Örvendjünk, mindjárt ezer forint lesz egy szelet torta

„Régen egy átlagos sütemény ára nagyjából két gombóc fagylalt árával egyezett meg."

350 és 450 forint között van egy gombóc fagyi ára, számolt be a Portfoliónak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs. A fagyi ára azért fontos, mert a cukrászdák ebből képeznek tartalékot arra az időre, amikor csak süteményt tudnak árusítani.

„Régen egy átlagos sütemény ára nagyjából két gombóc fagylalt árával egyezett meg. Úgy látszik, hogy ez manapság is hasonlóan alakul, hiszen, ha a fagylalt árából indulunk ki, akkor most is 700-900 Ft között kell lennie egy torta árának, ami nagyjából stimmel is” – mondta Erdélyi. A lap hozzátette, hogy a modern technológiával előállított tortáért a nyersanyagok drágulása miatt már most is négy számjegyű összeget kell fizetni.

Hogy jól működjön egy vállalkozás, és igazán megérje cukrászsüteményeket készíteni, a bécsi árakon, 4-5 euróért kellene értékesíteni ezeket, de ennyiért itthon csak pár helyen tudják eladni a minőségi, prémium termékeket – állapította meg Erdélyi.

Kitért arra is, hogy az egy eurós espresso kávé már nem tartható, 500-600 forintba kerül a beszerzési ár drágulása miatt. Ausztriában is 2-3 euróért kínálják ezt a terméket.

A magyar éttermek átlagban 18 százalékkal emeltek termékeik árán, noha a költségek növekedése miatt reálisan 30-50 százalékkal kellett volna növelniük, de annak vendégriasztó hatása lett volna. Budapesten már így is minden tizedik vendéglátóhely bezárt, és a tendencia folytatódhat - idézi Telex .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek