Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Politikusok diploma és érettségi nélkül

Németh Lászlóné miniszter, Kósa Lajos pártalelnök is a listán. A vasi képviselők jobban teljesítenek.

Az, hogy valaki komolyabb iskolai végzettség nélkül kerül a törvényhozók közé, nem szabálytalan, és a demokrácia egyik alapintézményéből, az ún. passzív választójogból következik. Ez azt jelenti, hogy mindenki szabadon választható, a választásokon való indulás nincs iskolai végzettséghez kötve. Persze, vannak kivételek, akkor, ha valakit a bíróság eltilt a közügyekben való részvételtől, és nagykorúnak is kell lennie a jelentkezőnek.

Megvárták, amíg Deutsch Tamás lediplomázik

Vagyis, az, hogy valakit mondjuk szakmunkás végzettséggel választanak meg képviselőnek, a választópolgárok döntésének következménye. Az illető ettől még lehet sikeres politikus, az más kérdés, hogy így valóban ért-e ahhoz a szakterülethez, amivel pártja megbízza.

Németh Lászlóné
Németh Lászlóné
Nyugat.hu

Az viszont más kérdés, hogyan lehet valaki miniszter egyetemi diploma nélkül. A miniszter ugyanis elvileg szakpolitikus, így értenie és kell ahhoz, amit csinál. Korábban nem is volt ilyen, a rendszerváltás utáni kormányokban nem volt diploma nélküli miniszter. Kivéve az első Orbán-kormányt, amikor Deutsch Tamást kijelölték sportminiszternek, de ő is csak akkor foglalhatta el székét, amikor sokadik nekifutásra lediplomázott.

2010 után aztán ez a hallgatólagos szabály is megszűnt, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek ugyanis nincs diplomája. De nézzük meg a diploma, illetve érettségi nélküli politikusokat, akiket az eduline.hu oktatási portál gyűjtött össze. Ami feltűnő, hogy a listán egyetlen MSZP-s politikus van, a többiek a Fideszt, illetve a Jobbikot erősítik. Van néhány független is, de ők korábban a Fideszhez tartoztak. Nézzük!

Miniszter és a keleti végek ura

Kezdjük Németh Lászlónéval, aki Fellegi Tamást váltotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. A hallgatag miniszter csupán egy külkereskedelmi szakmai (köznyelvben OKJ-s) végzettséggel bír, ennek ellenére megkapta miniszteri kinevezését.

Kósa Lajos
Kósa Lajos
Nyugat.hu

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a párt alelnöke, Debrecen polgármestere, rossznyelvek szerint a keleti végek ura kijárta ugyan a közgazdasági egyetemet, de csak az abszolutóriumig jutott el még 1988-ban, a diplomát azóta sem szerezte meg.

Novák Előd
Novák Előd
Nyugat.hu

Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője 2006-ban a párt kisdobosaként szerzett hírnevet, ő volt az, aki a tüntetéseken a nyakában lógó dobbal fokozta a hangulatot. Érettségije van, de legalább jól beszél angolul, letette a középfokú nyelvvizsgát is.

Szóvivő és polgármester

Nyakó István a lista egyetlen szocialista versenyzője. Az Izsó Miklós Gimnáziumban érettségizett, és nem is haladt tovább a tudományok terén. Korábban az MSZP szóvivője is volt, jelenleg az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja.

Nyakó István
Nyakó István
Nyugat.hu

A fideszes Bánki Erik most az országgyűlés sport- és turizmusbizottságának tagja, felsőfokú szakképzettséggel rendelkezik.

Bánki Erik
Bánki Erik
Nyugat.hu

Dankó Béla (Fidesz) szintén csak az abszolutóriumig jutott el 2001-ben a Tessedik Sámuel Főiskola növénytermesztő mérnök szakán.

Dankó Béla
Dankó Béla
Nyugat.hu

Molnár Oszkár korábban a Fidesz tagja és képviselője volt, most független, legmagasabb iskolai végzettsége a gimnáziumi érettségi.

Molnár Oszkár
Molnár Oszkár
Nyugat.hu

Villanyszerelők és esztergályosok

És akkor nézzük azokat az országgyűlési képviselőket, akik az érettségiig sem jutottak el, helyette szakmunkás bizonyítványt szereztek. Kezdjük a sort a karikás ostoráról elhíresült jobbikos Zagyva György Gyulával, aki 1993-ban végzett villanyszerelőként.

Zagyva György Gyula
Zagyva György Gyula
Nyugat.hu

A vak komondort tartó Balogh Józsefnek, mezőgazdasági gépszerelő a szakmája, először a Független Kisgazdapárt, majd a Fidesz politikusa volt, jelenleg független.

Balogh József
Balogh József
Nyugat.hu

A jobbikos Balla Gergő eredetileg esztergályos, 2010 óta országgyűlési képviselő.

Balla Gergő
Balla Gergő
Nyugat.hu

Wittner Mária 2006 óta a Fidesz képviselője. Állami gondozásban nevelkedett, gimnáziumi tanulmányait félbehagyta, hogy gépírónőként dolgozhasson. Volt varrónő és takarítónő is. Az 56-os forradalomban való részvétele után 13 évet töltött börtönben.

Wittner Mária
Wittner Mária
Nyugat.hu

A szintén fideszes Hirt Ferenc 1985-ben kapta meg villanyszerelő szakképesítését, 1991 után vállalkozásokat indított, 2006 óta ül az országgyűlésben.

Hirt Ferenc
Hirt Ferenc
Nyugat.hu

Pócs János (Fidesz) Hatvanban tanult növénytermesztést, a mai napig ezzel foglalkozik, ma már dinnye továbbforgalmazó. És országgyűlési képviselő.

Pócs János
Pócs János
Nyugat.hu

A vasiak jobban teljesítenek

A Vas megyei országgyűlési képviselők közül senki sincs a listán, azt is mondhatjuk, hogy iskolai végzettségük az átlag felett van. Négy jogász van köztük, Hende Csaba és Gulyás Gergely (Fidesz), valamint Ipkovich György és Nemény András (MSZP). Puskás Tivadar (KDNP) orvos.

Bebes István (Fidesz) faipari üzemmérnök, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen két további képesítést szerzett, városgazdálkodásból és területfejlesztésből. Básthy Tamás (KDNP) agrármérnök, a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen végzett 1971-ben.

Kovács Ferenc (Fidesz), aki egyúttal a megyei közgyűlés elnöke is, a Budapesti Gazdasági Főiskolán végzett idegenforgalom és vendéglátó szakon. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár (Fidesz) földmérő üzemmérnök (1984), 1994-ben Pécsett humán szervező diplomát is szerzett.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet