Panka újra a régi – regeneratív terápiát kapott Szombathelyen

Dr. Peresztegi Attila a Szombathelyi Állatkórház ortopéd specialistája, a Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja, egyetlen tagja a nyugat-dunántúli régióban. Több olyan korszerű beavatkozást is végez az ilyen állatoknál, ami máshol nem elérhető.

Panka egy 7 éves keverék kutyus, 2 éves korában derült ki, hogy mindkét könyöke diszplázás. A diszplázia az izületek rosszul képződését jelenti, a csipő-, a könyök-, illetve a vállizületeket érinti, ami azt eredményezi, hogy az izületeket alkotó csontvégek és az azokat borító porcok pontatlanul, nem megfelelően illeszkednek egymáshoz.

Panka a diagnózis ellenére boldogan élte mindennapjait, két éve viszont egy rosszul sikerült kocsiba beugrás után traumás térdkalácsficama lett.

Ilics Dóri

Dr. Peresztegi Attila, a Szombathelyi Állatkórház ortopéd specialistája meg is műtötte Pankát és bár az operáció jól sikerült, egy hónapig nem használta azt a lábát. Nem tétováztak Varjú Zsófia elkezdte nála a fizioterápiát, ennek hatására pedig pár kezelés után már szépen terhelte a műtött lábát.

„Viszont az a térde nagyon artrotikus lett, recsegett-ropogott és nem is terhelte megfelelően, az izmai nem erősödtek vissza a műtét után, és ekkor javasolta Attila, hogy próbáljuk meg a PRP-kezelést” – meséli Panka gazdája, Dóri.

A PRP kezelés lényege, hogy saját vérből magas vérlemezke koncentrációjú injekciót készítünk, ezt az ízületbe juttatjuk, ahol biológiai regenerációt tud elindítani. Semmilyen idegen anyagot nem használunk, olyan mint a sajátvér terápia.

Ilics Dóri

Panka meg is kapta a PRP-kezelést, és amikor két héttel később ismét elkezdték a fizioterápiát, Varjú Zsófi már akkor érezte, hogy sokat segített neki a kezelés. Visszaépültek az izmai, nem recsegett-ropogott a térdizülete és azóta is teljesen jól működik a műtött lába.

Tavaly ősszel viszont újabb probléma jelentkezett: amikor nagyobb terhelés érte a jobb első lábát, sántított. Akkor három alkalommal kapott hialuronos vénás injekciót, amitől egész jól lett, de utána már kisebb séták alkalmával is előfordult, hogy sántított. Így most dr. Peresztegi Attila javaslatára megint kapott két hialuronos injekciót, illetve pluszban egy Librelát.

A hialuronsav vénás injekció formájában sokkal jobban hasznosul, mint a szájon át adott készítmények. Ez az anyag, mint az talán közismert, javítja az izületi nedv viszkozitását, kenőképességét. Előnye még, hogy a beadásához bódítás sem szükséges, ez idős kutyáknál fontos lehet.

Ilics Dóri

A Librela egy monoklonális ellenanyag, támadáspontja az idegi növekedési faktor, ennek hatására, nagyban csökkenti az izületi gyulladásokhoz kapcsolódó fájdalmat. Ez egy egyszerűbb és más állatorvosok által is használt módszer, mivel csak egy bőr alá adott injekcióval juttatjuk be.

„Ezeknek hála pár napon belül már megszűnt a sántaság, sokkal aktívabb lett Panka, nem fárad el olyan gyorsan séta közben és a kedve is jobb lett tőle” – meséli boldogan Dóri.

Ha kutyájának hosszan tartó izületi gyulladása, fájdalma van, régóta sántít, semmilyen kezelés nem használ, érdemes felkeresnie dr. Peresztegi Attila állatorvost a Szombathelyi Állatkórházban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)