Patkánytanya a volt városi kuplerájban

Gyomorforgató bűz és szeméttelepre emlékeztető látvány – ezt kínálják egy nagy ház pinceablakai. Mindez Szombathelyen, nem messze a belvárostól. Korábban összeszedtünk néhány tűzzel végződött szemetes esetet, most az illetékeseknek addig kellene lépniük, amíg nem történik baj.

Senkinek nem tűnik fel?

A Sorok utcában egyre másra szépülnek a házak. A jellegzetes, kupolás épület viszont fokozatosan lerobban. Sokan tudják, hogy itt volt a városi kupleráj, örömlányok kínálták bájaikat a gyönyörre szomjazó férfiaknak. A városi legendák egy ház alatt futó alagútrendszerről is beszélnek. Nos, ha volt is ilyen, akkor most valószínűleg már tele van szeméttel. A bérlők ugyanis itt is sokallják a szemétszállítási díjat, helyette inkább a boltíves pincét töltik fel a hulladékkal.

Járda helyett kitaposott gyalogút - inkább kerülik a patkánytanyát?
Járda helyett kitaposott gyalogút - inkább kerülik a patkánytanyát?
Tánczos Mihály

A pince ablakai a járdára nyílnak, a hiányzó ablakokon jól belátni a pincébe, pontosabban néhány helyen az ablakon kibukó szemét megakadályozza a belátást. A szagok viszont terjednek. Sokan járnak itt naponta munkába, iskolába, de úgy tűnik annyira nem zavaró a látvány, hogy tegyenek is ellene valamit. Elgondolkodtató az út túloldalán kitaposott földút. Vajon miért ott gyalogolnak inkább az emberek, miért nem a járdán?

Tegyük tisztába a várost!

Pedig a patkánytanyák eltüntetése, a hasonló jelenségek elutasítása és az ilyenek ellen való fellépés egy nagy lépés lenne a még élhetőbb Szombathelyért. Nem túl nagy elvárás, ha a városlakók betartanak bizonyos normákat. Például nem végzik el a dolgukat az utca közepén, vagy nem szemétlerakónak használják az önkormányzati bérlakásokat. Sajnos a szemét pincébe zsúfolása nem egyedi jelenség, erről korábbi cikkünkben is szóltunk. Önkormányzati épületben már tűzhalál is történt, amikor egy hajléktalan égett bent a meggyulladt szemétkupacok között. A Sorok utcában is elég lenne egy utcán elpöccintett csikk, hogy a rengeteg szemét begyulladjon. Ezt nem kellene megvárni.

A pince belülről - kétoldalt már megtelt rekeszek
A pince belülről - kétoldalt már megtelt rekeszek
Tánczos Mihály

Belülről sem jobb

Undorunkat leküzdve, gyanakvó pillantások kereszttüzében lementünk a ház pincéjébe is, ahol több, szeméttel színültig megtöltött pincerekeszt fedeztünk fel. Amikor az egyik fülkébe már nem fért be több szemét, akkor a lakók újat kezdtek el feltölteni. Fontos megjegyezni, hogy itt sem minden bérlő vesz részt a szeméthalmozásban, de a békesség kedvéért tűrnek, vagy nem mernek szólni, egy-egy beígért pofon miatt.

Ameddig a szem ellát mindenhol szeméthalmok - szintén az utcáról fényképeztük
Ameddig a szem ellát mindenhol szeméthalmok - szintén az utcáról fényképeztük
Tánczos Mihály

Mi szólunk

Mi viszont jeleznénk, hogy bántja a szemünket, objektívünket a patkánytanya – tekintélyes egyeddel sikerült találkoznunk -, ezért szeretnénk, ha az illetékesek erélyesen fellépnének a kupolás ház renitens lakóival szemben és köteleznék őket a szemét elszállíttatására, mondjuk tűz- és egészségvédelmi okokból. Szintén érdemes lenne futni egy kört a többi önkormányzati bérlakásnál, ahol hasonló probléma előfordulhat. A kupolás házhoz két hét múlva visszatérünk és megnézzük, változott-e valami? A maguk alá szemetelők lakbérébe akár kötelező jelleggel beépíthetnék a szemétszállítás díját, vagy közmunka keretében maguk rakhatnák teherautókra a hónapok, évek alatt felhalmozott szemetet.

Látvány a járdáról - biztosan nem csak nekünk tűnt fel
Látvány a járdáról - biztosan nem csak nekünk tűnt fel
Tánczos Mihály

Lépjünk fel együtt!

Ha Ön, Kedves Olvasónk olyasmit tapasztalt, ami bántja a civilizált lelkét Szombathelyen és a probléma tartósnak mutatkozik, de Ön nem mer, vagy nem akar beleavatkozni, akkor kérjük, írja meg nekünk! Mi igyekszünk felderíteni és továbbítani a problémát az illetékesekhez és nyomon követjük azt is, történtek-e lépések az anomáliák kiküszöbölésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló