Morgolódás Szombathelyért – meg a magyar településekért

Miért lettek ilyenek az utak, a házak, a parkok?

/

letöltés 80.72MB
Miért lettek ilyenek az utak, a házak, a parkok? Mi hiányzik az emberekből, a törvényekből? Mit tehetsz te azon kívül, hogy megöntözöd a házad előtti fát? Podcast Kalocsai Péter történésszel, civil városvédővel.

Ha most pontosan akarnánk megnevezni podcastunk vendégét, azt kellene írnunk: Dr. Kalocsai Péter, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanszékvezetője, egyetemi docens. Nekem hajdani iskolatársam, a szombathelyi villamos kutatója, a város civil ellenőre és védője. Ezúttal arról beszélgettünk közel egy órán keresztül, hogy:

 • Mit látsz, amikor megérkezel Szombathelyre? Mi nem működik a Zanati út – Szent Márton utca – Thököly utca tengelyben?
 • Mit szeretünk Szombathelyben? Milyen jó új beruházások születtek? Miért jó végigmenni a Romkert feletti sétányon, mit rontottak el a Berzsenyi tér felújításnál és miért szeretjük jobban a fapadokat, mint a fémeket? Jó ötlet-e áttelepíteni az autóbusz-pályaudvart a vonatállomásra?
 • Miért nem a Déli pályaudvarra vonatozhatunk a Keleti helyett, és hogyan sikerült elérni, hogy 30 év alatt sem csökkent egy-két percnél többet a menetidő Szombathely és Budapest között?
 • Hogyan herdáljuk el a közpénzt, amikor nagy összegekből növényeket ültetünk, majd azokat nem öntözzük, nem gondozzuk? Éljenek azok a szombathelyiek, akik vigyáznak rá és gondozzák saját környezetüket!
 • Hova tűnnek a régi házak díszei a szigeteléskor, és milyen csúnya tud lenni rajtuk a sokfélére kicserélt ablak?
 • Egyébként meg milyen jó lenne egy városőr, aki térképpel a kezében szisztematikusan járja a várost, jelenti a csatornából kinőtt fákat, az üres virágtartókat, a széttört padokat. No és hallgat is rá valaki…
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast