Pénteken Szombathelyen is látható lesz a napfogyatkozás – szemüvegeket fel!

Március 20-án ismét részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk. Ezúttal a napkorong közel 60 százalékát takarja majd ki a Hold.

Nem leszünk olyan szerencsések, mint az Atlanti-óceán északi vidékein élők, hisz őket a természet egy teljes napfogyatkozással ajándékozza meg pénteken. De azért nálunk is lesz mit fürkészni az égen, hisz a Nap majdnem 60 százaléka tűnik majd el. A jelenség Szombathelyen 9:35-től lesz látható, a fogyatkozás maximumát az előrejelzések szerint 10:44-kor éri el, és egészen 11:56-ig csodálhatjuk a fogyatkozó égitestet.

77%-os napfogyatkozás 2011-ből
Mészáros Zsolt

Utoljára 2011. január 4-én figyelhettük meg a nem mindennapi jelenséget, melyet egyik fotósunk meg is örökített . Akkor mindössze a Nap 20 százaléka maradt takarás nélkül. Pozitívum viszont, hogy az akkori időjáráshoz képest most pénteken kedvezőbb lesz a helyzet. Ha minden igaz, ezúttal nem kell sem a felhőkkel, sem a köddel küzdenünk. Érdemes tehát a délelőtti órákban az eget kémlelni, de szigorúan csak szűrőkön keresztül. A legjobb egyébként az erre a célra kifejlesztett szemüveg.

A NASA előrejelzései szerint Európában legközelebb 2026. augusztus 12-én lesz gyűrűs napfogyatkozás. Ezután pedig 2075. július 13-án gyűrűs, 2081. szeptember 3-án teljes, 2082. február 27-én több mint 90%-os, és 2093. július 23-án ismét gyűrűs fogyatkozás örvendezteti meg a következő generációt.

Távcsöves bemutatást szerveznek Szombathelyen

2015. MÁRCIUS 20-án, pénteken látható az évtized utolsó jelentős takarású és jól megfigyelhető részleges napfogyatkozása. A következő jelentős takarású fogyatkozásra 2026-ig kell várnunk. E jelentős esemény kapcsán a Gothard Csillagászati Egyesület a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán működő Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóba (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) távcsöves bemutatást szervez.

A helyszínen a látogatók napszűrős távcsővel, speciális Hidrogén-alfa távcsővel, valamint távcsöves napkivetítéssel, Camera Obscurával és speciális napmegfigyelő szemüvegekkel nézhetik meg a jelenséget. Látogatóink a csillagvizsgáló Hidrogén-alfa távcsövén át megfigyelhetik, ahogyan a Hold a Nap légkörét és protuberanciáit elfedi, amely vizuális távcsővel egyáltalán nem látható.

A jelenség során - a bemutatások mellett - tudományos mérések is készülnek, többek között a Naplégkör átmérőjét fogjuk mérni, valamint gimnáziumi (Nagy Lajos Gimnázium) és egyetemista diákok a jelenség hatására végbemenő hőmérsékletcsökkenés mérésében segítenek be.

A jelenség délelőtt nagyjából 9:30-tól 12:00 óra között látható, a csillagvizsgálóban is ezen időintervallumban várjuk az érdeklődőket. A program e-flyerét mellékeltem levelemhez.

További kérdések és információk esetén kérem, keressenek bizalommal elérhetőségeimen. Önöket és munkatársaikat szívesen látjuk a bemutatáson.

Borult idő esetén a program elmarad.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű