Összegyűlt az elegendő aláírás az ellenzék népszavazási kezdeményezéséhez

Az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok két kérdésről kérnék ki a szavazók véleményét.

Kérdésenként összesen 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok a népszavazási kezdeményezésükhöz - jelentette be Facebook-videójában Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A szükséges határ 200 ezer aláírás volt.

A Karácsony Gergely főpolgármester által tavaly júliusban beadott öt népszavazási kérdésből kettőt hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria:

• "Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?"

• "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"

Az első ügyben a jelenleg 90 napos határidőt hosszabbíttatnák meg, a másodikban pedig a tervezett Diákvároshoz szánt egyetem építését akadályoznák meg (a kormány az egyetemépítésről szóló döntést a választások utánra halasztotta).

Az ellenzéki pártok december 14-én vették át az aláírásgyűjtő-íveket, és 120 nap állt a rendelkezésükre. Mint most Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a videóban tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, kérdésenként 235-235 ezer, összesen tehát 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Ezeket pénteken adják le - Márki-Zay Péter nélkül, mert ő koronavírusos és karanténban van, ezért Karácsony Gergely lesz jelen. A főpolgármester szerint az, hogy az év végén és év elején, ilyen időjárási körülmények között ezt a 200 ezres szintet megugrották, az ellenzék erejét mutatja.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy az összefogás pártjain kívül még a Kétfarkú Kutya Párt is beszállt az aláírásgyűjtésbe. Azt egyelőre nem tudni, hogy e két kérdésről is lehet-e április 3-án, vagyis az országgyűlési választás napján szavazni – írja az infostart.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek