Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az osztrákok ismét nekiálltak keresni a rohonci tömegsírt

A második világháború egyik legszörnyűbb és legrejtélyesebb tömeggyilkossága történt itt 1945 tavaszán.

Lapunk korábban többször és részletesen foglalkozott Hiába kutatták megint Rohoncon a brutálisan lemészárolt 180 magyar zsidó tömegsírjait - 16-odszor is teljes a kudarc 2019. March 12. 08:03 azzal a tömeggyilkossággal, amely a második világháború végén történt a határ túloldalán.

Amit a szakirodalom történelmi tényként kezel: 1945. március 24-én Rohoncon (Rechnitz) Batthyány Margit birtokán kb. 180, Magyarországról ideszállított zsidót mészároltak le.

A körülmények máig vitatottak.

Jelenleg azt a verziót tartják a legvalószínűbbnek, hogy aznap a grófnő partit adott a kastélyban, amin több magas rangú náci tiszt is részt vett. A magyar munkaszolgálatosok legyilkolása az esti szórakozás része volt a helyi Gestapo-főnök, Franz Podezin ötlete alapján.

A tömegmészárlást aztán egy több napig tartó emberirtás követte Rohoncon.

A keresztpajta - Feltételezhetően ennek a környékén van a tömegsír
Nyugat.hu

A tragédia utóélete mindenesetre bővelkedik rejtélyekben.

Podezin még 1945-ben – feltehetően a grófnő segítségével – eltűnt, a 18 zsidót, aki segített eltemetni az áldozatokat, még másnap kivégezték. Egyikük maradt csak életben, ő viszont a következő évben lett gyilkosság áldozata.

A háború után két per is lezajlott az eset kapcsán, három embert ítéltek el, azonban a fő gyanúsítottakat sosem találták meg, a bizonyítékok és dokumentumok nagy része eltűnt.

Nem tudni, hogy Batthyány Margit részt vett-e a gyilkosságokban.

Néhány év Svájc után Németországban lótenyésztéssel foglalkozott, és változatlanul Európa egyik leggazdagabb asszonya maradt, akit sohasem vontak felelősségre. 1989-ben Svájcban halt meg.

A dúsgazdag Heinrich Thyssen, lánya, Margit, veje és fia, Hans
Nyugat.hu

A tömegsírt gyakorlatilag azóta keresik az osztrákok és a zsidó szervezetek, de egyelőre sikertelenül. Lapunk tavaly tavasszal írt Hiába kutatták megint Rohoncon a brutálisan lemészárolt 180 magyar zsidó tömegsírjait - 16-odszor is teljes a kudarc 2019. March 12. 08:03 a legutóbbi kudarcról.

Ugyanakkor az ORF.a t most arról számol be, hogy a múlt héten ismét megkezdődtek a kutatások, amelyek most összesen három hétig tartanak.

"Az elmúlt hét folyamán egy olyan területet tártak fel, ahová a szemtanúk visszaemlékezése szerint egykor a mészárlás áldozatainak holttestét temethették el. A továbbiakban egy másik, háromszög alakú részletet ásnak fel a kutatók, amelyet 1945-ös amerikai légi felvételek alapján azonosítottak. A fotók abban segítik a régészeket, hogy sikerüljön elkülöníteni az 1945 augusztusában frissen mozgatott földet a már régen betemetett területtől. Utóbbi parcellákban nyugodhatnak ugyanis feltehetően a tavaszi mészárlás áldozatai" – írja az ORF, ami egyben úgy jellemzi a feladatot, hogy "tű a szénakazalban" .

A tavalyi kutatás is eredménytelen volt

A kutatás összesen 30 hektárnyi területet érint, a költségeket Burgenland tartomány és a szövetségi műemlékvédelmi hivatal állja.

A korábbi kutatásokról itt Hiába kutatták megint Rohoncon a brutálisan lemészárolt 180 magyar zsidó tömegsírjait - 16-odszor is teljes a kudarc 2019. March 12. 08:03 , a történészi megközelítésről pedig itt olvashat részleteket.

A tragikus eseménynek már saját honlapja is van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra