Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nosztalgiázzon az egykori rendezvények plakátjai közt

Az idén elmaradt szombathelyi rendezvények korábbi plakátjaiból tart kiállítást a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár már évtizedek óta rendületlenül gyűjti azokat a plakátokat, amik valaha ki voltak ragasztva Szombathely utcáin.

Molnár Andrea, a kiállítás egyik szervezője elmondta, hogy több tízezer plakát, szórólap és brossúra duzzasztja a könyvtár gyűjteményét, ezekből válogatták ki azt a néhányat, amik most bekeretezve kikerültek a falra.

Molnár Andrea, a kiállítás szervezője mutatta be a kiállított darabokat
Kiss Tamás

A kiválogatott darabok olyan szombathelyi rendezvények régebbi plakátjai, amik idén a járvány miatt elmaradtak – tette hozzá Molnár Andrea.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a Savaria Nemzetközi Táncverseny és az Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvtári Napok több plakátja került be a válogatásba.

A falra azonban még a kiválogatott plakátok közül sem mind került ki. Némelyik a mérete miatt, mások grafikailag nem illeszkedtek az összképbe, megint mások túlságosan hasonlítottak társaikra.

A kiválogatott, de ki nem állított plakátokat is megtekinthetik a látogatók, ha a könyvtár második emeletén – a kiállítás helyszínén – megkéri a könyvtár egyik munkatársát, hogy mutassa meg az extrákat.

Az extra darabokat is megnézhetjük, vagy akár kézbe is vehetjük őket
Kiss Tamás

A legtöbb plakát amellett, hogy információt ad át egy-egy eseményről, önálló grafikai alkotás is. Ezért szoktunk itt a könyvtárban néha plakátkiállítást rendezni. Miután elmúlt az esemény, megszűnik a plakát aktuális adathordozó szerepe, de ettől a műalkotás jellegét még nem veszti el – mesélt a kiállításról a szervező.

A legrégebbi plakát egy 67-es táncbajnokságot hirdetett
Kiss Tamás

Sokan talán nem tudják, de a könyvtárak valójában nem csak könyveket, hanem a nyomtatott sajtó példányait, hanglemezeket, CD-ket, kazettákat, vagy – mint a Berzsenyi esetében – plakátokat is archiválnak.

A kiállítás szeptember 26-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható. Ha valaki kíváncsi a ki nem került darabokra is, Molnár Andreát, vagy Spiegler-Kutasi Nikolettát keresse.

Nem csak a plakátok témája, de a grafikai megoldások is szerepet játszottak az elrendezésben
Kiss Tamás

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra