Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mesterházy: Számon kell majd kérni rajtunk az ígéreteket

Az MSZP az egészségipart helyezné előtérbe a Nyugat-Dunántúlon - tudtuk meg a szombathelyi kihelyezett frakcióülésen. A frakció tagjai sétáltak is egyet a belvárosban.

A Claudius hotel előtt alig találni parkolóhelyet, érdekes, hogy alig néhány prémiumkategóriás autót látunk, a többség középkategóriás kocsi. Pedig itt ülésezik az MSZP országgyűlési frakciója, sokkal kisebb a felhajtás, mint néhány hete Sárváron, ahol a Fidesz és a KDNP frakciók üléseztek Lesz előzetes választási regisztráció 2012. September 07. 15:49 . Igaz, a kormánypárti képviselők létszáma a többszöröse a szocikénak. Még csak demonstráció sem fogadta őket, mint a Fideszt akkor Sárváron Mindenkinek el kell menni, kötelező lesz szavazni? 2012. September 06. 17:17 .

Régiók és programok

Az előtérben egy szervező mosolyogva irányít fel az emeletre, azzal, hogy ott kezdődik a sajtótájékoztató, de azért látjuk a helyi szocialistákat, Ipkovich György például Kiss Péter többszörös volt-miniszterrel beszélget. Fent szendvicsek, süti, üdítő, kávé és Mesterházy pártelnök sajtósa fogad, utóbbi arról érdeklődik, a megyéből hányan dolgoznak Ausztriában. Némi tanakodás után megegyezünk abban, hogy nem tudjuk.

MSZP frakcióülés Szombathelyen
Gyülekeznek - Ipkovich György és Szűcs Gábor
Mészáros Zsolt

Az emeleti kisterembe aztán Mesterházy Attila pártelnök és Nemény András országgyűlési képviselő, a párt Vas megyei elnöke lép be. Mesterházy kezd azzal, hogy a kihelyezett frakcióülés egy sorozat része. Mivel a párt öt hónappal ezelőtt elkezdte a regionális programok kidolgozását. Kelet-Magyarországgal kezdték, ott két hét múlva be is mutatják a programot. Budapesttel folytatták, ott még dolgoznak rajta, és most elindítják ezt a Nyugat-Dunántúlon is.

A pártelnök szerint erre azért van szükség, mert térségenként eltérő a gazdasági környezet és eltérőek a problémák is. Ezért helyben készítik el a helyi programokat, és ebbe bevonják a helyi szakértőket, civileket is. Az országos központ csupán koordinál.

Kikerülni a csapdát

A cél, hogy reális, megalapozott programot készítsenek, amit meg is tudnak valósítani 2014 után. Nem akarnak beleesni abba a csapdába, amibe az MSZP 2006-ban, a Fidesz 2010-ben esett bele. Hogy túlígérik magukat, és nem teljesítik az ígéreteiket. A párt országos gazdaságpolitikai programja már készül, talán október végén be is tudják mutatni. A lényeg, hogy a társadalmi és gazdasági programokat összhangba kell hozni. Mert egy jó közgazdász pillanatok alatt leírja, mit kellene tenni a gazdaságban, de abba belepusztulnának az emberek.

MSZP frakcióülés Szombathelyen
Megjöttek a helyiek
Mészáros Zsolt

Egy jó szociológus is pillanatok alatt meg tudja határozni, hogyan kellene alakítani a társadalompolitikát, de arra nem lenne elég pénz. Így a kettőt összhangba kell hozni, ami nem könnyű feladat. Mesterházy kijelentette, pártja számára a gazdaságpolitika eszköz arra, hogy meghatározzák a társadalmi célokat.

Később, a kidolgozott térségi programok elemeit aztán megjelenítik a parlamentben is. Hogy tudják a választópolgárok, mire számíthatnak a szocialistáktól, és később számon is tudják kérni azokat rajtuk. A programalkotás hosszú folyamat lesz, de az is a célja, hogy a 2014-ben felálló új kormánynak ne kelljen száz napos türelmi időt kérnie.

Fontos az egészségipar

A nyugat-dunántúli program kiinduló elemeit Nemény András mutatta be, valóban csak vázlatosan. Azzal kezdett, hogy jövőkép kell, és az ő jövőképük eltér Orbán Viktorétól, aki mindig valakivel szemben határozza meg magát. Az MSZP olyan jövőképet akar a mostani gyerekeknek, hogy néhány év múlva úgy lássák, érdemes itt maradniuk Szombathelyen, a Nyugat-Dunántúlon.

MSZP frakcióülés Szombathelyen
Itt volt Kiss Péter is
Mészáros Zsolt

A helyi program kiindulópontja a gazdaságfejlesztés, mert ez mindennek az alapja. Nemény szerint szerkezetváltásra van szükség, a jelenleginél jobban ki kellene használni a természetes és természeti adottságokat. Meg is említette az erdőgazdálkodást, a megújuló energiákat, az egészségipart, utóbbit a gyógyvizeinkre alapozva.

Ezt ki is fejtette egy kicsit: komplett rehabilitációs programokat kellene indítani, ehhez jönne a termékfejlesztés, a beszállítói kör, és az ide kapcsolódó iparágak fejlesztése. Aztán felsorolta a készülő program kulcsterületeit, úgymint vállalkozásfejlesztés, kutatás-fejlesztés, nemzetközi kapcsolatok, vidékfejlesztés, humán erőforrás, infrastruktúra, logisztikai fejlesztések.

Nem beszámítható politika

Nemény kitért Szombathelyre is, főként az infrastruktúra, pontosabban a közlekedésre. Mint mondta, fontos az M86-os, és az A2-es autópályára csatlakozó utak felújítása, köztük a Kőszegtől Oberwart felé vezető S31-es. A Vasút esetében a Szentgotthárd és Graz közti szakaszt is villamosítani kell, és meg kell építeni a Szombathely és Oberwart közti vasúti vonalat.

MSZP frakcióülés Szombathelyen
Merre is gurult? - Nemény és Ipkovich
Mészáros Zsolt

A képviselő hozzátette még, a program kidolgozása hosszú folyamat lesz, ezek csupán az alapvetések voltak.

Persze, voltak aktuálpolitikai újságírói kérdések is, például arról, hogy valóban árnyékkormányt alakít-e az MSZP. Mesterházy ennek akkor van értelme, hja az emberek világosan látják, mi a mögötte álló politikai tartalom. Ennek érvényesítéséhez aztán ki kell dolgozni a megfelelő kormányzati struktúrát is, ezt már el is kezdték. Mert az már látható, hogy a Fidesz óriásminisztériumokra épülő struktúrája nem jött be, kezelhetetlen, rugalmatlan ez a rendszer.

Egy kérdésre válaszolva reagált Matolcsy György délelőtt bejelentett Matolcsy bejelentette: 400 milliárdos megszorítás jön 2012. October 05. 14:33 programjára is. Mint mondta, nem ismeri még a részleteket, de úgy látja, a kormány beismerte, hogy 600 milliárdos hiány tátong a költségvetésben. Pedig néhány napja még tagadták ezt. Mesterházy szerint az a fő kérdés, hogy a lépések mennyire sújtják majd az embereket, mert az nem igaz, hogy nem lesznek rájuk hatással.

Kifejtette, hogy ha a kormány rászánná magát a progresszív adózás bevezetésére, a gondok nagyobb része megoldódna. Úgy látja, hogy további megszorítások várhatóak, kijelentette, Matolcsy tevékenysége már nem csak nem kiszámítható, hanem nem is beszámítható.

Azzal fejezte be, hogy Matolcsy alkalmatlan a feladatra, de ennél is nagyobb baj, hogy a miniszterelnök még biztatja is, a helyett, hogy menesztené, és egy hozzáértőbb szakemberre bízná a minisztériumot.


Séta a belvárosban

A program alapjainak lerakása után a frakciótagok sétáltak egyet a belvárosban, Ipkovich György országgyűlési képviselő, volt polgármester kalauzolta őket. Aztán képeslapokat osztogattak. Íme.

Szombathelyi séta az MSZP frakció tagjaival
Ipkovich volt az idegenvezető
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Matolcsy bejelentette: 400 milliárdos megszorítás jön

A nemzetgazdasági miniszter szerint ezzel biztosítható csak a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány.

Lesz előzetes választási regisztráció

Így döntött a Fidesz-frakció a sárvári frakcióülésen. Az IMF-dokumentum ügyéről elég homályosan beszéltek az ülést záró sajtótájékoztatón.

Mindenkinek el kell menni, kötelező lesz szavazni?

A politikus Giró-Szász Andrással együtt tartott sajtótájékoztatót Sárváron.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra