Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pénteken Szombathelyen is látható lesz a napfogyatkozás – szemüvegeket fel!

Március 20-án ismét részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk. Ezúttal a napkorong közel 60 százalékát takarja majd ki a Hold.

Nem leszünk olyan szerencsések, mint az Atlanti-óceán északi vidékein élők, hisz őket a természet egy teljes napfogyatkozással ajándékozza meg pénteken. De azért nálunk is lesz mit fürkészni az égen, hisz a Nap majdnem 60 százaléka tűnik majd el. A jelenség Szombathelyen 9:35-től lesz látható, a fogyatkozás maximumát az előrejelzések szerint 10:44-kor éri el, és egészen 11:56-ig csodálhatjuk a fogyatkozó égitestet.

77%-os napfogyatkozás 2011-ből
Mészáros Zsolt

Utoljára 2011. január 4-én figyelhettük meg a nem mindennapi jelenséget, melyet egyik fotósunk meg is örökített . Akkor mindössze a Nap 20 százaléka maradt takarás nélkül. Pozitívum viszont, hogy az akkori időjáráshoz képest most pénteken kedvezőbb lesz a helyzet. Ha minden igaz, ezúttal nem kell sem a felhőkkel, sem a köddel küzdenünk. Érdemes tehát a délelőtti órákban az eget kémlelni, de szigorúan csak szűrőkön keresztül. A legjobb egyébként az erre a célra kifejlesztett szemüveg.

A NASA előrejelzései szerint Európában legközelebb 2026. augusztus 12-én lesz gyűrűs napfogyatkozás. Ezután pedig 2075. július 13-án gyűrűs, 2081. szeptember 3-án teljes, 2082. február 27-én több mint 90%-os, és 2093. július 23-án ismét gyűrűs fogyatkozás örvendezteti meg a következő generációt.

Távcsöves bemutatást szerveznek Szombathelyen

2015. MÁRCIUS 20-án, pénteken látható az évtized utolsó jelentős takarású és jól megfigyelhető részleges napfogyatkozása. A következő jelentős takarású fogyatkozásra 2026-ig kell várnunk. E jelentős esemény kapcsán a Gothard Csillagászati Egyesület a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán működő Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóba (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) távcsöves bemutatást szervez.

A helyszínen a látogatók napszűrős távcsővel, speciális Hidrogén-alfa távcsővel, valamint távcsöves napkivetítéssel, Camera Obscurával és speciális napmegfigyelő szemüvegekkel nézhetik meg a jelenséget. Látogatóink a csillagvizsgáló Hidrogén-alfa távcsövén át megfigyelhetik, ahogyan a Hold a Nap légkörét és protuberanciáit elfedi, amely vizuális távcsővel egyáltalán nem látható.

A jelenség során - a bemutatások mellett - tudományos mérések is készülnek, többek között a Naplégkör átmérőjét fogjuk mérni, valamint gimnáziumi (Nagy Lajos Gimnázium) és egyetemista diákok a jelenség hatására végbemenő hőmérsékletcsökkenés mérésében segítenek be.

A jelenség délelőtt nagyjából 9:30-tól 12:00 óra között látható, a csillagvizsgálóban is ezen időintervallumban várjuk az érdeklődőket. A program e-flyerét mellékeltem levelemhez.

További kérdések és információk esetén kérem, keressenek bizalommal elérhetőségeimen. Önöket és munkatársaikat szívesen látjuk a bemutatáson.

Borult idő esetén a program elmarad.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra