Öt helyet javított hazánk a sajtószabadság-indexen - így már csak 67-ek vagyunk

Ma van a sajtószabadság világnapja

Május 3-át az ENSZ közgyűlése a sajtószabadság világnapjának nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a független és szabad sajtó, valamint a szabad véleménynyilvánítás fontosságára. Ezeket az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke védelmezi.

1991 őszén határozták meg ezt a napot, ugyanis még abban az évben, május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amiben az afrikai népek független és plurális sajtóhoz való jogát fogalmazták meg.

A sajtószabadságot, mint alapjogot elsőként a francia Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatában említik és 1791-ben be is került a francia alkotmányba. Itthon az 1848. évi XVIII. törvénycikk törölte el a cenzúrát és hirdette ki a sajtószabadságot. Magyarországon március 15. egyébként nem csak a 48-as forradalom, de a magyar sajtó napja is.

Ezen a napon az UNESCO minden évben szakértőket és sajtószabadsággal foglalkozó szervezeteket hív meg egy felmérés elkészítéséhez, mellyel a sajtószabadságot és a sajtó problémáit vizsgálják. Emellett világszerte megemlékeznek a munkájuk során meggyilkolt vagy ellehetetlenített újságírókról és különböző díjak is átadásra kerülnek, például az UNESCO által 1997-ben alapított Guillermo Cano Sajtószabadság Világdíj is, amit egy 1986. december 17-én meggyilkolt kolumbiai újságíróról neveztek el, aki a drogkartellek és a politikusok közötti kapcsolatokat tárta fel.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) idei sajtószabadság indexéből kiderül, hogy hazánkban a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete az Európai Unióban (globálisan 67-ek vagyunk), utánunk Málta (globálisan 73.) és Görögország (globálisan 88.) jön. Tavalyhoz képest öt helyet javítottunk, akkor ugyanis a 72. helyen álltunk.

Az RSF kiemeli, hogy a mesterséges intelligencia és a deepfakek hozzájárulnak az álhírek terjedéséhez, példaként Monika Tódová szlovák újságíró esetét hozzák fel, akiről a szlovák országgyűlési választások alatt terjedtek deepfake videók.

Mi egy kéréssel és egy idézettel emlékezünk meg erről a napról. Kérjük olvasóinkat, bárhogyan, akár csak az újságok olvasásával támogassák a független médiumokat, mert ahogy Kossuth Lajos fogalmazott:

“Vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak, s nemzetem szabadsága, boldogsága fölött kétségbe nem esem.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet