Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hiába a béremelés, muszáj az utcán is furulyázni

Vajda Szilárd két vasi zeneiskolában is tanít, mégis arra kényszerül, hogy az utcán is furulyázzon. Csekély a kereset.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerencséjük van a szombathelyieknek. Időről időre olyan felüdítő furulyaszót élvezhetnek a Fő téren, amelytől mindenkinek, még a legelkeseredettebb, legsavanyúbb embernek is megjön egy kicsit a kedve. A koncertek ötven-hatvan percig tartanak, a szólista pedig Vajda Szilárd zenetanár. Vele beszélgettünk.

Tanúsíthatom, hogy az ön Fő téri játékát hallgatva még a legbotfülűbb járókelők is hamar arra a következtetésre jutnak, hogy vérbeli profi zenész fújja nekik, ráadásul nem is akárhogyan. Szerintem ennél nagyobb elismerés nemigen létezik. De hogyan lett önből profi zenész?

Nagyon örülök annak, hogy sok embernek tetszik a játékom, de én nem tartom magam profi zenésznek. Konzervatóriumot végeztem Szegeden, az igaz, s most furulyát tanítok Vasváron és Körmenden, de nem vagyok hangszeres szólista, olyan művész, aki napi nyolc órákat gyakorol, és egész évben koncertezik. Maradjunk abban, hogy félprofi vagyok.

Szerintem meg túl szerény a tanár úr, de erről most ne nyissunk vitát. Azt tessék inkább megmondani, hogy miért utcazenészkedik, ha egyszer van jó állása, ráadásul két városban is taníthat? A laikus azt gondolná, hogy kedvtelésből játszik az utcán, hogy mégiscsak szereti magát megmutatni a közönségnek. A keresmény meg nem igazán számít, bár nem árt, ha csurran-cseppen valami kis pénz.

Ha hiszi, ha nem, nekem létszükséglet az utcai zenélés. Hiába tanítok két helyen is, a fizetésem olyan alacsony, hogy csak igen szűkösen tudok megélni belőle. Alig haladja meg a kilencvenezer forintot. Ilyen keresettel viszont az ember nem nagyon tervezhet, pedig nekem, hiszen elég fiatal vagyok még, lennének terveim bőven.

Megtakarítani lehetetlen
Mészáros Zsolt

Elvégezném például a mesterszakot, ami elég sok pénzbe kerül, aztán ott van a kislányom, őt is szeretném tisztességesen felnevelni, egyetemre járatni, s még sorolhatnám sokáig. A fizetésemből azonban nem tudok megtakarítani egy fillért sem, anélkül pedig semmibe nem lehet belevágni. Úgyhogy muszáj az utcán is muzsikálnom, ha jutni akarok valamire.

De az is meglehet, hogy már nem sokáig kell utcazenészkednie, hiszen a kormány hamarosan megemeli a pedagógusok bérét. Végre lesz mit a tejbe aprítani.

Igen, emelik a pedagógusok bérét, bár korántsem úgy, ahogy kezdetben megígérték. Eredetileg ugyanis arról volt szó - a törvény is így rendelkezett -, hogy a béremelést egyben kapják meg a pedagógusok, nem pedig részletekben. Nem így lesz, hiszen - mint bizonyára sokan tudják - néhány nap múlva módosítják a törvényt. Ez azonban most már mindegy, végül is a kezdeti, harmincöt százalékos béremelés is szép és jó, elvileg nagyon kellene neki örülni.

De csak elvileg, mert van egy nagy hátulütője. A béremeléssel párhuzamosan ugyanis elveszik a tanároktól a túlórázás lehetőségét. Heti huszonkét óra a kötelező óraszám, de ha csak huszonhat órát dolgozik valaki, már akkor sem fizetik ki neki a négy túlórát. Így aztán arról még csak beszélni is felesleges, hogy mi történne akkor, ha egy tanár többet dolgozna huszonhat óránál.

Miért, mi történne?

Természetesen nem fizetnék ki neki a túlórákat, már csak azért sem, mert huszonhat óránál senki nem dolgozhat többet. S éppen ez a nagy baj a béremeléssel. Sokan kevesebbet fognak keresni a béremelés után, mint előtte. Én is így járok majd. Nekem heti harminchat órám volt, s kiszámoltam, hogy a túlóráimért több pénzt kaptam, mint amennyit a béremelés hoz majd. Tehát emelés ide vagy oda: nemsokára kevesebbet kapok kézhez, mint most. Hát, itt tartunk…

A túlórákról egyébként eszembe jut Hoffmann Rózsa államtitkár asszony egyik különös megjegyzése. Nem hajlandó elhinni, mondta valahol, hogy az a tanár, akinek tíz-tizenöt túlórája van egy héten, az tisztességesen el tudja látni a feladatát. Hát, én innen üzenem Hoffmann Rózsának, hogy ez egyáltalán nincs így. Nekem számos tanítványom kapott arany minősítést különféle versenyeken, pedig nulladik órában, vagy éppen szombaton készítettem fel őket.

Szóval a béremelés ellenére marad az utcazenélés. Helyesbítek: szóval a bércsökkenés miatt továbbra is rá lesz szorulva az utcazenélésre.

Igen, folytatom ezt a fajta muzsikálást.

Az emeléssel csökken a kereset
Mészáros Zsolt

Mennyit hoz a konyhára egy-egy utcai koncert?

Itt, Szombathelyen olyan kétezer forint jön össze átlagosan. A szombathelyiek egyébként szívesen adakoznak, megbecsülik az utcazenészt, az meg különösen jólesik, hogy akadnak olyan emberek is, akik szóban is kifejezik az elismerésüket. Nagyon jó érzés azt hallani, hogy, ha csak néhány perc erejéig is, de örömet szereztem valakinek.

Azt mondta az előbb, hogy itt, Szombathelyen kétezer forint körül keres. Ebből az következik hogy máshol is játszik.

Igen, rendszeresen játszom Pápán és Veszprémben, de furulyáztam már Grazban is. Veszprémben a katonai ügyészség előtti terület a kedvenc helyem, ott rendkívüli az akusztika, még az alt furulya mély hangjai is szenzációsan érvényesülnek. A grazi kirándulás is jól sikerült, harmincöt eurót kerestem három óra alatt. Persze azt is fontos ám tudni, hogy egy-egy ilyen - ha szabad így mondanom - fellépés előtt rengeteget kell gyakorolni.

Milyen darabok vannak a repertoárján?

Kizárólag barokk és reneszánsz szerzők művei. Igyekszem minél több szóló darabot előadni, de ezekből meglehetősen keveset írtak furulyára. Úgyhogy muszáj átiratokhoz is nyúlnom.

Beszéljünk egy kicsit az utcazenélés technikai részleteiről is. Kell-e például engedélyt kérni az önkormányzattól? S ha igen, mennyit kell fizetni érte?

Szombathelyen két évvel ezelőtt napi négyszáz forintot kértek egy négyzetméternyi területért, ráadásul az engedélyt a fellépés dátuma előtt egy hónappal meg kellett kérni. Ez elég furcsa eljárás volt, hiszen az ember nem tudhatta, hogy az adott napon milyen idő lesz, zuhog-e például az eső. A mostani szabályokról már nem sokat, jobban mondva semmit sem tudok.

Hogyhogy?

Úgy, hogy nem kérek engedélyt az önkormányzattól. Elvből. Nézze, én befizetem az adómat az államnak, jogkövető polgárnak tartom magamat. De azt nem igazán tudom elfogadni, hogy közterület-használati díjat fizessek azért, mert a Fő téren furulyázom. Mi most egy Fő téri padon ülünk és beszélgetünk, használjuk a közterületet, mégsem kell fizetnünk érte. Mi a különbség a beszélgetés és a furulyázás között?

Nem büntették még meg azért, mert nincs engedélye?

Egyszer feljelentettek a közterület-felügyelők. Azt mondták, vagy fizetek négyezer forint helyszíni bírságot, vagy feljelentenek. A feljelentést választottam, arra gondolva, hogy az önkormányzati meghallgatáson védekezésre is lehetőségem lesz.

S volt lehetősége?

Volt. Elmondtam az illetékes önkormányzati dolgozónak, hogy - bár a látszat ellenem szól - én nem furulyáztam a Fő téren. Éppen a hangszert tisztogattam, s az a furulyaszó, amit a közterület-felügyelők hallottak, a telefonom csengőhangja.

Az illetékes elfogadta ezt a magyarázatot?

Nem büntetett meg, szóbeli feddést kaptam. Mindenesetre azóta egyszer sem szóltak hozzám a közterület-felügyelők, pedig gyakran látom őket errefelé jönni-menni. S itt azért érdemes megjegyezni, hogy tőlünk százhúsz kilométerre nyugatra, például Grazban, mások a szabályok. Ott pillanatok alatt megkapja az engedélyt az utcazenész, s még fizetnie sem kell érte.

Tanár úr, ha valami csoda folytán nagyot javulna az anyagi helyzete, ha felvinné az isten a dolgát, felhagyna az utcazenéléssel?

Nem, egészen biztos vagyok benne. Ha nem is ilyen gyakran, mint most, de egy héten egyszer azért kiállnék a Fő térre. Jól felkészülve, jól begyakorolva. Mert nemcsak a pénz fontos, hanem az is, hogy aki tud, adjon valamit az embereknek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés