Szombathelyre is jöhetett volna a győri óriáskerék, de nem találtak neki helyet

A város egyik központi terén sem lehet ilyet felállítani.

Pénteken írtunk róla Óriáskereke lett Győrnek 2018. November 09. 19:44 , hogy a győri belvárosban, a Dunakapu téren állítottak fel egy hatalmas óriáskereket, amire fel is lehet ülni, és meg lehet csodálni a várost a magasból.

Ilyen nappal az óriáskerék
MTI/Krizsán Csaba

Cikkünk megjelenése után jelentkezett nálunk egy olvasónk, aki elmesélte, hogy az óriáskerék tulajdonosa Szombathelynek is felajánlotta: legyen ott az óriáskerék. Nem kért volna érte pénzt, csak a lehetőséget, és azt, hogy pénzt szedhessen a kerékre felszállóktól. Már tavaly is Szombathelyen akarták felállítani a az óriákereket, szintén az adveni vásár idején, de akkor azt a választ kapta, hogy majd jövőre.

Így hát egy hónappal ezelőtt megint megkeresték az önkormányzatot - mondta olvasónk. De a szombathelyi jegyző nem adott engedélyt az óriáskerék felállításához, a tulajdonos ezek után ment Győrbe, ahol örömmel fogadták.

És ilyen éjjel
MTI/Krizsán Csaba

Megkerestük dr. Károlyi Ákos jegyzőt: miért nem lehetett Szombathelynek óriáskereke. Levelében azt írta, tavaly nem az önkormányzat, hanem egy civil szervezet szervezte az adventi a vásárt, az önkormányzat csak látványelemeket adott hozzá. Vagyis nem igazán volt beleszólásuk a dologba.

Az idén valóban szó volt egy óriáskerékről, de a Fő tér nem alkalmas a felállítására. Sem a méretek, sem a biztonsági előírások miatt. Megvizsgálták, hogy a közelben, a Berzsenyi téren felállítható-e egy ekkora óriáskerék, de az a tér sem alkalmas erre, ugyanezen okokból. Ráadásul a hatályos önkormányzati rendelet sem tesz lehetővé ilyesmit ezeken a helyszíneken, más helyszínre pedig nem volt javaslat. (A jegyző szó szerint válasza lejjebb olvasható.)

Mi azért reménykedünk, hogy sok más hazai és európai város tudott helyet találni egy látványosságnak, egyszer csak Szombathelynek sem lesz ez megoldhatatlan feladat.


A jegyző válasza

2017. évben nem az Önkormányzat volt a vásár szervezője. Az Önkormányzat szerepe néhány programelem megszervezésén túlmenően annyi volt, hogy új látványelemekkel (fényelemek, négy évszakos korcsolyapálya) igyekezett a vásár színvonalát emelni. Az idei évben az Önkormányzat szervezésében megvalósuló vásár előkészítése során valóban megvizsgálásra került egy óriáskerék felállításának lehetősége. A vizsgálat során megállapításra került, hogy óriáskerék a Fő téren megfelelő hely hiányában nem fér el, és műszaki, biztonsági okokból annak közvetlen környezetében (pl.: a Berzsenyi téren) sem állítható fel.

Megjegyzendő, hogy erre a hatályos önkormányzati rendelet sem biztosít lehetőséget. Egyéb helyszínre vonatkozó konkrét javaslat nem érkezett az Önkormányzathoz senki részéről, és e tárgyban egyeztetést sem kezdeményezett egyetlen üzemeltető sem.

Bízunk abban, hogy az idei évben óriáskerék nélkül is minden korábbinál színvonalasabb Adventi Vásár lesz Szombathelyen.

Károlyi Ákos dr. jegyző
Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet