Öt film, amit Halloweenkor jó megnézni

Ha a hétvégén kifogyna a filmnézési ötletekből, mi segítünk.

Magyarországon nagyjából a kétezres évek elején vált közismerté a Halloween. A hagyománya a pogány kultúrkörig eredeztethető vissza, hiszen a kelta mondák szerint október 31-én a holtak visszatérnek a földre és a lelkük beköltözhet az élők testébe.

A földön élők persze nem várták ezt ölbe tett kézzel, hanem elkezdtek ijesztő maskarákat ölteni magukra, hogy összezavarják a hívatlan vendégeket a túlvilágról. Miután a rómaiak meghódították a keltákat, az ősi ünnep a római kultúrában is elvegyült. Majd jóval később, a tizenkilencedik században, amikor az ír kivándorlók Amerikában telepedtek le, ezt az örökséget ott is tovább ápolták, ami mára a legnagyobb amerikai ünneppé vált.

Amrikában az egyik legnagyobb ünnepnek számít és legalább annyira dekoratív mint a Karácsony
Mészáros Zsolt

Magyarországon cukrok, csokik, dekorációk na és persze mozifilmek tucatjai tolják elénk a Halloweent, mi viszont megfordítjuk, és felhívjuk a figyelmet néhány olyan filmre, amit érdemes megnézni az ünnep hangulatában. Meg bármikor.

Halloween

Mi mással kezdhetnénk a sort, mint azzal a filmmel, aminek a címe magán viseli az ünnep nevét. A Halloween lényegében filmek sorozatát jelenti, aminek az első része 1978-ban debütált az amerikai mozikban. 21 nap alatt forgatták le és ez lett minden idők legtöbb pénzt hozó független filmje.

A történet több évet ölel fel, hiszen egy sorozatgyilkosról szól, aki az első mészárlása után visszatér, hogy lefolytassa a többit. A sorozat mellett szól az is, hogy aki nem szeretne „régi” filmet nézni, az el tudja kezdeni a legújabb részeknél is. Három éve 2018-ban került a mozivásznakra Halloween – A rémület éjszakája, és nagyjából két hete pedig újabb alkotással jelentkezett David Gordon Green, és a a mozikban már játsszák a Gyilkos Halloween-t. Annak, aki azon gondolkodna, hogy elmenjen-e, annak kis segítség a filmelőzetes.

Addams Family

Egy újabb ikonikus alkotás, amely passzol a Halloweenhoz. Az eredetileg 1964-es televíziós szériára rengeteg történetet építettek fel az utóbbi időkben, de a karaktereknek az eredete még régebbre nyúlik vissza.

Az alaphelyzet nagyon egyszerű: Az Addams Family az ideális 20. századi amerikai család szatirikus megfordítása : egy furcsa gazdag arisztokrata klán, akik élvezik a hátborzongatást, és látszólag nincsenek tudatában vagy nem törődnek azzal, hogy mások bizarrnak vagy ijesztőnek találják őket. Ezáltal válnak a karakterek viccessé és nagyon szerethetővé, méghozzá olyannyira, hogy a mai napig animációs filmek készülnek róluk.

Ez nem véres, gyilkolós alkotás, hanem egy laza mesefilm, amit gyerekek ugyanúgy nézhetnek, mint a felnőttek. Egyébként 2019-ben debütált a mozikban az Addams Family – A galád család, most pedig az Addams Family második részét játsszák a mozik. Szóval ismét itt van egy előzetes a legújabb részről, amelyre akár most is foglalhatsz jegyet, ha pedig nincs kedved moziba menni, az első rész megtalálható a Netflixen is.

Szellemirtók

Vajon ki nem hallott még a Szellemirtókról? Az 1984-ben bemutatott film mára már kulturális jelenséggé vált. Középpontjában egy különc New York-i tudóscsoport áll, akik a megélhetésért nyomoznak és fognak be szellemeket.

A film hatalmas sikert aratott és a populáris kultúra részévé vált, olyannyira, hogy bővítettek más területeken is, mint például képregények , videojátékok, televíziós sorozatok és számos vidámparki látnivaló. Aki esetleg még nem látta volna a filmet annak itt van egy előzetes.

Casper

Ha a szellemekről beszélünk, akkor mindenkinek az jut az eszébe, hogy ezek gonosz lények, akikkel jobb nem foglalkozni, mert aztán az életünk végéig kísértenek majd minket. Azonban nem csak gonosz szellemek vannak, hanem barátságosak is. Casper egy 1995-ös amerikai természetfeletti dark fantasyra épülő vígjáték, aminek a főhőse maga a cím névadója: Casper.

Egy elhagyatott házban él, goromba, utálatos bácsikkal, akik ott tesznek keresztbe neki, ahol csak tudnak. Egyikük sem sejti azonban, hogy hamarosan új lakótársak érkeznek, skik ki szeretnék űzni őket, ám a család tizenéves lánya, Kat összebarátkozik Casperrel. Ez egy tipikusan könnyedebb mesefilm, amit nyugodtan leülhetünk egy este megnézni a családdal, mert minden korosztály számára szórakoztató

.

Horrorra akadva

Ismét egy filmsorozat, amiből egy könnyedebb maratont is lehet tartani a hétvégén, hiszen elérhető a Netflixen is. Ezek az alkotások hihetetlen szarkazmussal, humorral és iróniával fűszerezik meg a halloweeni hangulatot.

A széria legjobbra sikerült része talán az első: Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson. Ebben néhány középiskolás fiatal véletlenül megölt egy embert. Aztán sok idő eltelik, de a nyomasztó titokról azóta sem beszéltek. Azonban, mégis akad valaki, aki tud a dologról, és egyesével jön el értük, hogy levadássza őket...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra