Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Plébános vert kézbesítőt Győrváron

Nem hétköznapi verés helyszíne volt a megyehatáron fekvő vasi falu, Győrvár. A helyi plébános lelökte a biciklijéről a postai kézbesítőt, majd az árokba esett emberre rátérdelt és csépelni kezdte. Mindkét féllel beszéltünk. Képes beszámoló.

Megtámadott kézbesítő

A vasvári kapitányságra fél tizenegykor futott be a hívás: munkavégzés közben megtámadták és megverték a posta egyik kézbesítőjét Győrváron . Ezt maga a sértett jelentette be. Az ügyeletes azt is megtudhatta, hogy a támadó a falu plébánosa. A rendőrök azonnal a helyszínre indultak, ahol kiderült, nem ízetlen tréfáról van szó. Az 58 éves Tóth Ferenc bevérzett szemmel, vörös, feldagadt halántékkal és zúzott lábsérülésekkel fogadta a kiérkező járőröket. A férfit mentő szállította a szombathelyi kórházba, ahol alaposan megvizsgálták.Úgy tudjuk, a kézbesítő nem szenvedett súlyos sérüléseket.

"Így ütötte a halántékomat..."
"Így ütötte a halántékomat..."
Tánczos Mihály

Keresztény Élet helyett Szabad Föld

A győrvári postai kézbesítővel a Markusovszky kórház sürgősségi tömbjében találkoztunk. A férfi feldúltan mesélte, mi történt vele délelőtt. Krimibe illő lehetett, ahogy a világos Suzuki lefékezett a Béri Balogh Ádám utcán tekerő kézbesítő mellett, majd kiugrott belőle a falu plébánosa, Dóka Ferenc és annak házvezetőnője. A pap gondosan levette a kerékpáron ülő kézbesítő szemüvegét, átadta a házvezetőnőnek, majd határozott mozdulattal fellökte a férfit, aki beesett az árokba. A plébános utána vetette magát, rátérdelt és elkezdte csépelni a fejét.

Dóka Ferenc, győrvári plébános - Bánja, amit tett, de hónapokig gyűlt benne a feszültség
Dóka Ferenc, győrvári plébános - Bánja, amit tett, de hónapokig gyűlt benne a feszültség
Tánczos Mihály

Tíz-tizenötször üthetett meg, közben pedig szidott. Szemétnek, mocsoknak nevezett. Végül a házvezetőnője húzta le rólam, de még akkor is belerúgott a lábamba. Az egész úgy kezdődött, hogy ma először vittem a plébániára Szabad Föld újságot. Amikor a helyettesem dolgozott, akkor állítólag Dóka Ferenc lemondta a Keresztény Élet című katolikus hetilapot és ő, vagy valaki más megrendelte a nevére a Szabad Földet . Délelőtt a levelek mellett a házvezetőnőnek odaadtam az újságot és indultam tovább. Nem sokkal később kiabált utánam, hogy rossz újságot adtam nekik. Visszamentem tisztázni a helyzetet és megmutattam a kinyomtatott listát, hogy bizony az övék a Szabad Föld. Eddig hármat vittem ki a faluban, az övék a negyedik. A plébános már akkor elég ingerült volt. Mentem tovább dolgozni, amikor kb. kilenc házzal arrébb mellém hajtott és megvert

– mesélte a kézbesítő, aki korábban sekrestyésként is dolgozott, de elbocsátották.

A plébánia Györváron
A plébánia Györváron
Tánczos Mihály

Volt nézeteltérésük

A nyugat.hu kérdésére Tóth Ferenc elismerte, volt korábban nézeteltérése a plébánossal, de ez senkit nem jogosít fel arra, hogy ilyen módon vegyen elégtételt, mondta a férfi. A kézbesítőt 10 év alatt még senki nem támadta meg szolgálati helyén, Győrváron. A kézbesítő 1959. januárja óta templom közelében tevékenykedett, sekrestyés édesapja mellett. Eleinte helyettesítette felmenőjét, majd maga is sekrestyés lett. Hét papot szolgált ki, elmondása szerint. 2007. elején Dóka Ferenc leváltotta az egyházközségi képviselőségből, a sekrestyésségből és a karitasz éléről. Szerinte ugyanis közvetve, vagy közvetlenül Tóth Ferenc részt vett egy betörésben, amely a plébániát károsította meg. A jelenlegi kézbesítő azonban ezt abszurdnak tartja, hiszen milliós felújításokat is levezényeltek és mindig fillérre elszámoltak.

Itt verte a győrvári plébános a postai kézbesítőt, a haragosát
Itt verte a győrvári plébános a postai kézbesítőt, a haragosát
Tánczos Mihály

A plébános megkönnyebbült

A győrvári plébánián nem találtuk meg Dóka Ferencet, csak a házvezetőnővel tudtunk beszélni. Tőle tudtuk meg, hogy a plébános Oszkóba ment, az idősek otthonába. Valóban ott találtuk. A plébános egy pillanatig sem visszakozott, készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Egy személyes ellentét lecsapódása volt a mai eset. Tóth Ferenc, mint elbocsátott sekrestyés már hónapokkal ezelőtt kijelentette, hogy nem nyugszik, amíg engem idegileg ki nem készít. Hát sikerült neki. Az újsággal kapcsolatos keveredés csak kihozta belőlem a legrosszabbat, de nem ez volt az alapja. Biztosan indul ellenem eljárás, de még nem tudok róla. Állok elébe. Nem helyeslem a saját magatartásomat, de minden emberből ki lehet hozni az agresszívet. Nagyon sajnálom, ami történt. Hónapok óta érett és megmondom őszintén, hogy pszichikailag megkönnyebbülést jelentett számomra. A köztünk lévő ellentét nagyon megviselt lelkileg. A kézbesítő mindent elkövetett, hogy engem elüldözzön és kikészítsen. A hátam mögött áskálódott, ellenem hangolta az embereket, feljelentgetett a püspökségen. A mai az utolsó csepp volt a pohárban

– merült el gondolataiban Dóka Ferenc plébános.

A megtámadott képviselő a kórház sürgősségi tömbjében
A megtámadott képviselő a kórház sürgősségi tömbjében
Tánczos Mihály

Bűncselekmény miatt indult eljárás

Megkerestük a Vasvári Rendőrkapitányságot is. Maxim László, a bűnügyi osztály vezetője megerősítette, hogy a kézbesítő tett bejelentést, amit a rendőrök ellenőriztek és valósnak találtak. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult nyomozás. A rendőrök egyelőre nem tudnak bővebb felvilágosítást adni, hiszen még a sértettet sem hallgatták ki érdeklődésünk időpontjáig, mivel az orvosok vizsgálták.

A Szabad Föld válasza

A Keresztény Élet helyett kapott Szabad Föld volt a gyújtószikra egy elmérgesedett vitában. A verekedésbe torkolló tévedést kiváltó újság szerkesztősége is érdeklődve hallgatta a híreket és nem késlekedtek a válaszlépéssel sem.

Egy a bűnünk: rosszkor voltunk rossz helyen. A bűnbocsánat mégsem ránk vár. Talán a feloldozás érdekében mégis tehetünk valamit: meglepjük a plébániát egy Szabad Föld-előfizetéssel. Mert ha postást nem is, de egy-két estét érdemes „elverni” velünk…

– tudtuk meg a szerkesztőségtől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra