„Példát szeretnék mutatni a gyerekeknek” – Polgári engedetlenség a szombathelyi Zrínyi iskolában

A tantestületből 22 tanár nem tartja ma meg az óráit.

Hétfőn reggel a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárai közül 22-en vonultak ki az épület elé, hogy a bejárat előtt egy „A sztrájk alapjog” feliratú molinót tartsanak fel, majd Némethné Mizda Szilvia felolvasta az igazgatónak címzett nyilatkozatot.

Tanársztrájk a Zrínyi Ilona Általános Iskolában
Galériánkért kattintson a képekre!
Mészáros D. Zsolt

Ebben az áll, hogy az iskola tanárai február 21-én polgári elégedetlenségi akcióban vesznek részt, nem veszik fel a munkát, nem tanítanak.

Az akció nem irányul sem az iskolavezetés, sem a tankerület, és főleg nem a diákok ellen, és teljesen mentes politikától.

Tanársztrájk a Zrínyi Ilona Általános Iskolában
Galériánkért kattintson a képekre!
Mészáros D. Zsolt

Tiltakozásuk tárgya a február 11-én megjelent kormányrendelet, amellyel a kormány ellehetetleníti és kiüresíti az esetleges jövőbeli pedagógussztrájkot.

A nyilatkozat felolvasása után lapunk két, az akcióban részt vevő pedagógussal is beszélgetett.

Tanársztrájk a Zrínyi Ilona Általános Iskolában
Galériánkért kattintson a képekre!
Mészáros D. Zsolt

Várnainé Balogh Beáta és Sulyok Tamás elmondta, az akcióban részt vevő pedagógusok a mai nap napon nem tartják meg a kötött óráikat, helyettesítések vannak az iskolában azoknak a diákoknak, aki megjelentek az iskolában.

Azt még nem tudják, hogy a tanulók hány százaléka vesz részt az órákon, valószínűleg lesznek olyanok, akik otthon maradnak szülői igazolással. (A múltkori sztrájk esetén a gyerekeknek mindössze 7,5 százaléka érkezett meg.)

Tanársztrájk a Zrínyiben
Tanári szoba. Galériánkért kattintson a képekre!
olvasó

Azt mondják, a sztrájk ellehetetlenítése mellett arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy Magyarországon jelenleg sérül a gyerekek oktatáshoz való joga, merthogy az ideális körülmények megteremtése a mindenkori kormány feladata volna, amivel adós marad. Emellett égetően szükséges lenne a tanári és tanulói terhek csökkentése és a tanári pálya vonzóvá tétele.

Az akciói indokaként elhangzik még, hogy

„Példát szeretnék mutatni a gyerekeknek”

illetve,

„Hogy tükörbe tudjak nézni".

Az egyelőre még nem tudják, hogy mi fog történni március 16-án, amikorra a pedagógus szakszervezetek általános sztrájkot helyeztek kilátásba.


A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tiltakozó tanárainak közleménye::

Alulírottak, a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárai, 2022 február 21-én, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen és főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Határozottan kijelentjük, hogy a megmozdulásunk teljesen politikamentes.

A tiltakozásban az iskola tantestületéből 22-en veszünk részt.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Szombathely, 2022. február 21.

Baloghné Hadfi Ágnes Benke-Dávid Katalin Cser Ágnes Csonkáné Léránt Andrea Dukai Beáta Eignerné Iván Judit Ékes Erika Gerlachfalvy Csilla Hajós Gabriella Kovács Georgina Kopácsiné Kovacsics Lilla Mihalovits Nándor Novákné Poós Éva Némethné Mizda Szilvia Németh Tamás Ódorné Milisits Krisztina Sulyok Tamás Szalai-Novák Anikó Szabóné Tölgyesi Anita Szijártó Ágnes Szieberné Dávid Adél Várnainé Balogh Beáta
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video