Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jó az nekünk, ha már a politikusaink is performansszal üzengetnek egymásnak?

Mekkora a hatása egy ilyen előadásnak?

„A performansz az angol előadás szó magyarosított írásmódja. Ahogy a szó jelentése is utal rá, a performanszművészet az alkotás előadása, illetve az előadás maga az alkotás” – definiálja a szót az alkotomuveszet.hu.

És miért írtuk ezt ide?

Mert Bana Tibor, Vas megye független országgyűlési képviselője hétfőn performansszal egybekötött sajtótájékoztatót tartott a szombathelyi Fő téren; a téma a vendéglők újranyitása volt.

A képviselő szerint nonszensz, hogy míg a hipermarketekben, bevásárlóközpontokban egymás hegyén-hátán hömpölyög a tömeg, addig egy kávézó a legszigorúbb járványügyi óvintézkedések betartása mellett sem nyithat ki.

Rába Kálmán megyei közgyűlési és kőszegi önkormányzati képviselő – ezen a tájékoztatón elsősorban felszolgáló – arról számolt be, hogy több 10 ezer család kerül egyre nehezebb helyzetbe, és ha a kormány továbbra sem hajlandó foglalkozni a vendéglátók ügyével, sokan akkor is képtelenek lesznek újranyitni, amikor már lehetne.

A kormány 50 százalékos bértámogatása Rába Kálmán szerint azért nem működik, mert eszerint ha egy munkavállaló minimálbérre van bejelentve, annak a felét kapja meg a kormánytól, a másik felét a munkaadónak kéne kifizetni, csakhogy bevétel nélkül ez lehetetlen.

Bana Tibor és Rába Kálmán emiatt arra kéri a kormányt, hogy mihamarabb, lehetőleg egy-két héten belül engedje meg a vendéglátóhelyeknek a nyitást.

Végezetül pedig jöjjön a performansz

A beígért előadásról a résztvevők majdnem megfeledkeztek. Bana Tibor már elköszönt a nézőktől, mikor Rába Kálmán „még röviden” annyit hozzátett, hogy szeretne felszolgálni egy kis ásványvizet a Fő téren, hogy ezzel képletesen munkába álljon.

Performansz ide vagy oda, sajnos azt érezzük, hogy ettől az égvilágon semmi sem fog változni. Nem mintha elhangzott volna valami új, de ha mégis elhangzott volna, egy kis elégedetlenkedés és szimbolikus ásványvíz felszolgálás édeskevés ahhoz, hogy nyomást gyakoroljunk a kormányra.

Ha pedig mint műalkotást, előadást kéne értékelni a performanszt, akkor sajnos azt kell mondanunk, hogy nem volt túl maradandó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra