Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Versek modern zenei köntösben – Új projektbe vágott bele a vasi Polgár Patrik

1 vers, 1 zeneszerző, 1 énekes, 1 zenei producer. Ez a Poem Project.

A Vas megyei Polgár Patrik új zenei formációt indított útjára a költészet napja alkalmából, mely a Poem Project nevet kapta. A csapat fix tagja zeneszerzőként Patrik, hozzá csatlakozik majd mindig egy-egy énekes és zenei producer. A projekt érdekessége, hogy modern hangszereléssel dolgoznak fel ismert vagy éppen kevésbé ismert magyar verseket.

„Sosem kedveltem igazán a verseket. Talán azért mert a legtöbb kötelező volt az iskolában, s ezeket rendszerint kívülről tudni is kellett. Meg talán azért sem, mert azokban az időkben más jobban foglalkoztatott” – kezdi Patrik.

De mint mondja, változik a világ és időnként mi is változunk vele. Egy esős délutánon ugyanis unalmában a kezébe vett egy verseskötetet és ebben a pillanatban el is indult valami. Rájött ugyanis, hogy a versek elég klassz alkotások. Nevelnek, tanítanak és bennük van a művészet legfőbb lényege: a szabadon értelmezhetőség, vagyis a mondanivaló mindenkinek lehet más és más.

Mesics Attila

Azóta pedig gyakran csinál a kedvenc verseiből komplett dalokat, de most az új projekt keretében inkább olyanokra esik a választása, melyeket még senki sem zenésített meg. Próbál minél több művészt becserkészni, de nem tagadja, vannak olyanok, akikkel szívesen dolgozna több dalon. Sőt, már van is egy-két olyan előadó a tarsolyában, akikkel két dalt is leegyeztettek.

„Szeretném megmutatni mindenkinek, hogy a versek is lehetnek kellően tartalmasak és megfelelhetnek a 21. századi embereknek, még talán azoknak is, akik ugyanabban a cipőben eveznek, mint én akkor az iskolában” – meséli.

Hogyan lesz a versből dal?

Minden a versből indul ki, Patrik esetében pedig alapvetően abból, hogy tetszik-e neki vagy sem. Ha igen, akkor jön az egyik legnehezebb feladat: a szöveg átformálása. Azt mondja, bátran szokott bánni a szövegekkel, néha ugyanis elkerülhetetlen, hogy az ember belenyúljon, szimplán csak azért, mert van hogy a dal és az énekelhetőség is szükségessé teszi.

Nem fűz hozzá új részeket vagy ír át gondolatokat. A legvadabb verzió is abban merül ki, hogy szimplán van olyan sor, amit kihagy, vagy esetleg egy-egy gondolat, amit megismétel. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a vers üzenete, mondanivalója ne csorbuljon.

Ha kész pedig a szöveg, jöhet a zeneírás. Mivel Patrik alapvetően gitáron játszik, a zenék alapjait is ezen a hangszeren készíti el. Ha megvan a zenei alap, kitalálja az ének dallamát, aztán billentyűn feljátssza a díszítéseket, kiegészítéseket, minden olyan ötletet, amit még el tudna képzelni a dalban. Ha nagyjából ez összeállt, akkor gördül tovább a folyamat a zenei producernek, amíg pedig nála pattog a labda, döntenek az énekesről is és jöhet a demó, majd pedig a végső változat.

Janus Pannonius az első

A Poem Project bemutatkozó dala Janus Pannonius Önmagáról című verse lett. Bár azt bevallja Patrik, hogy eredetileg nem ez volt a terv. Már majdnem kész volt ugyanis egy Petőfi-vers, de a mondanivaló miatt inkább úgy döntött, hogy ennek a premierjét decemberre tolják. Ráadásul amikor elkészült a dal, akkor még fel sem merült benne a Poem Project ötlete, utána döntötte csak el, hogy kezdeni fog valamit a fiókjában lapuló versmegzenésítésekkel.

„Janus Pannonius versekkel nem könnyű dolgozni. Ő ugyebár Mátyás király korában élt és alkotott, latin nyelven, így a munkássága műfordítóknak köszönhetően maradt ránk magyarul, ami azért kicsit nehezebb feladat versmegzenésítés szempontjából, mint egy eredetileg magyarul írt költemény. Persze nem lehetetlen, többen is feldolgozták már az ő szerzeményeit” – árulta el.

A dalban Czetter Gábor producer volt segítségére, akit a Clap4What zenekar dobosaként ismerhetnek a legtöbben, az éneket pedig az MDC zenekarból ismert Bátori Miklósra bízták. Patrik elmondta egyébként még azt is, hogy pályázott a dallal a Janus Pannonius Díj Alapítvány magyar költészet napi felhívására is.

„Mikit a DAL 2020 folyamán ismertem meg, egy közös klipforgatás és a verseny kapcsán. Nagyon szeretem a hangját, azt a zenei intelligenciát ahogy énekel, és azok az érzelmek, melyek visszaköszönnek az éneklésében, teszik teljes egésszé a dalt. Fontos még megjegyeznem, hogy Miki tudása zeneelméletileg is kiemelendő, hiszen rengeteg vokálsávot is alkotott, ezzel is még komplexebbé varázsolva a készülő dalt” – mesélte.

A Poem Project a tervek szerint évente 2-3 dallal fog előrukkolni és Patrik azt mondja, országosan ismert előadókon kívül szeretne együtt dolgozni kevésbé ismert, de rendkívül tehetséges emberekkel is.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra