Összekötik a Puskás Tivadar utcát a körgyűrűvel, hasznosítják a Perint partot

Választási kampány ízű sajtótájékoztatót tartott ma Kósa Lajos, akinek nem stróman az anyukája Behalás: kalotaszegi népdal lett Kósa Lajos "Nem stróman az édesanyám" kiszólásából 2018. January 29. 11:17 , valamint Hende Csaba és Puskás Tivadar a szombathelyi fedett uszodában.

A nemes és jeles eseményről persze majdnem lemaradtunk, mivel a szervezők véletlenül csak a Nyugatnak nem szóltak, de szerencsére tudunk verébül, így amikor megcsiripelték, úgy döntöttük, hogy érdemes lesz megjelennünk.

Kósa Lajos a szombathelyi Fedett Uszodában
Vágvölgyi Bálint

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Modern Városok Programjáról mesélt hosszan: elmondta, hogy még ősszel megígérte, hogy az év első negyedévében minden megyei jogú városba ellátogat, Szombathely is ennek a körútnak a része.

Több jelentős beruházásról is beszélt, kettőt emelünk ki részletesebben is:

 • Szombathely és környéki úthálózat fejlesztési program
 • dozmati víztározó
 • Előbbit három részre osztotta: a terv szerint teljes lesz a szombathelyi körgyűrű, megépül a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi út Mennyire lehet komolyan venni a Szombathely–Kőszeg gyorsforgalmi utat? 2016. June 14. 14:20 , illetve megoldják a szombathelyi ipari területek feltárását.

  Kósa Lajos a szombathelyi Fedett Uszodában
  Vágvölgyi Bálint

  A Dozmaton felépülő víztározóval Elkezdődött a dozmati víztározó építése 2017. December 03. 11:58 kapcsolatosan Kósa elmondta, a tározónak két alapvető haszna lesz: megvédi a várost az árvíztől, valamint a városon átfolyó patakok partmenti területei így hasznosíthatóak lesznek. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy már az előkészítés alatt tervbe kerülnek, hogy a vízügy számoljon a tározó jóléti felhasználásval is, ugyanis egy hét és fél hektáros állandó vízfelület fog keletkezni.

  A Modern Városok Programjának egyharmada EU-s támogatásból valósul meg.

  Hende Csaba vette át a szót Kósától, aki rögtön az első gondolatával riogatott egy szépet: ha nem állítanánk meg az illegális migránsok tízezreit, jönne a vasfüggöny. Ő biztos lemaradt erről Amíg Puskás Tivadarék döntenek a Soros-tervről, addig legyen itt egy adat a migrációról 2018. February 15. 12:18 .

  Kósa Lajos a szombathelyi Fedett Uszodában
  Vágvölgyi Bálint

  A migránsozás után áttért az utakra: egy rúgás a régiekbe, mert nem építették meg az M86-ost, egy önvállonveregetés, mert kampány van és ők meg igen. Nagy jelentősége van a gyorsforgalmi utaknak, megígérte, hogy hamarosan Budapest után Béccsel is gyorsforgalmi összeköttetésben lesz Szombathely: ehhez már csak a Szombathely-Kőszeg szakasz hiányzik. Hende arról is beszélt, hogy szerinte jó ütemben halad a Szombathely-Egyházasrádóc közti négysávos út megépítése is.

  Ezután a szombathelyi dugókra is kitért, megtudtuk, hogy az elmúlt években háromezerrel emelkedett az autók száma - ezt bárki tapasztalhatja, aki csúcsforgalom idején autóba ül, vagy csak este le akarja tenni a kocsit egy parkolóba. Hende Csaba elmondta, a végleges megoldás a belső utak tehermentesítésére az lesz, ha teljessé válik a szombathelyi körgyűrű.

  Kósa Lajos a szombathelyi Fedett Uszodában
  Vágvölgyi Bálint

  Mutatott is egy térképet, amin látható, hogy összekötik az M86-os csomópontot a 87-es/89-es utak körforgalmával (Gencsapáti), valamint az, hogy a séi körforgalomtól a Körmendi útig is eljuthatunk majd a Rohonci út kihagyásával.

  A dozmati tározó kapcsán egy látványtervet mutatott, hogyan lehetne beépíteni a Perint partját az egyetem előtt, ha megépülhetne a tározó. Szerinte sok milliárd forinttal növekednének azok a telkek, amik most az árvízveszély miatt nem beépíthetőek.

  Kósa Lajos a szombathelyi Fedett Uszodában
  Vágvölgyi Bálint

  Végül Puskás Tivadar vette át a szót, aki szépen megköszönt mindent. Kitért rá, hogy a 2015-ös miniszterelnöki látogatáskor bejelentett Modern Városok Programja-megállapodás tartalmazott egy pontot, ami a piac működése miatt feleslegessé vált. Sajnos nem tudtuk meg, mi az, de az így felszabadult 5 milliárd forintot más formában visszakapja a város: 2 milliárdból összekötik a Puskás Tivadar utcát a körgyűrűvel, 2,5 milliárdból felújítják a városházát, és épülhet majd fél milliárd forintból egy inkubátorház, ami a város iparát szolgálhatja majd.

  Hát ennyi, kampány van. De hogy erre miért nem lehetett minket rendesen meghívni...

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet