Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A beteg és az orvos is egy év börtönt kockáztat az előre fizetett hálapénzért

A kormány benyújtotta az egészségügyi béremelésről szóló törvényjavaslatát. Szankciókat is tartalmaz.

"Aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - ezt a bekezdést is tartalmazza a kormány törvénymódosítási javaslata, amit hétfő délután be is nyújtottak az országgyűléshez.

36 évnél több gyakorlattal rendelkező orvos havi kétmilliót is kereshet, ezt is tartalmazza az a bértábla Itt vannak a kormány által elfogadott orvosi bértábla részletei 2020. October 03. 18:38 , amit a kormány állított össze. Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén jelentette be Orbán: soha nem látott mértékű béremelést kapnak az orvosok 2020. October 03. 15:28 , hogy "soha nem látott mértékű béremelést kapnak az orvosok" .

A bértábla tervezete a gyakorlati idő alapján:

• 0-2 év (rezidens) – 687 837 Ft

• 3-5 év (rezidens) – 875 906 Ft

• 6-10 év – 1 231 212 Ft

• 11-15 év – 1 399 247 Ft

• 16-20 év – 1 491 679 Ft

• 21-25 év – 1 655 653 Ft

• 26-30 év – 1 794 715 Ft

• 31-35 év – 1 868 567 Ft

• 36-40 év – 2 025 667 Ft

• 41 év felett – 2 380 057 Ft

A béremelés gyakorlatilag a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett javaslata volt, de eddig azzal nem igazán foglalkozott a kormány. A ma benyújtott törvényjavaslat szerint a béremeléssel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből.

A kormány azt javasolja, hogy a Büntető Törvénykönyvbe kerüljön be a cikk elején idézett bekezdés, és ezzel kriminalizálnák a hálapénzt úgy, hogy a vesztegetés és a vesztegetés elfogadásának tényállása a jogtalan előny adásával és elfogadásával is kiegészül.

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki pénzzel próbálja elintézni, hogy előrébb kerüljön a várólistán, vagy bármilyen előnyt kapjon az orvosánál, hónapokig rács mögé kerülhet. Ugyanúgy, mint az orvos, aki ezt elfogadja.

Az egészségügyi törvény módosítása ugyanakkor azt is kimondja, hogy az orvos vagy az ápoló utólag – egy alkalommal – elfogadhat olyan ajándéktárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát. Ha pedig valaki tartósan beteg és sokáig van kórházban, az orvosa kéthavonta egy alkalommal is elfogadhat egy ugyanilyen kis összegű ajándékot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra