Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harcban az idővel - Parkolási anomáliák Szombathelyen

Van, hogy túl messze van az automata, és van, ahol a fizetőparkolással az egyéb szabályokat sérti meg az autós. Rendszeresen büntetnek az orvosi rendelőknél is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha a szombathelyi Vásárcsarnoktól a már külvárosi résznek számító Joskar Ola lakótelep felé autózom, mindig elgondolkodtat, hogy a Kinizsi utcának a Szőkeföldi utcától a Pázmány Péter körútig terjedő szakaszán olyan ritkán látok autót parkolni, mint a fehérhollót faágon ülni. Nem véletlenül. A fizetős parkolóssá tett útszakasz alaposan kiesik a városközponttól, s bizony elég messze van tőle az első parkolójegy kiadó automata is.

Közben odaér a parkolóőr…

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Aki ide vált parkolójegyet, annak nemcsak pénzt, de időt és fáradságot is áldoznia kell. Előbb el kell gyalogolnia csaknem a piacig a parkolójegyért, aztán vissza a kocsihoz, majd miután elhelyezte a jegyet a szélvédő mögött, újból nekivághat a városközpontba vezető útnak, ha éppen ott van dolga.

Valóban ritka, hogy valaki itt parkol, ami nem is csoda. A múltkor egy fiatal anyuka a kicsi lányával parkolt le itt. Elmentek jegyet váltani az automatához, de a kislány miatt csak lassan tudtak haladni. Mire visszaértek a parkolójeggyel, már kint volt a szélvédőn a Mikulás csomag. El lehet képzelni a szerencsétlen nő kétségbeesését. Nem tudom, mi lett az ügy vége, de sajnáltam a szegény nőt

– mesélte a történetet egy a környéken lakó férfi.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Legfeljebb azt, hogy aki itt parkol, és nem tudja gyorsan szedni a lábait, annak időzített bombaként ketyeg a büntetés. Aztán nagy valószínűséggel hiába tiltakozna a bírság ellen, pedig egyértelműen igaza lenne.

Mérőszalag a parkoláshoz…

Az autós nagy részének bizonyára eszébe sem jut az ún. 5 méteres közlekedési szabály. Ennek a meglehetősen indokolatlan és szubjektív módom betartható közlekedési szabálynak a lényege, hogy az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méteren belül nem szabad várakozni. Ha valaki nem eléggé körültekintő a leparkolásnál, nem rendelkezik a jogszabály betartásához megfelelő becslő, megítélő képességgel, s arra jár egy szőrös szívű, de kiváló szemmértékkel, becslési képességgel rendelkező közterület-felügyelő, akár több ezer forint bírságra is számíthat.

Igaz, az úttestek széleinek csak képzeletbeli metszéspontja van, mert a járda az útkereszteződésekben le van kerekítve, tehát a mérés kiindulási pontját is csak megsaccolni lehet, de az is igaz, hordhatnának magukkal az autósok mérőszalagot a parkoláshoz. Amikor leparkolnak, elkezdhetnek méricskélni, ezzel több veszélyt jelentve a közlekedőkre, mintha nem éppen 5 méterre vagy annál távolabb állnának meg az utcasaroktól. Persze még valakit meg is kell kérni, hogy fogja a mérőszalag egyik végét.

Teljesen más a helyzet, ha valaki a fizetőparkolónak az úttestek széleinek metszéspontjától a jóval 5 méteren belül felfestett fizető-parkolóhelyen várakozik. Ez esetben nem kell tartania a bírságtól, ilyenkor bizonyára félrenéznek a közterület-felügyelők is. Márpedig a városban több helyen közvetlenül az útkereszteződés közelében is lehet parkolni - pénzért. Ezek szerint más KRESZ szabály vonatkozik a fizetőparkolókban várakozó autókra, mint a nem fizető helyen parkolókra. Érdemes tehát egy-két százast áldozni a parkolójegyre, mint több ezer forintnyi bírságot fizetni. Így is lehet növelni a fizetőparkolók forgalmát.

Hasonló a helyzet a járdán parkolás esetén. Ha valaki ráhajt a járdára, a közterület-felügyelők megbüntetik. Ha a fél járdára fel van festve fizetőparkolásra kijelölt hely, akkor nem kell tartania büntetéstől az autósnak. Hogy más anomáliákról már ne is beszéljünk.

Harcban a parkolási idővel

Még néhány percem lett volna a parkolási időből, és éppen azon gondolkodtam, hogy újabb jegyet váltok, amikor sorra kerültem a háziorvosnál. Mégsem mondhattam, hogy elnézést, de nem tudok bemenni, mert mindjárt lejár a parkolójegyem. Ki tudja, mikor kerültem volna ismét sorra? Persze, amilyen szerencsém van, mire kijöttem az orvostól, már arra járt a parkolóőr és meg is bírságolt. Pedig mindössze 6-7 percet késtem. Így a több ezer forintnyi gyógyszerköltséget még megfejelték a parkolási bírsággal. A szegény embert az ág is húzza

– mesélte el történetét egy idősebb férfi a Március 15. téri rendelőintézetben. A közelben lévő hölgy ezt azzal fejelte meg, hogy őt is megbüntették, mert éppen vizsgálat közben járt le a parkolási ideje.

Ember legyen a talpán, aki megmondja, mennyi időre váltson parkolójegyet az, aki vizsgálatra, kezelésre jár a kórházba, a rendelőintézetbe

– vélte a hölgy. Mindenesetre meg kellene fontolni, hogyan lehetne feloldani a paradox fizetőparkolási helyzetet az egészségügyi intézmények körül. Talán ezeken a környékeken lehetne bizonyos esetekben a kíméletlen pénzbehajtást felváltania a megértésnek és emberségnek.

Ami az egészségügyi intézményeket illeti, a MÁV rendelőintézetnél már háborgás van amiatt, hogy a közterület-felügyelők előszeretettel vadásznak a környéken parkolókra, főként azokra, akiknek gépkocsija néhány centire benyúlik az épület előtt húzódó kerékpárútra. Biztos és könnyű bevételi forrás ez a környék is. Pedig egy hosszabb autóval művészet úgy leparkolni, hogy az az úttesten és a kerékpárúton se akadályozza a közlekedést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés