Óriásplakáton szólítottak meg egy graffitist a Bolyai suli előtt

Érdekes "emberkísérletet" végzett egy szombathelyi iskola, miután több óriásplakátjukat is összefirkálta egy graffitis, nem sokkal a plakátok kihelyezése után.

Többször is bosszúságot okozott az ismeretlen graffitis a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnak, amikor azok kihelyezték a kötelező uniós tájékoztató táblákat az iskola melletti óriás hirdetőtáblára. A plakáton néhány napon belül hatalmas non-figuratív ábrák jelentek meg az "alkotó" aláírásával. Az önjelölt művész nem csak az iskolánál gyakorolt, volt, ahol az épületek falát firkálta össze. A szignója alapján ő kalandozott a Műjégpályánál is.

112Press

Az iskolánál először még megpróbálkoztak a felfújt ábrák lemosásával, de két nap múlva újra megjelent az ábra, az eredetinél nagyobb méretben, így a rendezvényre készülő iskolánál a teljes plakátcsere mellett döntöttek. Hiába. A graffitis talán élvezte is a helyzetet és fekete festékével újra összemázolta a plakátot. Újabb csere következett és ezt a plakátot már csak egy hét múlva "tette magáévá" a graffitis, ráfestve a szignóját.

Tízezres nagyságrendű volt a kár a kényszerű plakátcserék miatt

112Press

Ekkor jött az ötlet, hogy a következő, már kisebb méretű tájékoztató tábla melletti üres területet megtöltik a projekttel kapcsolatos iskolai fényképekkel, de egy üres helyet hagynak a visszatérő graffitisnek is.

Kedves Graffitis! Ezt a sávot neked hagytuk. Használd egészséggel!

- virít a plakát alján a felirat immár több mint egy éve és azóta sem az üresen hagyott fehér sávban, sem a fényképeken, sem a projekt kötelező tájékoztató elemén nem látható graffiti.

112Press

Talán a graffitis is értékelte, hogy emberi hangon szóltak hozzá, de az is lehet, hogy időközben felhagyott a graffitizéssel. A kísérlet bevált, a plakát feltűnően hosszú időt élt meg szűzen, pedig olyan helyen áll, ahol csupán két lépést kell tenni a járdától és még nyújtózni sem kell érte. Mi pedig bízunk benne, hogy tényleg az üzenet ért célba. (A Bolyai nyáron az évzárójával került be az országos hírekbe, több százezer embernek csaltak mosolyt az arcára.)

A Vas Megyei Főügyészség közleménye

A cikk megjelenése után néhány órával érkezett meg a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye. Azt nem tudjuk, van-e összefüggés az általunk említett esetek és a falra péniszt pingáló fiatal között, de talán tanulságos lehet a falakat, plakátokat összefirkálóknak:

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a fiatalkorú férfival szemben, aki 2016. áprilisában egyik szombathelyi épület utcafrontra néző falára festékszóróval többek közt egy férfi nemi szervet festett, és ezzel több, mint 40.000 Ft rongálási kárt okozott.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a fiatalkorú vádlottat falfirka elhelyezésével megvalósított rongálás vétségével vádolja, indítványozta vele szemben közérdekű munka kiszabását, egyben a festékszóró sprayk elkobzását és 102.600 Ft bűnügyi költség megfizetésére kötelezését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű