Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kormányinfó: november 15-től jön a rögzített üzemanyagár, nem lesz kötelező oltás

Szerdán kormányülés volt, az ott elhangzottakról tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely a Pfizer-kutatásról elmondta: 7-8 hónap után radikálisan csökken a védettség, ezért mindenkinek azt javasolják, az emlékeztető, harmadik oltást mindenképpen adassa be.

Megismételte: november 22-től 101 oltóponton lehet regisztráció nélkül oltást felvenni, elsőt, másodikat vagy harmadikat.

A miniszter elmondta: Kötelező oltás nem lesz, a munkáltatóknál hagyják a jogot, hogy kötelezzék erre munkavállalóikat. Az állam mint munkáltató elrendeli a kötelező oltást. Akik közvetlenül nem találkoznak sok emberrel, azok számára is kötelező lesz az állami szférában január 31-ig az oltás felvétele.

A pedagógusoktól azt kérik, vegyék fel az oltást, legyenek most a kormány szövetségesei!

A járványcsúcsról Gulyás elmondta: nem lehet megmondani, mikor lesz a negyedik járványhullámának csúcsa, valaki november végére, valaki december végére mondja. Nem tudják, utána hány hullám lesz még.

Az üzemanyagok áráról kifejtette: 6.-7. legolcsóbb a magyar benzin Európában, Máltán és Cipruson olcsóbb. Megnéztük, milyen eszközöket alkalmaztak, egyedül Horvátország rögzített 550 forintos felső literárat. Viszont november 15-től a benzin és a gázolaj literárát 480 forintos literáron rögzíti a kormány.

Kérdésekre adott válaszok:

480 forintos árszint az üzemanyagnál - 30 napos határidejű?

Gulyás Gergely: 3 hónap, utána felülvizsgálat jön. Ez természetesen a 95-ös benzinre és a gázolajra vonatkozik.

Az EMA már idén jóváhagyhatja az 5-11 évesek oltását. Mi lesz nálunk?

Gulyás Gergely: ha születik ilyen engedély, élünk vele. Arra az oltásra, amelyre szól az engedély.

Mi a véleménye arról, hogy az orosz egészségügynek pontos adatai vannak arról magyar számok alapján, hogy mik az oltottak újrafertőződöttségi adatai?

Gulyás Gergely: erről én is beszéltem korábban. Arra kértük az NNK-t, hogy miután a megbetegedések száma jelentős, egységes, világos adatot tegyünk közzé, valamennyi oltóanyaggal kapcsolatban.

Lesz negyedik oltás?

Gulyás Gergely: nem csak a Pfizerre vonatkozik, hogy 6 hónap után gyengül a védelem. Könnyen lehet, hogy kell negyedik oltás, de ezt ma még nem tudjuk kijelenteni. Akit oltottak, 6 hónap után adassa be a harmadik oltását! Ezért küzdünk.

Lesz-e kötelező oltás a parlamenti képviselőknek?

Gulyás Gergely: a Fideszben elvárjuk ezt, úgy tudom, mindenki be is van oltva. Az országgyűlési képviselők főnökei egyébként a választópolgárok. A kormánytól politikailag elvárható, hogy minden tagja be legyen oltva.

Lesz-e arról adat, hogy a kórházban ápoltak közül hányan vannak beoltva? Korábban ellentmondásos adatok voltak erről.

Gulyás Gergely: a János-kórház adatai alapján már én is beszéltem erről. Az elhunytak továbbra is a legidősebb korosztályból kerültek ki, társbetegséggel többnyire. Akármilyen arányt nézünk, azt még nyolc és féllel fel kell szorozni, mert a felnőtt populáció 80 százaléka oltott. Az a cél, hogy legyen egységes adatbázis. Remélem, hogy a következő Kormányinfón már pontos adatokra tudok hivatkozni.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet