Elviselhetetlen a zaj és állandóan száll a por az építkezés miatt

Celldömölk egyik családi házas övezetének közepén épít új üzemet a König. A zaj miatt időnként aludni sem tudnak a környéken.

 • Néhány hete kezdődött az építkezés a König Maschinen Sütőipari Gépgyártó Kft. területén Celldömölkön a Radnóti utcában.
 • Egy új gyártócsarnokot húznak fel a családi házas övezetben.
 • Volt, hogy éjjel fél kettőkor csiszolták a padlót.
 • Ez olyan hangos művelet, hogy még nappal is elviselhetetlen, éjjel aludni mellette pedig egyenesen lehetetlen.
 • A lakók szerint a gyár miatt jelentősen csökkent az ingatlanjaik értéke.
 • Csütörtökön lakossági fórumot tartanak az ügyben.
 • Csörömpölés, kalapálás, gépek zúgása – mi magunk is kaptunk bőven az építkezéssel járó zajokból szerda délelőtt, a máskor csendes celldömölki utcában. Az építkezéstől távolabb élők számára különösebb gondot nem okoz a zaj, azonban szép számban élnek közvetlenül mellette. Ők egész másként gondolják.

  Gyárépítés egy celldömölki családi házas övezetben
  Anya és fia: Lászlóné Gurály Antia, László István. Közvetlenül a házuk mellé épül a gyár.
  Bonyhádi Zoltán

  Például László István és családja. Ők hat méterre laknak az épülő üzemcsarnoktól. A több mint 20 méter magas szerkezet mellett szinte eltörpül az egy szintes házuk. Tíz hete született meg a kisfiuk. Hiába van jó idő, a kertbe még nem tudták kivinni – a por és a hangzavar miatt pedig valószínűleg ezen a nyáron nem is fogják.

  Ezen túl több problémájuk is van az építkezéssel: egyrészt "kaptak" egy több mint 2 méter magas, tömör kerítést a telekhatárra. Másrészt úgy gondolják, hogy az előírtnál közelebb húzták fel a csarnokot a telekhatár mellé. László István szerint az év egyik felében búcsút inthetnek a napsütésnek a kertjük, üzem felőli részén. Mind közül a legfájóbb az, hogy a tavaly februárban vásárolt ingatlanjuk értéke jelentősen csökkent azzal, hogy egy gyár épült mellé.

  Gyárépítés egy celldömölki családi házas övezetben
  A kert teljes hosszán élvezhetik a gyár-panorámát.
  Bonyhádi Zoltán

  Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor több éjszaka sem tudtak aludni az elviselhetetlen zaj miatt. Tiltakoztak, de akkor már késő volt. A terveket elfogadták, az építési engedélyt kiadták még azelőtt, hogy ők egyáltalán odaköltöztek volna. Amikor megvették a telket, az eladó nem számolt be nekik részletesen arról, hogy mi készül a szomszédban. Annyit sikerült elérniük, hogy Celldömölk jegyzője kötelezte a kivitelezőt arra, hogy a nagy zajjal járó munkákat napközben végezzék.

  Miközben a 20 méteres üzemcsarnok árnyékában beszélgetünk, a kertkapunál megjelent a beruházás felelős tervezője és kivitelezője, Kiniczky István. Így végül keresnünk sem kellett, hogy kiderüljön: várhatóan október közepéig tart az építkezés. Azt mondta, mindent a hatóság által jóváhagyott terveknek megfelelően csinálnak és arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb legyen a zaj. A legnagyobb hangerőt az ipari padló csiszolása okozza – tette hozzá. Majd néhány perccel később kijelentette: nem gondolták volna, hogy az éjjeli órákra csúszó csiszolás olyan hangos lesz, ami zavarja az itt élőket.

  Ha tudták, hogy a padló csiszolása egy hangos tevékenység, akkor miért nem gondolták, hogy akkor is hangos lesz, ha éjjel csinálják? – hiába próbáltuk kideríteni. Az viszont kiderült, technológiai oka volt az éjjeli munkának: a frissen lefektetett beton akkor kötött meg annyira, hogy csiszolni kellett. Ezt a munkafolyamatot csak a beton bizonyos állapotában lehet elvégezni, így nem lehetett reggelre halasztani.

  Gyárépítés egy celldömölki családi házas övezetben
  Gyár épül a családi házas övezetben.
  Bonyhádi Zoltán

  Kiniczky István hozzátette: a jegyző utasítására átszervezték az építkezés menetét. Előbb helyre tetszik az ablakokat, és csak a csarnok lezárása, azaz hangszigetelése után folytatják a nagy zajjal járó munkákat. Arra a kérdésünkre azonban nem kaptunk választ, hogy az ablakok milyen mértékben csökkentik a zajterhelést. Ahogy azt sem tudtuk meg, hogy a csarnok kellő távolságra van-e a telekhatártól – erre csak annyit mondott, hogy az éppen oda épült, ahol a jóváhagyott terveken szerepel.

  A László család szeretné, hogy ha már úgyis egy jókora monstrum mellett kell élniük, akkor a telekhatáron a palánk helyett valódi zajvédő fal épülne. Ezen kívül szeretnék, ha a cég valamilyen módon kártalanítaná őket az ingatlan értékcsökkenése miatt. Az utcában másokat megkérdezve egyöntetűnek tűnik a vélemény, hogy a csarnoknak kereshettek volna jobb helyet is. Az emberek nem értik miért engedtek üzemet építeni a családi házak közé. Csütörtökön lakossági fórum lesz Celldömölkön az ügyben.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet