Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megölték Oszama bin Ladent - milliós kastélyban bújkált (Frissítve!)

Obama jelentette be rendkívüli videoüzenetben tegnap este a Fehér Házból: a múlt héten irányított akció keretében ölték meg az Al-Kaida vezetőt, és elhozták a holttestét is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tegnap késő esti üzenetében Barack Obama amerikai elnök már az első mondatában a lényegre törekedett: megölték az Al-Kaida vezérét. Majd a 2001. szeptember 11-ei Amerika elleni terroristatámadást felidézve érzékenyebb hangot ütött meg, hogy végül kifejtse: az elmúlt tíz évben, hála a terrorelhárítás fáradhatatlan munkájának félbeszakítottak támadásokat, megerősítették itthoni védelmünket, és Afganisztánban elmozdították a tálib kormányzást, ami addig az Al-Kaidának és annak vezérének biztos menedéket adott.

"Nem volt muszlim vezető, muszlimok tömeggyilkosa volt"

Bin Ladenre időközben - tavaly augusztusban - sikerült rábukkannia a hírszerzésnek Pakisztánban, ezért a nemzetbiztonsággal való többszörös konzultációt követően arra jutottak, hogy, idézzük:

akcióba lépünk, hogy elfogjuk bin Ladent és igazságot szolgáltassunk.

Az akciót a hírek szerint fejlövéssel, és amerikai katona sérülése nélkül sikerült véghezvinni.

Obama teljes beszéde

Obama kihangsúlyozta:

Mindezzel együtt azt is újra meg kell erősítenünk, hogy az Egyesült Államok nincs, és soha nem is lesz háborúban az Iszlámmal. Bin Laden nem volt muszlim vezető, ő muszlimok tömeggyilkosa volt. Az Al-Kaida ténylegesen lemészárolta muszlimok tömegét rengeteg országban, köztük a miénkben is. Bin Laden kiiktatását tehát mindazoknak üdvözölniük kell, akik hisznek a békében és az emberi méltóságban.

Az elnök szavai szerint nem ők választották ezt a csatát, hanem az jött el Amerikához - ennek ellenére továbbra sem fogják tűrni, hogy országukat és szövetségeseiket fenyegetés érje.

Bújtatásra épített kúriában bújt meg

Az ABC News értesülése szerint nem egy barlangban érte a rajtaütés a terrorista vezetőt, hanem egy hét méter magas falakkal körülvett, millió dolláros kastélyban, mintegy 40 mérföldre a pakisztán fővárostól. Nem a szokásos kúria volt azonban: nem volt benne telefon és tévé, ablakai magasan helyezkedtek el, és annyira kevés hozzáférési pontja volt, hogy egyértelművé vált: azt valakinek a bújtatására építették.

Az amerikai helikopterek vasárnap hajnalban közelítették meg az építményt, 20-25 tengerészgyalogos a Különleges Műveleti Parancsnokság fennhatósága alatt és a CIA-vel együttműködve rohamozták meg azt, és tűzharcba keveredtek az ott lévőkkel. Bin Laden állítólag maga is tüzelt.

New York, Washington ünnepel

Autókürtök zengtek bele az éjszakába, és ezrek özönlöttek a hír hallatása oda, ahol egykor az ikertornyok álltak, a Ground Zero-hoz, hogy zászlókat lobogtatva és a nemzeti himnuszt énekelve ünnepeljék a szeptember 11-es támadások kiötlője, Oszama bin Laden halálát. Raymond Kelly new yorki rendőrfőnök úgy nyilatkozott: ezzel végre mérföldkőhöz értek, és talán megnyugvást is talál a szörnyű támadásban odaveszett 3000 áldozat családja.

(forrás: Washington Post)
-

Néhányan a közeli lámpaoszlopokról próbáltak betekintést nyerni a kiterjedt építkezési területre, ahol egykor a lerombolt ikertornyok álltak, a Times Square-en pedig a tűzoltók is csatlakoztak a hangos tömeghez. Egyikük, Patrice McLead kapitány elmondta:

Tíz év, és végre elkaptuk. Megannyi veszteség és tragédia után végre ismét boldogok lehetünk. Reméljük, ezzel lezártuk a történteket, mindannyian, beleértve a muszlimokat is.

Mit jelent Oszama halála?

Egy biztos: az Al-Kaida végét semmiképpen, a terroristacsoport továbbra is fenyegetést jelent az USÁra és a nyugati világra. A Washington Post elemzője szerint viszont pszichológiai szempontból komoly károsodást okozhatott nekik, miközben Barack Obama pedig óriási nyereséget könyvelhetett el, az

igazságot szolgáltattunk

kijelentés pedig bizonyára visszaköszönhet az amerikai elnök jövő évi újraválasztási kampányában. Addig viszont még egy nagy feladat előtt áll Barack Obama: ki kell vonnia a csapatokat Afganisztánból, amit most csak megsürgetett a terrorvezér halála. Az eredeti menetrend szerint ez két hónap múlva kezdődik meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra