Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem jött volna össze a plakáttörvény kétharmaddal, ezért a Fidesz fogta magát, és mindent megkerülve átnyomta azt

A minden alatt azt kell értenünk, hogy végül egy mindössze 50 százalékos többséget igénylő törvényhez csapta hozzá. Ez alkotmányos aggályokat is felvet.
Képviselők szavaznak a plakáttörvényről az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2017. június 23-án.
MTI / Koszticsák Szilárd

Ha nem megy ésszel, majd megy erővel - valami ilyesmit gondolhatott a nagyobbik kormánypárt, amikor már látszott, hogy a pénteki parlamenti szavazásra sem tudják megteremteni a szükséges kétharmadot, ami a Jobbik őket támadó plakátkampányának ellehetetlenítését célzó törvényükhöz kellett volna.

Így végül egy teljesen váratlan és egészen hihetetlen fordulattal, a településkép védelméről szóló törvény módosításával verték át a Tisztelt Házon a plakáttörvényt.

Az Áder János által megfontolásra visszaküldött jogszabály módosítását 123 igen és 68 ellenzéki nem szavazattal fogadta el a parlament.

Az új passzusok előírják a kötelező listaáras plakáthely-beszerzést a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek, továbbá a plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi.

Ha valaki eltérne a listaártól, azt csak EU-s nyílt közbeszerzési eljárással teheti meg.

Ők lopnak, ti dolgoztok - a plakátok, amik felhúzták a Fideszt
Nyugat.hu

A plakáttörvényt elsősorban a Jobbik országszerte, Simicska Lajos plakáthelyein felbukkanó óriásplakátjai miatt erőltette ennyire a Fidesz. Ezek a nagyméretű hirdetések egyébként reklámszakmai szempontból is eléggé ütősre sikerültek, egy egyszerű, azonnal értelmezhető üzenettel (lásd az előző képen). Nem csodálkozunk, hogy ennek minél előbb elejét akarták venni.

Alkotmányellenes húzás

A gond viszont az, hogy - amint arra alkotmányjogászok is figyelmeztettek korábban -, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról sarkalatos törvény rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az Alaptörvény szerint ezt csak kétharmaddal lehet elfogadni. A Fidesz mégis besuvasztotta ezt egy gyengécskébb törvénybe , amihez így már nem kellett ez a masszívabb többség. Pedig a módosítás nagyon is érinti a kampányoló pártok gazdálkodását, így ez a húzás alkotmányellenes.

A Jobbik ezért máris jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, miután a Fidesz "lábbal tiporta" az Alaptörvényt. Volner János szerint a mostani vita tétje, hogy

mi lesz a demokráciával, hogy Orbán Viktor keresztülviheti-e "diktátor módon" az akaratát.

És mi volt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetőjének reakciója? Az, hogy az ellenzék nem hajlandó a pártok feketefinanszírozásának rendszerét felszámolni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra