Patkánytanya a volt városi kuplerájban

Gyomorforgató bűz és szeméttelepre emlékeztető látvány – ezt kínálják egy nagy ház pinceablakai. Mindez Szombathelyen, nem messze a belvárostól. Korábban összeszedtünk néhány tűzzel végződött szemetes esetet, most az illetékeseknek addig kellene lépniük, amíg nem történik baj.

Senkinek nem tűnik fel?

A Sorok utcában egyre másra szépülnek a házak. A jellegzetes, kupolás épület viszont fokozatosan lerobban. Sokan tudják, hogy itt volt a városi kupleráj, örömlányok kínálták bájaikat a gyönyörre szomjazó férfiaknak. A városi legendák egy ház alatt futó alagútrendszerről is beszélnek. Nos, ha volt is ilyen, akkor most valószínűleg már tele van szeméttel. A bérlők ugyanis itt is sokallják a szemétszállítási díjat, helyette inkább a boltíves pincét töltik fel a hulladékkal.

Járda helyett kitaposott gyalogút - inkább kerülik a patkánytanyát?
Járda helyett kitaposott gyalogút - inkább kerülik a patkánytanyát?
Tánczos Mihály

A pince ablakai a járdára nyílnak, a hiányzó ablakokon jól belátni a pincébe, pontosabban néhány helyen az ablakon kibukó szemét megakadályozza a belátást. A szagok viszont terjednek. Sokan járnak itt naponta munkába, iskolába, de úgy tűnik annyira nem zavaró a látvány, hogy tegyenek is ellene valamit. Elgondolkodtató az út túloldalán kitaposott földút. Vajon miért ott gyalogolnak inkább az emberek, miért nem a járdán?

Tegyük tisztába a várost!

Pedig a patkánytanyák eltüntetése, a hasonló jelenségek elutasítása és az ilyenek ellen való fellépés egy nagy lépés lenne a még élhetőbb Szombathelyért. Nem túl nagy elvárás, ha a városlakók betartanak bizonyos normákat. Például nem végzik el a dolgukat az utca közepén, vagy nem szemétlerakónak használják az önkormányzati bérlakásokat. Sajnos a szemét pincébe zsúfolása nem egyedi jelenség, erről korábbi cikkünkben is szóltunk. Önkormányzati épületben már tűzhalál is történt, amikor egy hajléktalan égett bent a meggyulladt szemétkupacok között. A Sorok utcában is elég lenne egy utcán elpöccintett csikk, hogy a rengeteg szemét begyulladjon. Ezt nem kellene megvárni.

A pince belülről - kétoldalt már megtelt rekeszek
A pince belülről - kétoldalt már megtelt rekeszek
Tánczos Mihály

Belülről sem jobb

Undorunkat leküzdve, gyanakvó pillantások kereszttüzében lementünk a ház pincéjébe is, ahol több, szeméttel színültig megtöltött pincerekeszt fedeztünk fel. Amikor az egyik fülkébe már nem fért be több szemét, akkor a lakók újat kezdtek el feltölteni. Fontos megjegyezni, hogy itt sem minden bérlő vesz részt a szeméthalmozásban, de a békesség kedvéért tűrnek, vagy nem mernek szólni, egy-egy beígért pofon miatt.

Ameddig a szem ellát mindenhol szeméthalmok - szintén az utcáról fényképeztük
Ameddig a szem ellát mindenhol szeméthalmok - szintén az utcáról fényképeztük
Tánczos Mihály

Mi szólunk

Mi viszont jeleznénk, hogy bántja a szemünket, objektívünket a patkánytanya – tekintélyes egyeddel sikerült találkoznunk -, ezért szeretnénk, ha az illetékesek erélyesen fellépnének a kupolás ház renitens lakóival szemben és köteleznék őket a szemét elszállíttatására, mondjuk tűz- és egészségvédelmi okokból. Szintén érdemes lenne futni egy kört a többi önkormányzati bérlakásnál, ahol hasonló probléma előfordulhat. A kupolás házhoz két hét múlva visszatérünk és megnézzük, változott-e valami? A maguk alá szemetelők lakbérébe akár kötelező jelleggel beépíthetnék a szemétszállítás díját, vagy közmunka keretében maguk rakhatnák teherautókra a hónapok, évek alatt felhalmozott szemetet.

Látvány a járdáról - biztosan nem csak nekünk tűnt fel
Látvány a járdáról - biztosan nem csak nekünk tűnt fel
Tánczos Mihály

Lépjünk fel együtt!

Ha Ön, Kedves Olvasónk olyasmit tapasztalt, ami bántja a civilizált lelkét Szombathelyen és a probléma tartósnak mutatkozik, de Ön nem mer, vagy nem akar beleavatkozni, akkor kérjük, írja meg nekünk! Mi igyekszünk felderíteni és továbbítani a problémát az illetékesekhez és nyomon követjük azt is, történtek-e lépések az anomáliák kiküszöbölésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló