Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Polgárháborútól tartanak Szerbiában

Egy szerb szakszervezet vezetője arra szólította fel a katonaságot, hogy tagadja meg a parancsot, amennyiben a tüntetések feloszlatására akarnák őket bevetni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy szerbiai katonai szakszervezet nem hivatalos értesülései szerint Aleksandar Vulin véderőminiszter be akart vetni egy ejtőernyős egységet, mert a rendőrségnek nem volt elég embere Nisben a kirobbant tüntetések feloszlatására. A hadsereg 63. ejtőernyős brigádja megtagadta, hogy részt vegyen a tüntetések megfékezésében - mondta Dejan Pavloviæ, a véderőminisztérium és a Szerb Katonaság dolgozói szakszervezete, a Sloga elnöke.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

"A csendőrség tagjait Belgrádba vezényelték és ezt követően kérték a Szerb Katonaság segítségét, de a 63. ejtőernyős brigád tagjai ezt megtagadták" - mondta Pavloviæ, aki elítélte Vulin azon kijelentését, miszerint az erőszakra erőszakkal kell válaszolni. "Ez a kijelentés polgárháború felé sodorja Szerbiát. A nép a hadsereg része, a hadsereg pedig a nép része és nem vesz részt egyesek politikai akarata megvalósításában. Ismételten felszólítom a Szerb Katonaság minden tagját, hogy amennyiben a demonstrációk feloszlatására vonatkozó parancsot kap, tagadja meg annak teljesítését. Szerbia alkotmánya egyértelműen meghatározza a hadsereg feladatát. Egyértelműen kimondja, hogy a hadsereg a külső ellenséggel szembeni védelmet szolgálja" - emelte ki Pavloviæ.

A koronavírus-fertőzés újbóli gyors terjedése miatt július 8-tól Szerbiában öt embernél több nem lehet együtt sem nyílt, sem zárt térben, július 10-től péntektől hétfőig pedig ismét életbe léptetik a korábbihoz hasonló szigorú kijárási tilalmat. A korlátozásokat személyesen Aleksandar Vuèiæ államfő jelentette be - írja az Euronews nyomán a napi.hu . A döntésre erőszakos tüntetések indultak, aminek eredményeként az elnök végül letett a kijárási tilalomról, más szigorú intézkedések azonban érvényben maradnak a járványkezelésben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés