Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óriásit zuhant a felsőoktatásban tanulni óhajtók száma

Tizenkilenc éve nem felvételiztek ilyen kevesen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Népszava mai (keddi) száma azt írja, hogy hosszú ideje nem látott mértékben csökkent tavalyról idénre a felsőoktatásba jelentkezők száma. Az MTI által közzétett hír szerint idén mintegy 91 400 diák jelentkezett valamely felsőoktatási intézmény hallgatójának. Ez nagyjából 20 ezerrel kevesebb a 2019-es adatnál. 19 éve nem felvételiztek ilyen kevesen. A mostanihoz hasonló nagyságrendű visszaesésre legutóbb hét évvel ezelőtt volt példa: akkor - 2013-ban - 15 ezerrel kevesebben felvételiztek (95 ezren), mint egy évvel korábban. A nagyobb felsőoktatási intézmények az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) érintette legkevésbé a csökkenés: a tavalyi 24,7 ezerhez képest idén 24,1 ezren próbálnak bejutni az egyetem valamelyik karára. A Budapesti Műszaki Egyetemre nagyjából ezerrel, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 1500-zal, a Pécsi Tudományegyetemre 1600-zal, a Szegedi tudományegyetemre 1800-zal, a Debreceni Egyetemre 3000-el kevesebb hallgató jelentkezett 2019-hez képest, ami hozzávetőleg ezeknél az intézményeknél 10-20 százalék közötti visszaesést jelent. A kisebb egyetemeken a Népszava szerint ennél is rosszabb az arány. 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés