Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

MOZOG

A héten 19. évadát kezdte az Örökmozgó Művészmozi, amely előadásait továbbra is a belvárosi Savaria Mozi kamaratermében tartja. Különösebb szószaporítás nélkül lássuk, milyen programot kínál az őszi szezonra a szombathelyi filmbarátoknak!

Hétfői napokon először a vígjátékok és szatírák utóbbi pár évének bő terméséből válogató, sajátos, erősen karakteres és különleges hangulatú darabokat sorozatunkat kínáljuk Keserédes címmel.

Benne két road-movie műfajjal kevert vígjáték: a legjobb forgatókönyv Oscar-díját tavaly bezsebelő A család kicsi kincse és Paczolay Béla hazai gyártású Kalandorok -ja. Vászonra kerül a két öregúrnak egy fiatal lány iránti kései fellángolását elégikus hangvételben elmesélő angol Vénusz . De szerepel az idei forgatókönyv-Oscart méltán kiérdemlő, a tinédzserterhességet emberközeli humorral megjelenítő Juno , valamint a cseh új hullám groteszk szellemét idéző Bajnokok .

A vidámabb, oldottabb hangvétel október végétől is megmarad: Valahol Európában címmel az immáron kulturálisan sokszínűvé vált Európát bemutató darabokat kínálunk. Jön a német Kebab kapcsolat és a nagyszerű Tony Gatlif Erdélyben játszódó, roma tematikájú Transylvaniá -ja. Látható lesz Minghella utolsó befejezett munkája, a London etnikailag sokszínű közegéről szóló melodramatikus Bűnös viszonyok , Julie Delpy francia színésznő rendezői bemutatkozásaként a Két nap Párizsban . A magyar színeket itt Lakatos Róbert ausztriai és egyiptomi színhelyeket is érintő, burleszkbe oltott, erdélyi-magyar-roma road movie-ja, a Bahrtalo! - Jó szerencsét képviseli .

A kedd először az afganisztáni és iraki háborús-polgárháborús krízist témául választó friss alkotásoké. A bestseller nagyregényből készült drámai Papírsárkányok után a szovjet megszállás idején játszódó Charlie Wilson háborúja fut majd Tom Hanks-szel és Philip Seymour Hoffman-nel a főszerepben. A Kiadatás az USA sokat vitatott terrorista-ellenes biztonsági politikájának fonákságaiba, az Elah völgyében a háború által érintett amerikai családok belső lélektani kríziseibe enged bepillantást. A válogatás csemegéje pedig egyértelműen a hollywoodi akciós filmnyelvet Amerika kulturális egyeduralma ellen fordító, Európában sokat támadott török Farkasok völgye lesz .

Október végéig szerdánként olyan közönségsikereket lehet egy csokorba gyűjtve újranézni a Hollywood minőségben utazik címet viselő sorozatunkban, amelyek 2005 után egy vagy több jelentős populáris filmdíjat is kiérdemeltek. Első ilyen mustránkba a 2005-ös szórásból a Ray Charles életét feldolgozó Ray került be. Később jön 2006-ból a George Clooney mellékszerepéért díjazott, a nemzetközi olajbiznisz mocskos részleteibe bevezető Sziriana . 2007 díjazottjai közül Scorsese dupla-ügynökös krimijét, a Téglá -t vetítjük. Az idei nyerteseket pedig a két legtöbbre érdemesített alkotás, a Coen-fivérek Nem vénnek való vidék -je és a Vérző olaj című karrier-dráma képviseli.

Október végétől kezdve pedig olyan idős filmkészítő mestereké a szerda este, akik figyelemreméltó és erős karakterű kései darabokkal jelentkeztek az utóbbi egy-két évben. Szerepel a cseh Menzel Hrabal-adaptációja, az Őfelsége pincére voltam és a cseh-amerikai Forman spanyol tematikájú Goya kísértetei című munkája. Ismét vászonra kerül a lengyel Wajda sok vitát kavaró, megrázó háborús drámája, a Katyn , valamint Jancsó Miklós Kapa-Pepe párosára építő ciklusából az Ede megevé ebédem. Az elnyűhetetlen Woody Allen „angol szériájából” pedig újra szórakoztat minket a tavalyi Kasszandra álma .

Különleges csemege lesz az első szezonját kezdő Weöres Sándor Színház művészeinek ajánlásával filmeket válogató Thália mozivászna című sorozatunk, amely október 28-tól keddenként jelentkezik. A program még egyeztetés alatt áll. Annyi azonban bizonyos, hogy a jelzett időponttól kezdve Tóth Ildikó és Kiss Mari színésznők, Trokán Péter és Szabados Mihály színészek, valamint Dömötör Tamás rendező és Jordán Tamás direktor egy-egy kedvenc filmjét láthatja a mozibarát közönség. A filmekhez személyes hangú bevezetők, illetve a vetítéseket követő közönségtalálkozók kapcsolódnak. Ez utóbbiakon a vetített mozidarabok mellett nyilván szóba kerülnek a meghívott művészek saját filmes és egyéb szerepei, Szombathellyel kapcsolatos élményei is.

Előadásaink kivétel nélkül este negyed 7-kor kezdődnek.

A kínálat (szándékaink szerint és a magyarországi filmkínálat adta keretek között) elég színes. Nincs más hátra, mint jó szórakozást kívánni az Örökmozgó őszi szezonjára!

Vágvölgyi András

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra