Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lakossági bérlettel sem egyszerű parkolni a szombathelyi belvárosban

Olvasónk kifogásolja, hogy a bérlete csak egy parkolóra érvényes, megkérdeztük a SZOVA-t is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi belváros túlzsúfolt, ez már régóta téma a közbeszédben. Nem csak az utak zsúfoltak, de a parkolók is, ami leginkább az ott lakókat háborítja fel.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A fizetőparkolós övezetben bejelentett lakcímmel rendelkezők számára van ugyan kedvezmény, évi ötezer forintba kerül, és pontosan meghatározza, hol lehet parkolni vele.

Döntően a bejelentett lakáshoz legközelebbi parkolóra érvényesek ezek a bérletek, de mi van akkor, ha a lakó ott nem talál parkolóhelyet?

260 méterre is van egy használható parkoló

Két ilyen történetet is megosztottak velünk olvasóink. Egyikük a Thököly 39-ben lakott, vagyis a bizományi áruháznál. Az ő kedvezményes bérlete is a házhoz tartozó parkolóra volt érvényes, ám második helyszínként megjelölték a Thököly 17. melletti parkolót is.

Garai Antal Atom

Ami onnan azért 260 méterre van, közel a Thököly, Mátyás és Kiskar utcák kereszteződésében lévő körforgalomhoz.

Az utca túloldalán lévő parkoló sem használható

Egy másik olvasónk elmondta, hogy az ő kedvezményes bérlete a Thököly 31. udvarára érvényes. Ez az első ház a Bejczy utca, vagyis a Fő téri bejárat után, gyakorlatilag Fő téri épületek vannak az udvar belső oldalán.

Olvasónk szerint ebben az udvarban nagyon nehéz üres parkolóhelyet találni, hiába van a kedvezménye bérlete, az csak ide szól. Pedig az utca túloldalán, a volt Isis hotel és a zeneiskola mögött ott a nagy parkoló, ahol azért mindig van üres hely, és messze sincs. De a bérlete oda nem érvényes.

Megkérdeztük a SZOVA-t

Megkerestük hát a SZOVA-t, az önkormányzati cég működteti a fizetőparkolási rendszert. Az lesz a legjobb, ha válaszukat szó szerint közöljük:

"A kedvezményes lakossági bérlettel a lakóhelyhez közeli parkolóhelyeket vehetik igénybe ügyfeleink. Egységes szabályozás nincs a kedvezményes lakossági parkolóbérletek használhatóságával kapcsolatban, az egyes fizetőparkolók leterheltsége, a lakóhelyhez közeli elérhető parkolóhelyek száma ugyanis területenként eltérő.

Ezeket a körülményeket figyelembe véve határozzuk meg, hogy hol, mi számít „közeli parkolóhelynek”. Általánosságban elmondható, hogy a lakóhely utcájában és a szomszédos utcákban használható a lakossági bérlet. Számos kivétel van ugyanakkor.

Garai Antal Atom

A Nyugat.hu által említett Thököly utcai parkolási helyzet is speciális, az utca két oldalán sorakozó parkolóhelyek ugyanis a kiemelt övezetbe tartoznak, ott pedig nem állhatnak meg az autósok a kedvezményes lakossági bérletet használva.

Az utca Aréna utcához közel eső szakaszán lakók ezért a Thököly u. 45., illetve a Thököly u. 31. mögötti belső parkolókat tudják igénybe venni. Amennyiben ezen parkolók telítettek, úgy a távolabbi, Thököly u. 17. melletti belső parkolót is használhatják.

Aki bizonytalan abban, hogy lakossági bérletével mely parkolóhelyeket használhatja, a Parkolási csoport ügyfélszolgálatán kérhet információt. Munkatársaink a bérlet kiváltásakor is tájékoztatják a gépjármű tulajdonosokat arról, hogy hol parkolhatnak a bérletükkel."

Megpróbáluk kiemelni a lényeget:

 • Nincs egységes szabályozás a kedvezményes lakossági bérletekre
 • Alapesetben a lakóhely utcájában és a szomszédos utcákban használható a lakossági bérlet
 • Vannak kivételek, ilyen az a terület is, ahol kiemelt parkolóhelyek vannak, ezeknél ugyanis nem érvényesek a bérletek, a kedvezménye lakossági sem
 • Mindenki gondosan nézze meg, hogy a legközelebbi parkolón kívül hova érvényes még a bérlete, vagy érdeklődjön az ügyfélszolgálatnál

  Azért van egy javaslatunk is. Az érintettek keressék meg a körzetük közgyűlési képviselőjét, vagy egyáltalán valamelyik városi képviselőt. Hiszen ki lehetne dolgozni az egységes, vagy akár minden részletre kiterjedő szabályozást.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés