Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az őrségi polgármesterek is tiltakoznak a Zalalövő-Bajánsenye vasútvonal megszüntetése ellen

Tíz polgármester írt levelet a miniszternek, amiben felhívják a figyelmet a döntés negatív hatásaira.

„Öncélú, kártékony és értelmetlen homokozás, hosszú távú stratégia és vízió nélkül, értelmes kormányzati elhatározás és elkötelezettség nélkül.” Ezt még május 26-án írta a Közlekedési Tömeg Egyesület a kormány vasúti járatritkításokra vonatkozó terveiről.

Az egyesület szakmai szempontból kritizálta hevesen a terveket, amiket egyébként itt mutattunk be Június 6-tól a vasúton jönnek a ritkított járatok és vonatpótló buszok 2020. May 29. 16:35 részletesen. Az ország több szárnyvonalát érintő járatritkításokat, vonatok helyett vonatpótló autóbuszok indítását tartalmazó megszorításokat a járványhelyzetre hivatkozva lépte meg a MÁV az Innovációs és Technológiai Minisztérium utasításai alapján.

Mint korábbi cikkünkben Június 6-tól a vasúton jönnek a ritkított járatok és vonatpótló buszok 2020. May 29. 16:35 írtuk, a járatritkítások miatt Szombathely és Pécs között csak átszállással lehet utazni június 7-től, és leállítják a Zalalövő-Bajánsenye közötti vonatokat, vagyis az őrségi vasutat.

A ritkítások által érintett útvonalak térképe
kozlekedotomeg.hu

Pedig ez a vonal közel 90 évig működött már, 1890-től 1980-ig. 1980-ban megszüntették, a pályát is elbontották. A rendszerváltás és Jugoszlávia felbomlása után ismét tervbe vették a vonal megépítését, hiszen az önállósult Szlovéniával nem volt vasúti kapcsolata Magyarországnak.

Húsz éve adták át a most bezárt vonalat

A vasútvonalat 1999 tavaszán kezdték el építeni és 2000 december 18-án adták át a forgalomnak dízelvontatással. Végül 2001-ben avatták fel, mert késett a szlovén oldal kialakítása.

A minisztérium még májusban azzal indokolta a vonal lezárást, hogy az ideiglenes és a járványhelyzet miatt van rá szükség, de a Közlekedési Tömeg Egyesület emlékeztetett rá, hogy még soha nem indítottak újra „ideglenesen” megszüntetett vasúti szárnyvonalakat.

A vaol.hu a hét elején írta, hogy az őrségi polgármesterek felháborodtak a vonal megszüntetése miatt, tíz polgármester írta alá azt a levelet, amit Palkovics László miniszternek írtak, és amiben azt kérik, gondolja át és vizsgálja felül a döntést.

A MÁV a lapnak azt írta, szükség esetén felülvizsgálják az ideiglenes járványügyi menetrendeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra