Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi lesz veletek Szombathelyen érettségiző diákok?

Iskolaigazgatókat kérdeztünk, hogyan látják az idei érettségit.

Hétfőn kezdődnek az írásbeli érettségik, a szóbeli vizsgák pedig idén is elmaradnak. A szombathelyi középiskolák igazgatóit és pedagógusait kérdeztük arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéziük a diákoknak.

Arról minden iskolaigazgató meg van győződve, hogy az érettségiztetés nem jelent egészségügyi kockázatot a tanárok számára. Az írásbeli vizsga során egy teremben csak tíz diák lehet, ők is egészen addig amíg nem foglalják el a helyüket maszkot kötelesek hordani. Az általunk megkeresett szakközépiskolákban és gimnáziumokban a pedagógusok döntő többsége pedig be is oltatta magát, bár a teljes védettség többségüknél még nem alakult ki.

Minden egy napon dől el

Idén nem lesznek szóbeli érettségik. A legtöbb diák pedig ezekkel szokott javítani az írásbeli eredményein, így sokan valószínű rosszul járnak azzal, hogy idén erre nincs módjuk. A megkérdezett szakemberek nagy része azt gondolja, hogy vagy teljesen el kellett volna törölni az érettségiket és a négy év alatt megszerzett jegyek alapján kiszámítani a diákok pontszámait, vagy szóbelivel együtt megtartani az érettségiket, hiszen a szóbelik időpontjára a pedagógusok már teljesen védettek lesznek.

Érettségi maszkban
Tánczos Mihály

Az egyik elit gimnáziumban tanító tanár azt is hozzátette, hogy mivel náluk zömmel 90% feletti érettségiket írnak a diákok, őket kevésbé érinti, hogy elmarad a szóbeli, ugyanis azzal is már csak 1-2%-ot tudnának javítani a hallgatók. De gyengébb, 50-60%-os érettségik esetében azonban komoly hátrányba kerülnek az érettségizők.

A diákok nagy része most még örül annak, hogy csak írásbeli lesz, ugyanis a 18-19 éves korosztály még nincs hozzászokva ahhoz, hogy több ember előtt szerepeljen. A pedagógusok azonban azt mondják, hogy az eredmények után sokan bánni fogják, hogy szóbelivel nem javíthatnak.

A legrosszabbul azok a tanulók járnak, akik koronavírus fertőzés miatt nem tudnak elmenni az írásbeli vizsgákra, ők idén ellentétben az előző évek gyakorlatával nem tehetnek helyette később szóbeli vizsgát.

Szóbeli érettségit csak speciális helyzetben lévő diákok, és gyakorlati tantárgyakból, akár testnevelésből érettségizők tehetnek.

Az igazgatók és a tanárok egyaránt izgulnak

A másik nehézséget idén azt jelenti, hogy az érettségizők az elmúlt három szemesztert online oktatásban töltötték. A szakemberek őszintén beszéltek arról, hogy valójában nem tudják, hogy vajon mennyire sikerült az online tanítással felkészíteniük a diákokat az érettségikre. Többen kiemelték, hogy idén sokkal nehezebb helyzetben voltak a hallgatók, hiszen ők sokkal több időt voltak kénytelenek otthon tanulni.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra