Paris Hilton képzőművésznek kiáltotta ki magát, Britney Spears festménye pedig több mint 3 millióért kelt el

Hogy Kamarás Ivánt idézzem az Üvegtigrisből – „Itt mindenki hülye?”

2017-ben elsőként Britney Spears jelentkezett egy videóval Twitter-oldalán, amiben egy mediterrán villa teraszán, aprócska rövidnadrágban és sportmelltartóban festeget. A felvétel készítője leleplezi a készülő műalkotást is, ami hát…

Britney Spears 10,000 dolláros festménye
Nyugat.hu

Britney a festményt nem sokkal később árverésre bocsájtotta, egy gazdag rajongó pedig megvásárolta 10,000 dollárért. (Ez ma nagyjából 3 millió egyszázezer forint) Persze, a művészetfilozófusok máris mondhatják, hogy milyen tökéletes fricskája ez a kortárs művészetnek, láthatjuk, hogy ma már nem is a műalkotás a fontos, hanem az alkotó személye, így válik műalkotássá a festmény, melyet nem egy festőművész készített. Ahogy Duchamp Szökőkútja annak idején rávilágított, hogy bármi lehet műalkotás, ha megfelelően tálaljuk, Britney most azt mutatta be, hogy bármi lehet műalkotás, ha a megfelelő brand-del ruházzuk fel.

Marcel Duchamp - Szökőkút
Nyugat.hu

Azoknak azonban, akik nem abból élnek, hogy ilyen megállapításokat tegyenek, ez nem feltétlenül vicces. Csak még egy szomorú bizonyíték arra, hogy nem mindig a szorgalom, az elszántság és a tehetség tesz valakit sikeressé. Az a mondás, miszerint „Mindegy milyen jó vagy abban, amit csinálsz, mindig van valahol egy ázsiai gyerek, aki jobb nálad” a képzőművészek világában már így is hangozhat „Mindegy milyen jó vagy abban, amit csinálsz, mindig van valahol egy ex-popsztár, aki nem csinálja olyan jól, de százszor több pénzt keres vele, mint te.”

Pénteken a boredpanda.com-on Paris Hilton mutatta meg, hogy ő is kedvet kapott a művészethez. Britney-vel ellentétben azonban ő egészen biztosan nem a szatíra kedvéért festeget: Van egy egész műterme, telis-tele festményekkel és kollázsokkal, amik leginkább úgy néznek ki, mint egy harmadikos kislány technika órán készült alkotásai, csak a húszszorosára nagyítva. Úgy látszik, Paris kisasszony szerint az A4-es méretű képek a hűtőszekrénye valók, az A0-ások pedig a kiállítótérbe.

boredpanda.com
boredpanda.com
boredpanda.com
boredpanda.com

De nem muszáj ilyen rosszmájúnak lenni. Úgy is tekinthetünk a jelenségre, hogy még mindig inkább ez, mint hogy valóságshowkban rontsa a közízlést. És persze kíváncsian várjuk, mennyiért kelnek el a szőke ciklon műremekei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű