Páneurópai Piknik: emlékezés az áttörésre

Harminchárom éve, 1989. augusztus 19-én írta be magát nagy betűkkel Sopron a XX. század európai történelemkönyvébe.

A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány a soproni önkormányzattal közösen augusztus 19-én 18 órakor tart megemlékezést a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

A rendezvényen beszédet mond Farkas Ciprián polgármester, Michael Winzer, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet-vezetője, és Knut Abraham, a német parlament képviselője. Közreműködik a Brass Brothers rézfúvósegyüttes. Nyitva lesz a látogatóközpont is.

Idén is várják a megemlékezőket a Páneurópai Emlékparkba.
Keszei László

Sportrendezvények is kapcsolódnak az évfordulóhoz. A DELTA Mtb Sopron rendezésében Páneurópai Piknik Kerékpáros Túra indul augusztus 20-án. A résztvevők 9 és 10 óra között regisztrálhatnak a Hotel Sopron parkolójában, ahol félmillió forint értékben tombanyeremények is gazdára találnak. A táv 14 kilométer, az útvonal: Koronázó domb - Bécsi dombi kerékpárút - Trianon emlékmű - Hubertusz kilátó - Áttörés Vasfüggöny emlékmű, majd az alagút építéshez kialakított murvás/földes szervizút érintésével a Dudlesz erdőn át az államhatár vonalán haladva a Páneurópai Piknik helyszíne.

A nyomvonal erdei kerékpáros út, mezőgazdasági-, döngölt murvás-, helyenként aszfaltos út. Bukósisak használata kötelező!

A hagyományos Vasfüggöny Emléktúrát is megrendezik szombaton. A túra része a „Soproni kilométerek” kilométergyűjtő programsorozatnak. Gyülekező ugyancsak a Sopron Hotel parkolójában lesz 7.15 órától. A túra nyolckor indul, részvételi díj ötszáz forint. 13 és 21 kilométeres távok közül lehet választani. A túrázók együtt indulnak a Sopron Hotel parkolójából, majd a Tómalom utca sárga sáv jelzésen haladnak Kistómalom, kék sáv jelzésen Jánostelep, 56-os emlékhely, Hubertusz turistaház útvonalon.

A rövidebb távot választók a piros sávon a Vasfüggöny átvágás emlékkő, Hubertusz-kilátó útvonalon után a Tercia étterem parkolójánál érnek célba. A hosszabb távon indulók a Vasfüggöny átvágás emlékkő – Hubertusz-kilátó - Tercia étterem érintésével teljesítik a távot. (A túra útvonala az időjárás függvényében változhat.) Mindkét távon túravezető irányít.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet