10 örökzöld kerti tipp az őszre - Azt is eláruljuk, mik a lakóparkok idei trendjei

Miket ültessünk a balkonládákba, temetőkbe és kertekbe, amik kibírják a fagyokat, ráadásul mutatósak? - Horváthné Kocsis Henrietta, az Örökzöld Kertészet kereskedelmi vezetője ezt is elárulta nekünk.

Hiába küldjük lassan téli pihenőre a fűnyírót, a kertekben közel sem áll le az élet. Az október a legideálisabb arra, hogy ráncba szedjük és felfrissítsük: gyümölcsfákkal, cserjékkel, ezernyi színű tavaszi hagymás virágokkal népesítsük be kertünket. - Tettünk hát egy sétát a szombathelyi Örökzöld Kertészetben, ahol a kereskedelmi vezető, Horváthné Kocsis Henrietta ajánlott pár most ültethető növényt, és ellátott bennünket jó tanácsokkal:

Örökzöld Kertészet
Örökzöld Kertészet
BZ

A szombathelyi árudában, meséli a szakember, ha dísznövényről van szó, általában a legújabb trendeket keresik. Hódítanak a minél szabályosabbra nyírt, geometrikus formájú bonszájok és törpefenyők, a növények kiválasztásánál fontos szempont az érdekesség és a különlegesség. Közkedveltek a pompon, spirál, kockaformák, a gömbre vagy kúpra nyírt bukszusok és tiszafák. Általában is elmondható, hogy a szombathelyiek a nagyon igényesen visszanyírt és metszett növényeket keresik.

1. Balkonládákba, temetőkbe ezeket bátran ültetheti, mutatósak maradnak

A kertészeti árudákban sokan keresnek ősszel olyan virágos, színes bogyós növényeket, amiket a levirágzott muskátli, elszáradt petúnia vagy bársonyvirág helyett ki lehet ültetni akár a balkonládákba vagy a temetőkbe, mert jól bírják a hidegebb reggeleket, és a kisebb fagyokat. Nekik szokták ajánlani ezt a piros bogyókkal díszes, télálló örökzöldet, a kúszó fajdbogyót. Pompás látvány egy cserépbe vagy kosárba kiültetve, de elhelyezheti egy balkonládában is, egész télen megmarad a termése.

Örökzöld Kertészet
Örökzöld Kertészet
BZ

Az erikaféléket is azért kedvelik, mert télállók, jól bírják a fagyot, ültetik előszeretettel balkonládába, sziklakertekbe vagy temetőkertbe. Számos színváltozata létezik, de sokan azt hiszik róla, hogy egynyári, pedig évelő. A csarabokat (Calluna) is érdemes számításba venni, ezek az erikához nagyon hasonló, színes virágzatú évelő cserjék, csak kevésbé bírják a fagyot, ezért védettebb helyekre valók.

A lombhullás végeztével sok növényen már nincsen zöld, egy-egy örökzöld nagy kincs lehet a kertben. A japán dérbabér piros bogyóival akár hetekig teraszunk dísze maradhat.

2. Sziklakertbe egy őszi ötlet: a veronikacserje

Nagyon közkedvelt, mert igen dekoratív és változatos megjelenésű. Jó helye van védettebb helyen a sziklakertben, ideális társa más alacsonyabb cserjéknek. Egyes fajtáit a lakás hűvösebb helységében is tarthatjuk. Virágzata és levélzete egyaránt mutatós. Fajtától függően fehér, sárga, rózsaszín, vagy lila virágokat hoz.

3. Hallott a kaméleonról, a sokszínű levélzetű virágról?

A kaméleonvirág érdekessége, hogy változatosan színes, ahogy jönnek rá az újabb és újabb levelek, éri a napfény, úgy színesedik, különböző árnyalatok jelennek meg a levélzetén. Fehér virágai nyáron nyílnak. Szív alakú levelei zöld alapon pirossal, sárgával, rózsaszínnel tarkítottak. Terjedő tövű, alacsony mocsári évelő. Teljesen télálló. Félárnyékkedvelő, nedves talajt vagy sekély vizet igényel.

Örökzöld Kertészet
Örökzöld Kertészet
BZ

4. A törpe örökzöldeknek is ilyenkor van az ültetési szezonja

Leginkább a temetőbe veszik a terülő borókákat, kedveltek az amerikai sírokra is, hosszú ideig kevés gondozással is beérik, elég évente néhány centimétert igazítani rajtuk, hogy a kellő irányba terjedjenek, jól bírják a napot, a szárazságot, ezért is népszerűek.

Örökzöld Kertészet
Örökzöld Kertészet
BZ

5. A kert dísze lehet ez az egzotikus, lassan növő vöröslő csoda: a japán juhar

Ennek a különleges, dekoratív növényfajtának a megkülönböztető jegyei a csodálatos, nyúlánk, sötétvörös levelei. Érdekessége, hogy a japán juhar cserje változatban is elérhető, aminek bokros növekedése van, illetve vásárolhatók törzsesek, amelyek fácskaként nevelhetők. Vannak zöld levelűek, ezek év közben megváltoztatják a színüket, az őszi időszakban narancsra, akad, amelyik mélyvörös lesz, de léteznek olyan példányok, amelyeknek egész évben vöröses a lombozata. Nem kényesek, de figyelem, savanyú talajt igényelnek!

Örökzöld Kertészet
Örökzöld Kertészet
BZ

Mind a szombathelyi, mind a soproni Örökzöld Kertészetben vásárolt példányok edzettek, fokozatosan szoktatják őket a klímához, a napsütéshez, így kiültetés után nem perzselődik el könnyen a levele. De ha ősszel vagy tavasszal ültetjük, nem is fordulhat elő ilyen probléma, mert eleve fokozatosan szokik hozzá a napsütéshez.

6. A megunhatatlan Klemátisz

A legszebb kerti liánnak is mondják, mivel végtelen sok színváltozatban és színformában jelenhet meg. Az Örökzöld Kertészet árudáiban is találhatóak lila, fehér, kék és rózsaszín árnyalatai, vagy ezek színkombinációi. Nagyon sokan kedvelik, mert gyorsan növekszik, hosszú ideig virágzik és több négyzetméternyi virágtengert is képes produkálni. Hamar befutja a pergolát vagy az apácarácsot, sokan kapubejáróra futtatják fel, nagyon kellemes kis növény.

Örökzöld Kertészet
Örökzöld Kertészet
BZ

Kora tavasztól késő őszig ültethető, amíg az ásó lemegy a fölbe, ez az aranyszabály egyébként igaz az összes konténeres növényre is. Amíg fiatal és kisebb termetű, lágyabb a szára, érdemes a téli időszak előtt a tövénél felhúzni a földet.

7. Mutatós fűzfák, amik árban is elérhetőek

Ismerik a japán fűzfát? Különleges növény, dézsában is nevelhető. Alacsony, sűrű ágú díszcserje vagy fa, zöld lombja fehér - rózsaszín tarka, törzsre oltva még különlegesebb. Nagyon divatos, messziről odavonzza a szemet különleges megjelenésével, és árban is nagyon kedvező: egy közel embermagasságú példány nincs 3000 forint. Nem érzékeny, csak mivel fűzfa, alapvetően vízkedvelő növény, úgyhogy egyetlen dolgunk van: a víz utánpótlásáról mindig gondoskodjunk!

Örökzöld Kertészet
Már metszés után a japán fűz
BZ

Hasonló dekoratív fácska a csüngő barkafűz, aminek a különlegességét a tavasszal tömegesen nyíló, ezüstös barkái adják. Ha most ősszel elültei, jövő húsvétkor az udvar dísze lehet. Kiskertek, parkok sajátos hangulatú szoliter fája. Fagytűrő, jól viseli a hazai szélsőséges éghajlati viszonyokat, a szelet és a városi környezetet. Jó tudni, hogy virágzás után érdemes visszavágni.

Örökzöld Kertészet
Már metszés után a japán fűz
BZ

8. Milyen térhatároló sövényt ültessünk, ami szép és gyorsan megnő?

Amikor térhatároló sövényt telepítünk - tanácsolja a szakember- akkor érdemes körülnézni az örökzöldek között, mert a szokásos smaragdtuján túl is van élet. Jó ötlet lehet az arany boróka, ami, ahogy a neve is sugallja, nem egy klasszikus örökzöld, hanem egy aranyló változat. Kapható persze sötétzöld vagy ezüstös színben is. Ezek a borókák azért is praktikusak, mert a jól tűrik a szárazabb városi klímát, szeretik a napot, ideálisak azoknak, akik nagyon elfoglaltak, és nem akarnak időzni annyit a kertben.

Örökzöld Kertészet
Ebből bizony térhatároló sövény lesz
BZ

Akik gyorsan növő sövényt keresnek, azoknak remek megoldás lehet a leylandi ciprus. Sötétzöld lombozata gyors növekedéssel hamar teljes zárást ad, szép zöld falat képes alkotni. Igénytelen, sokféle talajon megél, víztűrése is széles határok között mozog, bár nedves környezetben gyorsabban fejlődik. Mivel terméketlen, allergén pollent nem szór, termést nem hoz, nem szemetel. Az örökzöldek választéka igazán bőséges és utánpótlásuk folyamatosan biztosítva van az Örökzöld Kertészet közel 30 hektáros faiskolájából.

9. A legoptimálisabb most elültetni a szabadgyökeres gyümölcsfákat, de a konténeres nagyobb fákat is

Ameddig a talaj fizikai állapota megengedi, tehát amíg nem fagy át a föld, addig jó a szabadgyökerű fákat elültetni. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy szinte karácsonyig szezon volt, de aki teheti, azért inkább október és november hónapokra időzítse az ültetést. Aki csak pár hét múlva tervezi, annak is azt javasolja a szakember, hogy készítse elő jó előre a növénynek a gödröt.

Örökzöld Kertészet
BZ

Mivel Vas megyében kötöttebb a talaj, ezért is célszerűbb legalább 70-80 cm oldalhosszúságú és mélységű lyukat ásni, hogy a későbbiekben is meglegyen a gyökér fejlődéséhez szükséges hely. Amit mindenképpen ajánl még, az a szárított-porított marhatrágya, ezt tegyünk a gyökérzethez földdel keverve, segíti a kezdeti gyökérnövekedést.

Ha gyümölcsről van szó, egyre többen keresik a régi magyar fajtákat, mert általában tényleg rezisztensebbek, kevésbé kényesek, mint az új nemesítések. Kisgyermekes családoknál fontos szempont lehet, hogy ezeket a régi gyümölcsfajtákat nem kell vegyszerrel kezelni. A körtétől a szilván át az almafáig szinte minden beszerezhető.

Ettől függetlenül sokan keresik az új és divatos gyümölcsfajtákat is. A választék óriási, a több mint 140 fajtából biztosan találunk kedvünkre valót! A sikeres nevelés érdekében ne feledjük el a tavaszi lemosópermetézést!

Most van itt az ideje a rózsák ültetésének is. A kertészetben most számos szabadgyökerű fajtát találunk, ami lehet tearózsa, futórózsa, parkrózsa vagy törzses oltvány is. A szőlők ültetési ideje is hamarosan eljön, október vége felé már ültethetünk borszőlőt, csemegeszőlőt, de a mag nélküli különlegességek közt is kedvünkre válogathatunk. A több mint 40 féle szőlőoltvány között számos rezisztens, azaz a különféle betegségekkel szemben ellenálló fajtát is felfedezhetünk.

Örökzöld Kertészet
BZ

A lakóparkokban, új építésű házak telkein gyakran viszont az okozza a legnagyobb problémát, hogyan a sövényen túl semmilyen árnyékadó növényzet nincs. Ezért az új tulajdonosok gyakran keresnek nagyobb méretű, már lombkoronával bíró fákat. A konténeres fák között sok lehetőség adódik. Egy juharlevelű platánfával vagy Mecsek kőrissel, a nyírfák díszváltozataival nem lőhetünk mellé, ezek a növények, ha kicsi a kertünk, törzsre oltott változatban is kaphatóak. A törzsük már nem magasodik csak vastagszik, így az utóbbiak akár légvezeték alá is ültethetőek.

10. Az esernyőrózsa maga egy műalkotás

Ez a rózsa egyrészt törzsre van oltva, másrészt ráfuttatták egy esernyő alakú szerkezetre, így könnyen kordában lehet tartani, könnyű alatta nyírni a füvet, és kis területen rengeteg virágot hoz. Parádés, szép és praktikus.

Örökzöld Kertészet
BZ

10+1 Így lehet tavaszra a kertünk egyenlila vagy sárga

Ahhoz, hogy tavasszal virágzó sziklakertünk legyen, nárciszokban, krókuszban, íriszekben, tulipánokban vagy jácintban gyönyörködhessünk, ahhoz ezeket a növényeket, vagyis a hagymáikat, most kell kiültetni a szabadba.

A kereskedők már arra is gondoltak, ha egyszínű virágoskertet szeretnénk, ezeket a hagymás növényeket, a virágok színe alapján külön tasakokba válogatva árulják. Egy-egy csomagban több fajta hagymás növényt tesznek, krókuszt, nárciszt vagy többféle tulipánt, ami aztán tavasszal kikelve mind sárga, lila vagy fehér színben pompázik majd.

Örökzöld Kertészet
BZ

Az ültetésükre sok szót nem is pazarolunk, ha valaki kiválaszt egy virághagymát, és megfordítja a tasakot, azon elolvashatja a legfontosabb információkat. Érdemes figyelni, hány cm mélyre kell ásnunk, milyen magasra nő, és a két hagyma között milyen ültetési távolságot kell hagyni.

Több ezer növény várja Önt több ezer négyzetméteren, a régió egyik legszebb, legnagyobb kertészetében Szombathelyen, az Örökzöld kertészet kis- és nagykereskedésben !

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)