek hatására Tóth Balázs polgármester és Németh Tibor vállalkozó már úgy emlékszik, sőt azzal turnézik, hogy senki nem akart kivágni semmit, amit mégis, azt is csak a balesetveszély miatt.

Sajnálatos, ha valakinek ennyire rossz a memóriája, és nem emlékszik rá, hogy márciusban az érintett fák még a koncertek

láthatóságát zavarták

, balesetveszélyről, darazsakról szó sem volt. Az is megér egy misét, hogy a lakossági fórumon meg lett ígérve, hogy marad a koncertek láthatóságát

zavaró

2 fa, aztán az egyik fa titokban mégis ki lett vágva.

Aki kételkedik a héten megjelent cikkek és nyilatkozatok igazságtartalmában, annak elég visszanyúlnia az eredeti forrásokhoz, máris látni fogja, ki mond igazat és ki nem. A Vazsvári Krónika Facebook-oldalán kronológiai sorrendben megtalálhatók a korabeli cikkek és tudósítások, ahogy megtalálható az a fotó is, melyen kivágásra kijelöltként narancssárga jelzéssel van ellátva az általunk sikeresen megmentett fa. Vasvár város Facebook-oldalán megtekinthető a lakossági fórum meghívója.

Továbbá Vasvár város honlapján megtalálható a Vasvári Újság azon száma, amelyben a vállalkozó igényei szerinti fakivágási tervekről van szó (fotó mellékelve). Érdemes megjegyezni, hogy Németh Tibor vállalkozó úr azóta sem kért helyreigazítást az önkormányzati laptól, tehát négy hónapon át senki sem vitatta, hogy bizony a koncertek láthatósága miatt akarták kivágni a fákat.

Tóth Balázs polgármester és Németh Tibor azt hiszik, mindenki hülye a városban és azt is le lehet tagadni, ami a saját lapjukban jelent meg. (Az már csak hab a tortán, hogy amennyiben valóban erdészeti szakmai okból kellett volna a fákat kivágni, akkor mindketten ölbe tett kézzel ülhettek volna, hiszen az indokolt fakivágásokat az erdészet saját hatáskörében, saját ütemterve szerint elvégzi.)

Ahogy az önkormányzati lapban is megjelent, a fakivágásokat valójában az indokolta, hogy a vállalkozó nagyon nagyot álmodott, 500-600 fős koncerteket szeretett volna tartani és ennyi ember nem fér el a nézőtéren. A rideg valóság aztán az lett, hogy volt olyan koncert, amelyen kb. 15 fő jelent meg (videófelvétel bizonyítja).

Akadt olyan koncert is, amit az időjárás miatt zárt helyszínre kellett áthelyezni, és volt olyan is, amit az időjárás miatt meg sem mertek tartani. Olyan koncert viszont még nem volt, amelyen sikerült volna megközelíteni a tervezett nézőszámot.

A rendezvénysorozat tehát kudarcba fulladt. Németh Tibor vállalkozó persze ugyanúgy felveheti a 4 millió Ft közpénzt, mintha minden az eredeti ábrándozás szerint valósult volna meg. Biztos nagyon gonosz gondolat, de szerintünk a 4 millió Ft-ot akár arra is lehetett volna költeni, amire tényleg szükség van a városban; patkányirtásra, fűnyírásra, járdák építésére, a Zeneiskola régóta esedékes belső festésére...

Tisztelettel: Vazsvári Krónika Egyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés