Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fodor Gábor 82 milliót szerzett pártjának

A Fidesz és a KDNP 1,6 milliárdot kap évente, az MSZP kb. 400 milliót.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen 3,8 milliárd forint támogatást kapnak a pártok, és ezt az összeget a választási eredmények alapján osztják el köztük. A Népszabadság cikkéből kiderül, hogy a pénzt két csatornán utalják át. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt átlépő pártok között 2,5 milliárdot osztanak el, 1,3 milliárdot a pártalapítványok kapnak. Ez a pénz minden évben jár majd nekik.

Osztozkodni kell

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az elosztás a listára leadott szavazatok arányában történik, így a legtöbb pénzt, mintegy 1,6 milliárdot a Fidesz és a KDNP kapja, ezen belül már ők osztozkodnak tovább. A most záruló ciklusban ők 1 milliárd 55 milliót kaptak évenként.

A baloldali összefogás mintegy 1 milliárdra jogosult, ám ezt az összeget ők is elosztják az együtt induló pártok között. A becslések szerint így az MSZP 400 millióra számíthat, ami kevesebb, mint az idei, 520 milliós támogatásuk. A DK 130 milliót, az Együtt 120 milliót, a PM 93 milliót, az MLP 82 milliót kap előreláthatólag.

A Jobbik támogatása a jobb szereplés miatt mintegy 100 millióval nő, most 550 millióra számíthatnak, az LMP viszont veszít közel 120 milliót, állami támogatásuk, a jelenlegi 320 millió helyett mintegy 200 millióra számíthatnak.

Még elgondolkodnak rajta

Ezekben az összegekben nincs bent a pártalapítványoknak juttatandó 1,3 milliárd, amit a korábbi gyakorlat szerint hasonló módon osztanak majd el.

A 3,8 milliárd forint nagy összegnek számít, de az országgyűlési választások összesen több mint 7 milliárdba kerültek, mert ide kell számolni a kamupártoknak kifizetett egyszeri támogatásokat is.

Egyébként arra is van esély, hogy a fenti összegeket nem kapják meg a pártok, a Fidesz vezetői többször is kijelentették, hogy át kell alakítani a pártok finanszírozását. Úgyhogy ez csak becslésnek számít, a pontos számokat az országgyűlés megalakulása és döntése után tudjuk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés