Kormányinfó: november 15-től jön a rögzített üzemanyagár, nem lesz kötelező oltás

Szerdán kormányülés volt, az ott elhangzottakról tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely a Pfizer-kutatásról elmondta: 7-8 hónap után radikálisan csökken a védettség, ezért mindenkinek azt javasolják, az emlékeztető, harmadik oltást mindenképpen adassa be.

Megismételte: november 22-től 101 oltóponton lehet regisztráció nélkül oltást felvenni, elsőt, másodikat vagy harmadikat.

A miniszter elmondta: Kötelező oltás nem lesz, a munkáltatóknál hagyják a jogot, hogy kötelezzék erre munkavállalóikat. Az állam mint munkáltató elrendeli a kötelező oltást. Akik közvetlenül nem találkoznak sok emberrel, azok számára is kötelező lesz az állami szférában január 31-ig az oltás felvétele.

A pedagógusoktól azt kérik, vegyék fel az oltást, legyenek most a kormány szövetségesei!

A járványcsúcsról Gulyás elmondta: nem lehet megmondani, mikor lesz a negyedik járványhullámának csúcsa, valaki november végére, valaki december végére mondja. Nem tudják, utána hány hullám lesz még.

Az üzemanyagok áráról kifejtette: 6.-7. legolcsóbb a magyar benzin Európában, Máltán és Cipruson olcsóbb. Megnéztük, milyen eszközöket alkalmaztak, egyedül Horvátország rögzített 550 forintos felső literárat. Viszont november 15-től a benzin és a gázolaj literárát 480 forintos literáron rögzíti a kormány.

Kérdésekre adott válaszok:

480 forintos árszint az üzemanyagnál - 30 napos határidejű?

Gulyás Gergely: 3 hónap, utána felülvizsgálat jön. Ez természetesen a 95-ös benzinre és a gázolajra vonatkozik.

Az EMA már idén jóváhagyhatja az 5-11 évesek oltását. Mi lesz nálunk?

Gulyás Gergely: ha születik ilyen engedély, élünk vele. Arra az oltásra, amelyre szól az engedély.

Mi a véleménye arról, hogy az orosz egészségügynek pontos adatai vannak arról magyar számok alapján, hogy mik az oltottak újrafertőződöttségi adatai?

Gulyás Gergely: erről én is beszéltem korábban. Arra kértük az NNK-t, hogy miután a megbetegedések száma jelentős, egységes, világos adatot tegyünk közzé, valamennyi oltóanyaggal kapcsolatban.

Lesz negyedik oltás?

Gulyás Gergely: nem csak a Pfizerre vonatkozik, hogy 6 hónap után gyengül a védelem. Könnyen lehet, hogy kell negyedik oltás, de ezt ma még nem tudjuk kijelenteni. Akit oltottak, 6 hónap után adassa be a harmadik oltását! Ezért küzdünk.

Lesz-e kötelező oltás a parlamenti képviselőknek?

Gulyás Gergely: a Fideszben elvárjuk ezt, úgy tudom, mindenki be is van oltva. Az országgyűlési képviselők főnökei egyébként a választópolgárok. A kormánytól politikailag elvárható, hogy minden tagja be legyen oltva.

Lesz-e arról adat, hogy a kórházban ápoltak közül hányan vannak beoltva? Korábban ellentmondásos adatok voltak erről.

Gulyás Gergely: a János-kórház adatai alapján már én is beszéltem erről. Az elhunytak továbbra is a legidősebb korosztályból kerültek ki, társbetegséggel többnyire. Akármilyen arányt nézünk, azt még nyolc és féllel fel kell szorozni, mert a felnőtt populáció 80 százaléka oltott. Az a cél, hogy legyen egységes adatbázis. Remélem, hogy a következő Kormányinfón már pontos adatokra tudok hivatkozni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet