MOZOG

A héten 19. évadát kezdte az Örökmozgó Művészmozi, amely előadásait továbbra is a belvárosi Savaria Mozi kamaratermében tartja. Különösebb szószaporítás nélkül lássuk, milyen programot kínál az őszi szezonra a szombathelyi filmbarátoknak!

Hétfői napokon először a vígjátékok és szatírák utóbbi pár évének bő terméséből válogató, sajátos, erősen karakteres és különleges hangulatú darabokat sorozatunkat kínáljuk Keserédes címmel.

Benne két road-movie műfajjal kevert vígjáték: a legjobb forgatókönyv Oscar-díját tavaly bezsebelő A család kicsi kincse és Paczolay Béla hazai gyártású Kalandorok-ja. Vászonra kerül a két öregúrnak egy fiatal lány iránti kései fellángolását elégikus hangvételben elmesélő angol Vénusz. De szerepel az idei forgatókönyv-Oscart méltán kiérdemlő, a tinédzserterhességet emberközeli humorral megjelenítő Juno, valamint a cseh új hullám groteszk szellemét idéző Bajnokok.

A vidámabb, oldottabb hangvétel október végétől is megmarad: Valahol Európában címmel az immáron kulturálisan sokszínűvé vált Európát bemutató darabokat kínálunk. Jön a német Kebab kapcsolat és a nagyszerű Tony Gatlif Erdélyben játszódó, roma tematikájú Transylvaniá-ja. Látható lesz Minghella utolsó befejezett munkája, a London etnikailag sokszínű közegéről szóló melodramatikus Bűnös viszonyok, Julie Delpy francia színésznő rendezői bemutatkozásaként a Két nap Párizsban. A magyar színeket itt Lakatos Róbert ausztriai és egyiptomi színhelyeket is érintő, burleszkbe oltott, erdélyi-magyar-roma road movie-ja, a Bahrtalo! - Jó szerencsét képviseli.

A kedd először az afganisztáni és iraki háborús-polgárháborús krízist témául választó friss alkotásoké. A bestseller nagyregényből készült drámai Papírsárkányok után a szovjet megszállás idején játszódó Charlie Wilson háborúja fut majd Tom Hanks-szel és Philip Seymour Hoffman-nel a főszerepben. A Kiadatás az USA sokat vitatott terrorista-ellenes biztonsági politikájának fonákságaiba, az Elah völgyében a háború által érintett amerikai családok belső lélektani kríziseibe enged bepillantást. A válogatás csemegéje pedig egyértelműen a hollywoodi akciós filmnyelvet Amerika kulturális egyeduralma ellen fordító, Európában sokat támadott török Farkasok völgye lesz.

Október végéig szerdánként olyan közönségsikereket lehet egy csokorba gyűjtve újranézni a Hollywood minőségben utazik címet viselő sorozatunkban, amelyek 2005 után egy vagy több jelentős populáris filmdíjat is kiérdemeltek. Első ilyen mustránkba a 2005-ös szórásból a Ray Charles életét feldolgozó Ray került be. Később jön 2006-ból a George Clooney mellékszerepéért díjazott, a nemzetközi olajbiznisz mocskos részleteibe bevezető Sziriana. 2007 díjazottjai közül Scorsese dupla-ügynökös krimijét, a Téglá-t vetítjük. Az idei nyerteseket pedig a két legtöbbre érdemesített alkotás, a Coen-fivérek Nem vénnek való vidék-je és a Vérző olaj című karrier-dráma képviseli.

Október végétől kezdve pedig olyan idős filmkészítő mestereké a szerda este, akik figyelemreméltó és erős karakterű kései darabokkal jelentkeztek az utóbbi egy-két évben. Szerepel a cseh Menzel Hrabal-adaptációja, az Őfelsége pincére voltam és a cseh-amerikai Forman spanyol tematikájú Goya kísértetei című munkája. Ismét vászonra kerül a lengyel Wajda sok vitát kavaró, megrázó háborús drámája, a Katyn, valamint Jancsó Miklós Kapa-Pepe párosára építő ciklusából az Ede megevé ebédem. Az elnyűhetetlen Woody Allen „angol szériájából” pedig újra szórakoztat minket a tavalyi Kasszandra álma.

Különleges csemege lesz az első szezonját kezdő Weöres Sándor Színház művészeinek ajánlásával filmeket válogató Thália mozivászna című sorozatunk, amely október 28-tól keddenként jelentkezik. A program még egyeztetés alatt áll. Annyi azonban bizonyos, hogy a jelzett időponttól kezdve Tóth Ildikó és Kiss Mari színésznők, Trokán Péter és Szabados Mihály színészek, valamint Dömötör Tamás rendező és Jordán Tamás direktor egy-egy kedvenc filmjét láthatja a mozibarát közönség. A filmekhez személyes hangú bevezetők, illetve a vetítéseket követő közönségtalálkozók kapcsolódnak. Ez utóbbiakon a vetített mozidarabok mellett nyilván szóba kerülnek a meghívott művészek saját filmes és egyéb szerepei, Szombathellyel kapcsolatos élményei is.

Előadásaink kivétel nélkül este negyed 7-kor kezdődnek.

A kínálat (szándékaink szerint és a magyarországi filmkínálat adta keretek között) elég színes. Nincs más hátra, mint jó szórakozást kívánni az Örökmozgó őszi szezonjára!

Vágvölgyi András
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra