Elviselhetetlen a zaj és állandóan száll a por az építkezés miatt

Celldömölk egyik családi házas övezetének közepén épít új üzemet a König. A zaj miatt időnként aludni sem tudnak a környéken.

 • Néhány hete kezdődött az építkezés a König Maschinen Sütőipari Gépgyártó Kft. területén Celldömölkön a Radnóti utcában.
 • Egy új gyártócsarnokot húznak fel a családi házas övezetben.
 • Volt, hogy éjjel fél kettőkor csiszolták a padlót.
 • Ez olyan hangos művelet, hogy még nappal is elviselhetetlen, éjjel aludni mellette pedig egyenesen lehetetlen.
 • A lakók szerint a gyár miatt jelentősen csökkent az ingatlanjaik értéke.
 • Csütörtökön lakossági fórumot tartanak az ügyben.
 • Csörömpölés, kalapálás, gépek zúgása – mi magunk is kaptunk bőven az építkezéssel járó zajokból szerda délelőtt, a máskor csendes celldömölki utcában. Az építkezéstől távolabb élők számára különösebb gondot nem okoz a zaj, azonban szép számban élnek közvetlenül mellette. Ők egész másként gondolják.

  Gyárépítés egy celldömölki családi házas övezetben
  Anya és fia: Lászlóné Gurály Antia, László István. Közvetlenül a házuk mellé épül a gyár.
  Bonyhádi Zoltán

  Például László István és családja. Ők hat méterre laknak az épülő üzemcsarnoktól. A több mint 20 méter magas szerkezet mellett szinte eltörpül az egy szintes házuk. Tíz hete született meg a kisfiuk. Hiába van jó idő, a kertbe még nem tudták kivinni – a por és a hangzavar miatt pedig valószínűleg ezen a nyáron nem is fogják.

  Ezen túl több problémájuk is van az építkezéssel: egyrészt "kaptak" egy több mint 2 méter magas, tömör kerítést a telekhatárra. Másrészt úgy gondolják, hogy az előírtnál közelebb húzták fel a csarnokot a telekhatár mellé. László István szerint az év egyik felében búcsút inthetnek a napsütésnek a kertjük, üzem felőli részén. Mind közül a legfájóbb az, hogy a tavaly februárban vásárolt ingatlanjuk értéke jelentősen csökkent azzal, hogy egy gyár épült mellé.

  Gyárépítés egy celldömölki családi házas övezetben
  A kert teljes hosszán élvezhetik a gyár-panorámát.
  Bonyhádi Zoltán

  Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor több éjszaka sem tudtak aludni az elviselhetetlen zaj miatt. Tiltakoztak, de akkor már késő volt. A terveket elfogadták, az építési engedélyt kiadták még azelőtt, hogy ők egyáltalán odaköltöztek volna. Amikor megvették a telket, az eladó nem számolt be nekik részletesen arról, hogy mi készül a szomszédban. Annyit sikerült elérniük, hogy Celldömölk jegyzője kötelezte a kivitelezőt arra, hogy a nagy zajjal járó munkákat napközben végezzék.

  Miközben a 20 méteres üzemcsarnok árnyékában beszélgetünk, a kertkapunál megjelent a beruházás felelős tervezője és kivitelezője, Kiniczky István. Így végül keresnünk sem kellett, hogy kiderüljön: várhatóan október közepéig tart az építkezés. Azt mondta, mindent a hatóság által jóváhagyott terveknek megfelelően csinálnak és arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb legyen a zaj. A legnagyobb hangerőt az ipari padló csiszolása okozza – tette hozzá. Majd néhány perccel később kijelentette: nem gondolták volna, hogy az éjjeli órákra csúszó csiszolás olyan hangos lesz, ami zavarja az itt élőket.

  Ha tudták, hogy a padló csiszolása egy hangos tevékenység, akkor miért nem gondolták, hogy akkor is hangos lesz, ha éjjel csinálják? – hiába próbáltuk kideríteni. Az viszont kiderült, technológiai oka volt az éjjeli munkának: a frissen lefektetett beton akkor kötött meg annyira, hogy csiszolni kellett. Ezt a munkafolyamatot csak a beton bizonyos állapotában lehet elvégezni, így nem lehetett reggelre halasztani.

  Gyárépítés egy celldömölki családi házas övezetben
  Gyár épül a családi házas övezetben.
  Bonyhádi Zoltán

  Kiniczky István hozzátette: a jegyző utasítására átszervezték az építkezés menetét. Előbb helyre tetszik az ablakokat, és csak a csarnok lezárása, azaz hangszigetelése után folytatják a nagy zajjal járó munkákat. Arra a kérdésünkre azonban nem kaptunk választ, hogy az ablakok milyen mértékben csökkentik a zajterhelést. Ahogy azt sem tudtuk meg, hogy a csarnok kellő távolságra van-e a telekhatártól – erre csak annyit mondott, hogy az éppen oda épült, ahol a jóváhagyott terveken szerepel.

  A László család szeretné, hogy ha már úgyis egy jókora monstrum mellett kell élniük, akkor a telekhatáron a palánk helyett valódi zajvédő fal épülne. Ezen kívül szeretnék, ha a cég valamilyen módon kártalanítaná őket az ingatlan értékcsökkenése miatt. Az utcában másokat megkérdezve egyöntetűnek tűnik a vélemény, hogy a csarnoknak kereshettek volna jobb helyet is. Az emberek nem értik miért engedtek üzemet építeni a családi házak közé. Csütörtökön lakossági fórum lesz Celldömölkön az ügyben.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet